Γενική

Μια «χούφτα» ανδρών εναντίον κάθε στρατιωτικής λογικής

ΑΠΕΤΙΝΑΝ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 1941

Φόρο τιμής στους πεσόντες του οχυρού του Εχίνου, απέτινε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ξάνθης, σε μια εκδήλωση με έκδηλη τη συγκίνηση και τις μνήμες, για αυτούς που θυσιάστηκαν, κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με σύμμαχο τον καιρό, παραβρέθηκαν σύσσωμα πρόσωπα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νομού Ξάνθης, ανάμεσα στα οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης, ο Υποδιοικητής του Δ’ Σ.Σ. Γιώργος Σοφιανίδης, ο Βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός, ο Νομάρχης Ξάνθης Γεώργιος Παυλίδης, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης Νικόλαος Φωτιάδης, δημοτικοί σύμβουλοι και δεκάδες Ξανθιώτες. Τη λειτουργία τέλεσε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης, ενώ στο σημείο έψαλε και ο Μουφτής Ξάνθης.
«Ο σημερινός εορτασμός έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί βλέπουμε ότι εδώ στα οχυρά του Εχίνου, ο ελληνικός λαός στο σύνολο, πέρα από θρησκεία, αντιτάχθηκε στον επιτιθέμενο κατακτητή και έδωσε και τη ζωή του, προκειμένου να διαφυλάξει την πατρίδα. Νομίζω ότι, είμαστε πλέον σε ένα σημείο, που δε θα χρειαστεί να το επαναλάβουμε, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι, αν χρειαζόταν θα γινόταν και πάλι το ίδιο, σε διάψευση όλων αυτών, που λένε ότι ο ελληνικός λαός και ιδίως στην περιοχή μας, δε διέπεται πάντα από τις ίδιες αρχές και αξίες», δήλωσε ο Γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.
Η ώρα του μεγάλου χρέους είχε έρθει για το οχυρό, τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου του 1941. Οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών θέλησαν να περάσουν και το οχυρό είπε το ‘Όχι του. Έτσι άρχισε η μεγάλη μάχη και η μεγάλη θυσία που κράτησε τρείς μέρες. Εδώ γράφτηκε μια σελίδα της νεοελληνικής ιστορίας άφθαστης γενναιότητας και ηρωισμού. Από τη μια οι φάλαγγες με τους χιλιάδες άντρες, τα άρματα, το πυροβολικό, η αεροπορία, όλα τα μέσα. Από την άλλη οι τρείς εκατοντάδες τα παιδιά της Ελλάδας με τα πενιχρά τους μέσα.
«Υπάρχουν κάποιες ώρες στην ιστορία κάθε λαού, οι οποίες αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου. Είναι οι ώρες χρέους, καθήκοντος και ηρωισμού. Είναι οι ώρες της μάχης των οχυρών. Αποδώσαμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους υπερασπιστές της ελευθερίας, στους μαχητές των οχυρών. Είμαστε εδώ για να τους υποσχεθούμε ότι, αν χρειαστεί θα τους μιμηθούμε. Είμαστε εδώ για να αντικρίσουμε μέσα από το δικό τους ηθικό ανάστημα το μέλλον αισιόδοξα και θαρραλέα», δήλωσε ο Υποδιοικητής του Δ’ Σ.Σ. Γιώργος Σοφιανίδης.

Σχετικά Άρθρα