Γενική

Αναμένονται απολύσεις και πτώση του τζίρου

Στις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις

Γενικευμένη ανασφάλεια και απαισιοδοξία στις «τάξεις» των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων καταγράφει τον Μάρτιο του 2010 ο δείκτης Northern Greece Business Index 500, με αποτέλεσμα να γίνεται φανερό πως αναμένονται απολύσεις και πτώση του τζίρου το επόμενο εξάμηνο, ενώ ήδη υφίσταται καθίζηση πωλήσεων.
Έτσι ο δείκτης του Μαρτίου είναι ο πιο αρνητικός, που έχει μετρηθεί μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του δείκτη NGBI 500 και προσεγγίζει το- 29, έναντι- 16 του Φεβρουαρίου,- 10 του Ιανουαρίου και- 12 του Δεκεμβρίου 2009.
Εύλογο είναι ότι σχεδόν όλες οι απαντήσεις των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, στα ερωτήματα, που απαρτίζουν τον δείκτη, είναι σαφώς χειρότερες, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό στο ερώτημα για την κατάσταση της επιχείρησης τους, οι επιχειρήσεις απαντούν τον Μάρτιο πως είναι καλή μόνο σε ποσοστό 15% (17% τον Φεβρουάριο), κακή με 40% (38% τον προηγούμενο μήνα) και ικανοποιητική με 45% (παρόμοια επίδοση με τον προηγούμενο μήνα).
Για τους επόμενους έξι μήνες, η κατάσταση θα είναι καλύτερη μόνο για το 17% των επιχειρήσεων, έναντι 19% τον Φεβρουάριο. Εντυπωσιακά μεγάλο είναι το ποσοστό διεύρυνσης των ερωτώμενων, που αναμένουν χειρότερες ημέρες τους επόμενους έξι μήνες, καθώς από 29% τον Φεβρουάριο, αναρριχάται στο 50% τον Μάρτιο.
Μεγάλα ερωτήματα και προβληματισμοί εγείρονται για το θέμα της απασχόλησης στις επιχειρήσεις της Μακεδονίας-Θράκης. Έτσι εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα η πρόθεση πραγματοποίησης προσλήψεων, καθώς προσεγγίζει το 7%, έναντι 6% τον Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό των δυνητικών απολύσεων και φτάνει το 28% τον Μάρτιο, έναντι 24% τον προηγούμενο μήνα.

Σχετικά Άρθρα