Γενική

Οδηγούμαστε αργά, αλλά σταθερά στην αειφόρο ανάπτυξη

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Την πρώτη εισήγηση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και γεωπόνος Παναγιώτης Σταυρούλιας, ο οποίος πραγματοποίησε παράλληλα και μία αναδρομή στο δύσκολο δρόμο μέχρι την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου. Ο τελικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.509.711 ευρώ και υλοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και δυο ιδιωτικές εταιρείες. Το συγκεκριμένο έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., και μέσα από αυτό κατέστη δυνατή η καταγραφή και η πλήρης ανάλυση συνολικά 3.000.000 στρεμμάτων βάση 21 ποιοτικών παραμέτρων και χαρακτηριστικών.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, Κωνσταντίνος Τάτσης, ο Νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ενώ αναγνώστηκαν χαιρετισμοί και συγχαρητήριες επιστολές τόσο από την Υπουργό του ΥΠΑΑΤ Κατερίνα Μπατζελή, όσο και του Υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη.
Στον χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Θεοδώρα Κόκλα τόνισε πως ένα τέτοιας εμβέλειας έργο έχει μεγάλη επιστημονική αξία τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού: «τα δύο αυτά συστατικά μάς οδηγούν αργά αλλά σταθερά στην κατεύθυνση της «αειφόρου ανάπτυξης», όπως χαρακτηριστικά είπε. Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στα συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα της χώρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως οι στοχευμένες πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα οδηγήσουν σταδιακά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού μας προϊόντος, εκφράζοντας συγχρόνως την ανάγκη διάχυσης των αποτελεσμάτων της ολοκληρωμένης αυτής προσπάθειας με στόχο την εφαρμογή αυτών στην καθημερινότητα των παραγωγών.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Καραμπαγλίδης, γεωπόνος, Τμηματάρχης της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της ΠΑΜ-Θ και Προϊστάμενος «Διευθύνουσας Υπηρεσίας του έργου», ο οποίος και έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία υλοποίησης και εκτέλεσης του έργου.
Επόμενος εισηγητής ήταν ο κ. Νίκος Μισοπολινός, Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Επιστημονικός Συντονιστής του έργου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των ηλεκτρονικών θεματικών χαρτών ως βασικό έργο υποδομής για τη γεωργική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Στο περιθώριο της ημερίδας, έγινε επίδειξη εδαφοτομής και δειγματοληψίας από την επιστημονική ομάδα που εκπόνησε το έργο. Συγκεκριμένα, ο κ. Συλλαίος παρουσίασε ένα ειδικό μηχάνημα (το λεγόμενο «κανόνι»), το οποίο έχει έρθει από την Αμερική και λαμβάνει δείγμα εδάφους ενός μέτρου το οποίο αποστέλλεται στα βρετανικά κι ελληνικά εργαστήρια.

Σχετικά Άρθρα