Γενική

Πρωτότυπη ταβέρνα στην Κοττάνη

Αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου

Γράφει η Νάντια Νάκου

Η Κοττάνη είναι το τελευταίο χωριό στα σύνορα με την Βουλγαρία και περνάμε τις Θέρμες, όπου υπάρχουν οι περίφημες ιαματικές πηγές τις οποίες γνωρίζουν πολλοί και τις επισκέπτονται. Στο δρόμο συναντήσαμε πολλά αυτοκίνητα που έρχονταν από Βουλγαρία…
Μια ταβέρνα όπου αντικατοπτρίζεται ένα μέρος της παράδοσης της Θράκης βρίσκεται στη μέση πουθενά, πάνω στο ψηλότερο σημείο του Ν. Ξάνθης στον οικισμό Κοττάνη. Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη ιδέα του κ. Τζεμήλ Χαλήλ Ογλού ο οποίος με τα μέλη της οικογένειας του εκτός από φρέσκα κρεατικά και γενικότερη νόστιμη κουζίνα ανταμείβει και με το παραπάνω τον επισκέπτη που θα χρειαστεί να διανύσει μεγάλη απόσταση από το κέντρο της Ξάνθης και έναν δρόμο με στροφές και στο τέλος στενό και χωματόδρομο.
Καταρχήν όταν μπαίνεις μέσα έχεις την εντύπωση ότι εισέρχεσαι σε ένα σπίτι φιλικό, ζεστό και φιλόξενο. Πριν καθίσεις να απολαύσεις το φαγητό- αν και πεινάς πολύ γιατί όσο να ναι κουράστηκες από την διαδρομή- λαχταράς να θαυμάσεις τις όμορφες παραδοσιακές φορεσιές, τα παλαιά καλοδιατηρημένα αντικείμενα, τα τοπικά προϊόντα.
Στον δεύτερο όροφο είναι ένα κανονικό σπίτι με την κουζίνα και τα υπνοδωμάτια όπου θα δεις τον οντά, το κρεβάτι, το τζάκι, την σόμπα, τα πλεχτά, τα παραδοσιακά υφάσματα. Σου δίνεται η εντύπωση ότι κατοικούν άνθρωποι…
Και στον πρώτο όροφο όπου υπάρχουν τα τραπεζοκαθίσματα βλέπεις στους τοίχους φορεσιές, φωτογραφίες και προϊόντα που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και σε κάνουν να νιώθεις οικεία και να έχεις νοσταλγία για μια περασμένη εποχή που δεν έζησες, όμως θα ήθελες να την γνωρίσεις γιατί έχει αυθεντικότητα και γνησιότητα.
Αλλά και ο προαύλιος χώρος είναι προσεκτικά διακοσμημένος, με το φρεσκοβαμμένο κάρο, τα γαϊδουράκια και τις χελώνες, το νερόμυλο και τον φούρνο.
Αυτήν την ταβέρνα την ανακάλυψα μέσω ενός εμπορικού αντιπροσώπου ο οποίος μου είχε πει ότι υπάρχει μια ταβέρνα που όμοια της δεν έχει δει στην Ελλάδα. Μετά την επίσκεψη μου εκεί επιβεβαιώνω και εγώ την άποψη ότι η ταβέρνα «Κοττάνη» έχει την δική της ταυτότητα και έχει κάτι που δεν θα δεις πουθενά αλλού. Γιατί σε αυτή βλέπεις την Θράκη μέσα από τα μάτια ενός κατοίκου της.
Τελικά αυτό που λένε σε ημερίδες ότι χρειάζονται καινοτομία και πρωτότυπες ιδέες έγινε πράξη στην Κοττάνη, στο βορειότερο σημείο της Ξάνθης και 9 χιλιόμετρα από τον χωριό των Θερμών. Η ταβέρνα βρίσκεται σε ένα συγκρότημα 5 παλαιών κτηρίων όπου αναπαλαιώνονται με πρώτο την ταβέρνα. Θα σας μαγέψει το μοναδικό τοπίο της περιοχής, απαλλαγμένο από κάθε μορφής τεχνολογίας και σαν να μην το άγγιξε ο χρόνος.
Τώρα που άνοιξε και ο δρόμος προς Βουλγαρία ο επιχειρηματίας μάλλον θα δεχθεί πολλές προτάσεις και μάλιστα χρυσές…
Οφείλω να τον συγχαρώ για την ιδέα του και να του ευχηθώ καλές δουλειές…

Σχετικά Άρθρα