Γενική

«Υποθηκεύουν το μέλλον της ΔΕΥΑΞ!»

Καταγγελία του Σ. Μελισσόπουλου για δάνειο που ζητά η πλειοψηφία

Νέο δάνειο ζητά η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για την ΔΕΥΑΞ, όπως καταγγέλλει ο Δημοτικός Σύμβουλος των Πολιτών για την Αλλαγή κ. Σάββας Μελισσόπουλος. Ειδικότερα αναφέρει:
«Στις 26.04.2010 η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του Προέδρου του ΔΣ, να προχωρήσει στη λήψη νέου δανείου ύψους 858.000 ευρώ, με τη γνωστή αιτιολογία ότι, αδυνατεί να καταβάλει η ίδια το ποσό της δικής της συμμετοχής για οκτώ (8) προγραμματισμένα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
Η ίδια αιτιολογία φιγουράριζε το 2008 όταν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και η Δημοτική Αρχή «εμπνεύστηκε» το ετήσιο χαράτσι των 20 ευρώ, η ίδια αιτιολογία και το 2009 για να μονιμοποιήσουν την επιπλέον αυτή εισφορά κάνοντάς την 10 ευρώ με το αναξιόπιστο- όπως περίτρανα αποδεικνύεται πλέον- επιχείρημα ότι «τα 20 ευρώ θα μας απέτρεπαν από την ανάγκη να ζητήσει η επιχείρηση νέο δάνειο με δυσμενείς όρους»!
Τι συμβαίνει, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε της ΔΕΥΑΞ και δεν φτάνουν τα λεφτά;; Γιατί επιβάλλετε νέο τραπεζικό δανεισμό στους καταναλωτές της ΔΕΥΑΞ; Για να βουλιάξετε τη δημοτική επιχείρηση που ήδη «είναι μέσα» πάνω από 11,5 εκατομμύρια ευρώ;
Το ξέρουμε ότι σ αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσετε με το αναμασημένο «ρεφρέν»: «τι δηλαδή θέλετε, να μην πραγματοποιήσουμε κάποια απαραίτητα έργα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα εξαιτίας της έλλειψης του ποσού που πρέπει να καταβάλουμε για τη δική μας συμμετοχή;»
Όχι κύριοι! Να προχωρήσετε στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων! Και μάλιστα σας λέμε ότι για κάποια από αυτά καθυστερήσατε πάρα πολύ!
Όμως οφείλατε να είχατε κάνει τον προγραμματισμό σας και να είχατε αποταμιεύσει τα απαιτούμενα ποσά από το ειδικό τέλος 80% που ανελλιπώς πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές χρόνια τώρα για αυτόν ακριβώς το σκοπό!
Κι όχι να ομολογείτε χωρίς ντροπή ότι ενώ υστερείτε σε έργα ποιοτικής αναβάθμισης και υποδομών ύδρευσης- αποχέτευσης, δεν υπάρχουν στο ταμείο της επιχείρησης τα λεφτά του ειδικού τέλους για να τα καταβάλετε την «ίδια συμμετοχή» των απαιτούμενων αυτών έργων!
Πού, λοιπόν, έχουν πάει τα 11.534.776,63 ευρώ συνολικών ζημιών της ΔΕΥΑΞ – αν δεν έχουν επενδυθεί σε τέτοιας κλίμακας έργα;; Πώς γίνεται να υστερεί η Ξάνθη σε ύδρευση – αποχέτευση με τέτοιο δυσθεώρητο ελλειμματικό στη ΔΕΥΑΞ;; Γιατί το 2009, παρά τις εισπράξεις από το «χαράτσι» και το «80%», η επιχείρηση κατέγραψε ζημίες ύψους 965.967,36 ευρώ;;
Ιδού η διαχείρισή σας!
Ιδού οι «επιτυχίες» σας!
Ιδού η κληρονομιά σας στους Ξανθιώτες!
Τραγική ομολογία σοβαρότατων ελλείψεων σε έργα συγχρόνως με οικονομική διαχείριση που οδηγεί σε χρεοκοπία τη σημαντικότερη επιχείρηση του Δήμου μας με συνέπειες ανυπολόγιστες για το μέλλον του τόπου».

Σχετικά Άρθρα