Γενική

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΑΤΗΣ ΣΕ Α.Τ.Μ. ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Οδηγίες προφύλαξης από την αστυνομία

«Πονοκέφαλο» έχουν προκαλέσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης τα πρόσφατα περιστατικά απάτης και απόπειρας πλαστογράφησης πιστωτικών καρτών, με την εγκατάσταση διαφόρων μηχανισμών και μεθόδων υποκλοπής PIN σε αυτόματα μηχανήματα ανάληψης και λοιπών τραπεζικών συναλλαγών των πιστωτικών καταστημάτων, που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας.
Με αφορμή τα περιστατικά αυτά λοιπόν, η Αστυνομία Ξάνθης δίνει κάποιες συμβουλές, οι οποίες έχουν σκοπό τη διασφάλιση των συναλλαγών μας.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, χρησιμοποιούμε πάντα ένα Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Μετρητών, το οποίο είναι σε εμφανή και επαρκώς φωτισμένη τοποθεσία. Πρέπει να κοιτάζουμε προσεκτικά γύρω μας και να ελέγχουμε μήπως υπάρχει κάποιος, ο οποίος δε φαίνεται να είναι εκεί για τραπεζικές εργασίες.
Βεβαιωνόμαστε ότι, δεν υπάρχει κρυφή κάμερα καταγραφής στο Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Χρημάτων ή στον περιβάλλοντα χώρο. Έχουμε την κάρτα έτοιμη στο χέρι μας. Δεν την ψάχνουμε στην τσάντα μας ή στο πορτοφόλι μας μπροστά στο μηχάνημα ανάληψης. Όταν πληκτρολογούμε τον κωδικό μας, καθόμαστε με τέτοιο τρόπο, που οι άλλοι δεν μπορούν να βλέπουν το πληκτρολόγιο.
Θυμόμαστε ότι, δε μετράμε τα χρήματά μας μπροστά στο μηχάνημα. Τα τοποθετούμε αμέσως σε ασφαλές μέρος, καλύτερα επάνω μας, και μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας ή πηγαίνουμε στον προορισμό μας. Εάν είναι αναγκαίο να τα μετρήσουμε, παίρνουμε τις αναγκαίες προφυλάξεις.
Εάν παρατηρήσουμε ότι, κάποιος μας παρακολουθεί ή η παρουσία του μας δημιουργεί υποψίες, φεύγουμε και πηγαίνουμε σε κάποιο άλλο μηχάνημα.
Εάν το ΑΤΜ βρίσκεται σε κλειστό χώρο στον προθάλαμο κάποιας τράπεζας, περιμένουμε να κλείσει η πόρτα προτού χρησιμοποιήσουμε το μηχάνημα. Δεν αφήνουμε κανέναν να δει τον κωδικό μας και δε ζητάμε ποτέ βοήθεια από ξένο. Παίρνουμε πάντα την απόδειξή μας και την κρατάμε μαζί μας για κάθε ενδεχόμενο, ενώ δε χρησιμοποιούμε για τον κωδικό της κάρτας τα αρχικά μας, την ημερομηνία γέννησης ή τον αριθμό τηλεφώνου μας.
Δεν αφήνουμε τα κλειδιά μας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό μας, όταν χρησιμοποιούμε ΑΤΜ και δεν αφήνουμε τη μηχανή του αυτοκινήτου μας αναμμένη και φυσικά δε δίνουμε τον κωδικό της κάρτας μας από το τηλέφωνο ή από τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή.
Σε καμία περίπτωση δεν αναγράφουμε τον κωδικό μας επάνω στην κάρτα. Απλά τον θυμόμαστε. Όταν χρησιμοποιούμε ένα ΑΤΜ κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μία χαμηλής κυκλοφορίας περιοχή, προσπαθούμε να έχουμε κάποιον παρέα.
Σημαντικό είναι επίσης να ελέγχουμε την κίνηση του λογαριασμού μας ανά τακτά διαστήματα με βάση ένα πρόσφατο απόκομμα τελευταίων κινήσεων του ΑΤΜ ή και την ενημέρωση που μας στέλνει η τράπεζα κάθε μήνα.

Σχετικά Άρθρα