Γενική

To ασύρματο δίκτυο της Νομαρχίας Ξάνθης

Πως είναι στημένο και πως λειτουργεί

Η Νομαρχία Ξάνθης συμμετέχοντας στο έργο «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» έστησε τον τελευταίο καιρό ένα ασύρματο δίκτυο για τους επισκέπτες του κέντρου της Ξάνθης. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός συστήματος ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, μέσω ευρυζωνικών υποδομών, σε πολυσύχναστους χώρους ανά την Ελληνική Επικράτεια. Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο παρέχει δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό πολιτών, έχουν υλοποιηθεί Ασύρματα Σημεία Πρόσβασης (wireless Hotspot) σε υπαίθριους χώρους με βασικό κριτήριο επιλογής την υψηλή επισκεψιμότητα και το τουριστικό ενδιαφέρον χώρων, όπως: Χώροι συνάθροισης κοινού, Χώροι αναμονής- μετακίνησης, Χώροι εκδηλώσεων και συνεδριάσεων. Έτσι λοιπόν τοποθετήθηκαν:
Μια κεντρική κεραία στο κτήριο της Νομαρχίας (Διοικητήριο) η οποία παρέχει δωρεάν ΙΝΤΕRΝΕΤ στο χώρο της πλατείας Διοικητηρίου και στους γύρω χώρους (η εμβέλεια των κεραιών είναι 100 περίπου μέτρα). Μια κεραία στο κτήριο που στεγάζεται το Υποθηκοφυλακείο η οποία παρέχει δωρεάν ΙΝΤΕRΝΕΤ στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας και στους γύρω χώρους. Μια κεραία στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς η οποία παρέχει δωρεάν ΙΝΤΕRΝΕΤ στο χώρο της πλατείας Ελευθερίας και στους γύρω χώρους. Μια κεραία στο κτήριο του πρώην Φρουραρχείου όπου θα δημιουργηθεί ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Μάνος Χατζιδάκις»
Πώς θα συνδεθείτε
Βήμα 1: Εύρεση ασυρμάτου δικτύου. Κατά την είσοδο μας στο χώρο κάλυψης του wireless Ρυblic Ηοtsροt μας ενημερώνει το ασύρματο δίκτυο της συσκευής μας ότι έχουν βρεθεί ένα ή παραπάνω δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας.
Βήμα 2: Σύνδεση στο ασύρματο δίκτυο. Από την λίστα με τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα κάνουμε διπλό κλικ στο δίκτυο «Ρυblic Hotspot».
Περιμένουμε μέχρις ότου συνδεθούμε στο δίκτυο και λάβουμε την επιβεβαίωση από το σύστημα μας για επιτυχή σύνδεση.
Βήμα 3: Άνοιγμα Web Browser μας και εισάγουμε την διεύθυνση της σελίδας που θέλουμε να δούμε. Επιλέγοντας την σελίδα που επιθυμούμε, ανακατευθυνόμαστε αυτόματα στην σελίδα σύνδεσης του Ρublic Hotspot.
Βήμα 4: Σελίδα Login και σύνδεση
Από την σελίδα σύνδεσης (login) μπορούμε να συνδεθούμε με δύο διαφορετικούς τρόπους, ως:
Μη εγγεγραμμένοι χρήστες (Πρόσβαση στο Διαδίκτυο για 30 λεπτά)
Εγγεγραμμένοι χρήστες, ο καθένας μπορεί να εγγραφεί (Πρόσβαση στο Διαδίκτυο για 180 λεπτά)
Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην κάθε περίπτωση περιγράφονται παρακάτω.
Διαδικασία «Login» για μη εγγεγραμμένους χρήστες
Το captive web portal, εκτός από τις πληροφορίες για την ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη, εμφανίζει στον χρήστη μία εικόνα με ένα αλφαριθμητικό. Λόγω του ότι το αλφαριθμητικό βρίσκεται σε εικόνα και δεν είναι κείμενο, μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να το διαβάσει και όχι οποιοδήποτε λογισμικό. Δίπλα στην εικόνα που εμφανίζεται υπάρχει ένα πλαίσιο, στο οποίο ο χρήστης καλείται να εισάγει το αλφαριθμητικό που βλέπει. Σε περίπτωση που εισαχθεί το σωστό αλφαριθμητικό και πατήσει «Συνέχεια» τότε από το Captive Portal δημιουργείται ένας λογαριασμός χρήσης Internet διάρκειας 30 λεπτών της ώρας.
Διαδικασία «Login» για εγγεγραμμένους χρήστες
Στην αρχική σελίδα διαδικασίας του «Login» δίνεται η επιλογή στον χρήστη να εισάγει το Όνομα Χρήστη (Username) και τον Κωδικό Πρόσβασης (Ρassword) πού έλαβε κατά την διάρκεια της διαδικασίας εγγραφής. Αν ο χρήστης δεν έχει κάνει εγγραφή τότε μπορεί να επιλέξει να μεταβεί στην διαδικασία εγγραφής. Εκεί του ζητείται να συμπληρώσει σε μία φόρμα κάποια στοιχεία πχ όνομα, επώνυμο κλπ. Μόλις συμπληρωθούν τα στοιχεία αυτά το captive Portal δημιουργεί ένα λογαριασμό χρήσης Internet διάρκειας 180 λεπτών.
Βήμα 5: Σελίδα στατιστικών
Στην συγκεκριμένη σελίδα μεταφέρεται ο χρήστης μετά από μια επιτυχημένη σύνδεση και μπορεί να δει τα στατιστικά της χρήσης του internet καθώς και να διακόψει την σύνδεση του. Εφόσον ο χρήστης έχει φτάσει με επιτυχία στην συγκεκριμένη σελίδα, μπορεί να συνεχίσει την πλοήγηση του οπουδήποτε στο Διαδίκτυο.

Σχετικά Άρθρα