fbpx
Γενική

Μ. Στυλιανίδης: «Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης»

Συγκρατημένοι οι ευρωβουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την κρίση

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Αν δεν μεταρρυθμίσουμε τα πάντα τώρα, θα απορυθμιστούμε συνολικά», με αυτήν την δήλωση της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Συλβάνα Ράπτη αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα έχουμε στην χώρα μας, ευρισκόμενη στην Ξάνθη, με αφορμή την ημερίδα με θέμα: «Διασυνοριακή Συνεργασία, Αγορά Εργασίας και Ασφάλεια» με την συμμετοχή 200 ατόμων από την Περιφέρεια ΑΜΘ και την γειτονική Βουλγαρία.
Για τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις που θα έχουμε λόγω του μηχανισμού στήριξης η ευρωβουλευτής τόνισε: «Ζούμε ιστορικές στιγμές και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε όλα όσα έπρεπε και με το παραπάνω, προκειμένου να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την πολύ μεγάλη αυτή κρίση. Έχουμε πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά μας και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά.
Ο μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. είναι μια ισχυρή άμυνα τόσο για το ευρώ όσο και για την κρίση που υπάρχει γενικότερα.
Μία πολύ μεγάλη τονωτική ένεση στην αξιοπιστία της χώρας μας ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός και το επιτελείο χειρίστηκαν όλη αυτήν την υπόθεση».
Για την ημερίδα η ίδια επεσήμανε: «Είναι εξαιρετικά επίκαιρη και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι και εξαιρετικά ωφέλιμη. Η διασυνοριακή συνεργασία πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης. Ανάπτυξη χρειάζεται η χώρα μας και ιδιαίτερα η συγκεκριμένη περιοχή».
Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ε.Ε.: «Σηματοδοτείται μια καινούργια πραγματικότητα. Η Ευρώπη για πρώτη φορά βρίσκεται σε κρίση από την είσοδο του ευρώ και μετά».
Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Γερμανία θα συμβάλλει στην στήριξη της Ελλάδας, ωστόσο παραδέχθηκε ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα εδάφη και προχωρούμε σε μονοπάτια που δεν έχουμε ξαναβαδίσει…
Ο Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού μας κ. Μιχάλης Στυλιανίδης που συνδιοργάνωσαν την ημερίδα με τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Βουλγαρία στην εισήγηση του μίλησε για την κρίση λέγοντας: «Δεν την δημιούργησε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της κάθε χώρας, αυτά είναι τα συμπτώματα. Ένα από τα βασικά προβλήματα που γέννησε την κρίση είναι αυτό της περιφερειακής ανάπτυξης.
Στο άκρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι Περιφέρειες από τις οποίες προερχόμαστε μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές της ανάπτυξης που θα έλθει μετά την κρίση.
Μπροστά σ αυτή τη νέα εποχή χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης με σαφείς προτεραιότητες, στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Χρειαζόμαστε επίσης να ξεπεράσουμε συντηρητικές νοοτροπίες και καχυποψίες και να υιοθετήσουμε νέα ρεύματα σκέψης και καινοτομίες.
Είναι σίγουρο ότι το μοντέλο της περιφερειακής ανάπτυξης που ίσχυε μέχρι σήμερα και η απλοϊκή μεταφορά πολιτικών από την Ε.Ε. πρέπει να αλλάξουν».
Τέλος, έκανε λόγο για τα μεγάλα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν και προάγουν τη διασυνοριακή συνεργασία και μπορούν να διαμορφώσουν μια αισιόδοξη εικόνα στην αγορά εργασίας είναι:
Ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης
Η διάνοιξη του κάθετου άξονα Ξάνθης- Σμόλιαν
Το μεγάλο έργο της αξιοποίησης των νερών του Νέστου
Η σιδηροδρομική Εγνατία
Ο εκσυγχρονισμός των ΒΙ.ΠΕ. και η επέκταση τους
Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Περιφέρειας
Η αναβάθμιση των λιμανιών όπως της Καβάλας και του Π. Λάγους.

Σχετικά Άρθρα