Γενική

Παραδέχεται ο Σπ. Βούγιας το ξέφραγο αμπέλι

Απαντήσεις Υπουργών για τον συνοριακό σταθμό Αγ. Κωνσταντίνου

Τελικά δόθηκαν οι απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς- εκτός από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό Εσωτερικών που παρέπεμψαν αλλού- για την λειτουργία του συνοριακού σταθμού του Αγίου Κωνσταντίνου, μετά από ερώτηση του βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ιωάννη Κοραντή ο οποίος διάβασε δημοσίευμα της εφημερίδας μας για τις ανησυχίες των κατοίκων του Ν. Ξάνθης για την δράση των Βουλγάρων μικροαπατεώνων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου στην απάντηση του ισχυρίζεται ότι η συνοριακή διάβαση άνοιξε «κυρίως κατόπιν πολλαπλών σχετικών αιτημάτων της ελληνικής τοπικής κοινωνίας», αναφέρεται σε «ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και του τουρισμού».
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας παραδέχεται ότι στον Αγ. Κωνσταντίνο δεν υπάρχουν τα αναγκαία ηλεκτρονικά συστήματα για τον έλεγχο των διακινουμένων προσώπων και ότι για τους Βούλγαρους, που είναι πολίτες κράτους- μέλους της ΕΕ, «γίνεται απλή και ταχεία εξακρίβωση του εγγράφου που φέρουν» και ουδέν πέραν αυτού.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ι. ΚΟΡΑΝΤΗ
Στην επιστολή του ο κ. Ιωάννης Κοραντής αναφέρει:
«Αγαπητέ κύριε Καρυπίδη,
όπως γνωρίζετε, με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας σας που μετέφερε τις ανησυχίες των κατοίκων του Νομού Ξάνθης για την δράση Βουλγάρων μικροαπατεώνων που έρχονται μέσω του συνοριακού σταθμού του Αγ. Κωνσταντίνου, είχα καταθέσει σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.
Εξ αυτών ο τελευταίος με την απάντησή του (έχει αναρτηθεί στο μπλογκ μου), παρέπεμψε απλά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη δική του απάντηση, (που και αυτή έχει αναρτηθεί), ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος ουσιαστικά παραπέμπει σε άλλα Υπουργεία, ακόμη και σε κάποια στα οποία δεν είχα καν απευθυνθεί, (Εθνικής Άμυνας, Υποδομών, Δικαιοσύνης). Στη δική του απάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, ισχυρίζεται ότι η συνοριακή διάβαση άνοιξε «κυρίως κατόπιν πολλαπλών σχετικών αιτημάτων της ελληνικής τοπικής κοινωνίας», αναφέρεται σε «ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και του τουρισμού», αλλά βεβαίως αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία του ερωτήματός μου.
Αντίθετα, ουσιαστική είναι η απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια, ο οποίος παραδέχεται ότι στον Αγ. Κωνσταντίνο δεν υπάρχουν τα αναγκαία ηλεκτρονικά συστήματα για τον έλεγχο των διακινουμένων προσώπων και ότι για τους Βούλγαρους, που είναι πολίτες κράτους- μέλους της ΕΕ, «γίνεται απλή και ταχεία εξακρίβωση του εγγράφου που φέρουν» και ουδέν πέραν αυτού. Επί της ουσίας, όσον αφορά στον αναγκαίο έλεγχο των ανωτέρω Βουλγάρων, ο κ. Βούγιας παραπέμπει στο Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου. Συγκρατώ πάντως την διαβεβαίωσή του ότι έχουν εκδηλωθεί οι απαραίτητες ενέργειες για τον εξοπλισμό του εν λόγω σημείου διέλευσης με τα αναγκαία τεχνικά μέσα. Το ζητούμενο βεβαίως είναι οι αρμόδιες Αρχές να αποτρέπουν εγκαίρως την είσοδο κακοποιών στοιχείων στην Ελλάδα. Επ αυτού δεν υπάρχει απάντηση.
Παρακολουθώ καθημερινά με ενδιαφέρον την εφημερίδα σας στο διαδίκτυο. Θα παραμείνω στο πλευρό σας, ως και όλων των Ξανθιωτών, για ο,τιδήποτε αφορά τον Νομό».
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ιωάννης Κοραντής

Σχετικά Άρθρα