Γενική

Όχι έδρα τα Άβδηρα, όχι η Σταυρούπολη στην Ξάνθη

«ΦΑΓΩΜΑΤΑ» ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Περίπου 500 σελίδες είναι το σχέδιο του «Καλλικράτη», το οποίο αναφέρει λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους, για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, που λαμβάνει χώρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ωστόσο, όλες αυτές οι σελίδες συμπυκνώθηκαν σε περίπου μια 20λεπτη ομιλία του Συμβούλου της Τ.Ε.Δ.Κ. Νικόλαου Μίχου, στη έκτακτη γενική συνέλευση της περασμένης Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ομιλητής, ανέφερε τις σημαντικότερες παραμέτρους, οι οποίες επέρχονται στους νέους δήμους, δίνοντας έτσι στους δημάρχους και κοινοτάρχες του νομού μια πρώτη «γεύση» των αλλαγών.
Ο κ. Μίχος στην ομιλία του, ανέφερε τις σημαντικότερες αλλαγές, που φέρνει ο «Καλλικράτης» στο θεσμικό τομέα, αλλά και στο χωροταξικό των νέων δήμων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και ασάφειες, οι οποίες όμως θα ξεπεραστούν.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, πραγματοποίησε μια αναδρομή στο παρελθόν, αναφέροντας τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί παμψηφεί από τα μέλη της Τ.Ε.Δ.Κ., με την πιο ουσιώδη αυτή της δημιουργίας έξι δήμων σε όλο το νομό, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό.
Οι υπόλοιποι δήμαρχοι του νομού, στην ολιγόλεπτη ομιλία τους, συμφώνησαν πάνω – κάτω με τα λεγόμενα του δημάρχου Ξάνθης, ενώ όλοι παραδέχτηκαν ότι, το νέο σχέδιο θα γίνει κατανοητό με τον καιρό, αφού προς το παρόν είναι αδύνατο να μαθευτούν όλες οι αλλαγές.
Ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νικόλαος Ζλάτκος, αλλά και ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Βασίλης Τσολακίδης, μίλησαν για την «αδικία» μεταφοράς του νέου Δήμου Δημοκρίτου στα Άβδηρα, αφού όπως είπαν αμφότεροι πρόκειται για λάθος επιλογή, λόγω της μεγάλης απόστασης οικισμών του νέου δήμου, από την έδρα τα Άβδηρα και φάνηκαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη Γενησέα, ως πρωτεύουσα του νέου δήμου.
Πάντως και οι κάτοικοι του δήμου Βιστωνίδας, φαίνεται να αντιστέκονται στο νέο σχεδιασμό με πρωτεύουσα τα Άβδηρα, αφού όπως οι ίδιοι λένε, προτίθενται να φτάσουν μέχρι και σε αποχή από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης, ο οποίος και αυτός επικαλέστηκε την απόσταση των οικισμών του νυν δήμου Σταυρούπολης, οι οποίοι με το νέο σχεδιασμό θα ανήκουν στο δήμο Ξάνθης και αυτομάτως θα απέχουν έως και 73 χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης, αποτελώντας σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης των κατοίκων, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Οι νέες προτάσεις θα αποσταλούν στο αρμόδιο υπουργείο.

Σχετικά Άρθρα