Γενική

Η καρδιά που νοσεί δείχνει σημάδια

Αποκλειστική Συνέντευξη του καρδιολόγου Khaldoon Alaswad

Συνέντευξη στη Νάντια Νάκου

XanthiNews: Τα καρδιολογικά προβλήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πώς θα προστατεύσουμε την καρδιά μας για να αποφύγουμε τους κινδύνους;

Khaldoon Alaswad: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Το πιο σημαντικό είναι να αποφύγουμε το κάπνισμα. Η αντικαπνιστική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μείωσε τα εμφράγματα κατά 70%. Η άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντική. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε μαραθωνοδρόμοι. Αλλά ένα γρήγορο βάδην επί μισή ή μια ώρα. Έτσι μειώνονται οι κίνδυνοι να υποστείς ένα ισχυρό καρδιακό επεισόδιο ή να πεθάνεις ακόμη και λόγω αυτού.
Επίσης, η αλλαγή του τρόπου ζωής με την σωστή διατροφή και την μείωση του βάρους συντελεί στην μείωση των κινδύνων.
Το τελευταίο και πιο σημαντικό είναι η χοληστερίνη. Σύμφωνα με αμερικάνικες μελέτες από την ηλικία των 19 χρόνων πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις κάθε χρόνο. Η πρώτη θεραπεία για την υψηλή χοληστερίνη είναι η άσκηση και η δίαιτα.

XanthiNews: Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε καρδιολογικά προβλήματα;

Khaldoon Alaswad: Τα συμπτώματα είναι ο πόνος. Είναι ένα «πνίξιμο» στο λαιμό, πόνος και πίεση στα χέρια και στα μπράτσα και αυτό το αισθάνεσαι μετά από περπάτημα σε κοντινές αποστάσεις ή κατά την διάρκεια άσκησης. Επίσης όταν ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια μέχρι τον δεύτερο όροφο και ξαφνικά νιώθουμε ότι με δυσκολία αναπνέουμε και αναγκαζόμαστε να σταματήσουμε στη μέση των σκαλοπατιών.
Είναι πλεονέκτημα το ότι η καρδιά δείχνει συμπτώματα. Και γι αυτό θα πρέπει να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις από τη νεαρή ηλικία.

XanthiNews: Στην Αμερική που εργάζεστε ποιο είναι το σύστημα υγείας; Όταν ο γιατρός διαπιστώσει όταν υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά σε πόσες μέρες θα γίνει η εγχείρηση;

Khaldoon Alaswad: Εάν ο ασθενής έχει έντονο πόνο, την ίδια ημέρα θα γίνει. Ακόμη και στην μέση της νύχτας θα την κάνουμε εάν ο γιατρός θεωρήσει ότι είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα.

XanthiNews: Οι ασθενείς που έχουν ήδη καρδιολογικά προβλήματα τι πρέπει να κάνουν για να μην επιβαρύνουν την κατάσταση τους;

Khaldoon Alaswad: Το πιο σημαντικό είναι εάν είναι καπνιστές να κόψουν αυτή την κακή συνήθεια. Το κάπνισμα είναι ο μέγιστος κίνδυνος. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, με δίαιτα, γυμναστική και φάρμακα.
Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει ασπιρίνη για το υπόλοιπο της ζωής του.
Το αισιόδοξο είναι ότι όποιος έχει καρδιολογικά προβλήματα δεν μένει σε ένα κρεβάτι και περιμένει τον θάνατο του αλλά αποκτά καλύτερη ποιότητα ζωής με την σωστή διατροφή και την άσκηση.

XanthiNews: Οι καρδιοπαθείς έχουν προβλήματα με αιμορραγίες οι οποίες δεν σταματούν εύκολα λόγω των αντιπηκτικών φαρμάκων. Πώς αντιμετωπίζονται;

Khaldoon Alaswad: Τα αντιπηκτικά φάρμακα τα χορηγούμε για να αποφύγουμε τις θρομβώσεις. Εάν συνεχίζεται η αιμορραγία ίσως να αναγκαστούμε να σταματήσουμε τα φάρμακα και να παρακολουθούμε στενά τον ασθενή.

XanthiNews: Έχετε χειρουργήσει δύσκολες περιπτώσεις ασθενών;

Khaldoon Alaswad: Το πιο δύσκολο που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι με τους υπερήλικες 90 χρόνων που έχουν πάθει έμφραγμα. Είναι δύσκολο να αναλάβουμε ένα τέτοιο μεγάλο ρίσκο. Οι οικογένειες ζητούν να κάνουμε το οτιδήποτε για να σώσουμε τις ζωές τους, να τοποθετήσουμε μπαλονάκια, σταντς…Είναι δύσκολο για εμάς να τους πούμε ότι δεν θα έχει όφελος αν το κάνουμε. Αλλά πάντα βασιζόμαστε στο δημοκρατικό σύστημα.

XanthiNews: Το δύσκολο είναι κι όταν οι νέοι άνθρωποι πεθαίνουν ξαφνικά από καρδιολογικά προβλήματα που δεν γνώριζαν. Πώς θα μπορούσαν να καταλάβουν το σήμα κινδύνου;

Khaldoon Alaswad: Και όταν καπνίζεις και έχεις υψηλή χοληστερίνη μπορείς να πάθεις έμφραγμα ακόμη και στα 25 χρόνια σου. Έχουμε τέτοιους ασθενείς. Το πρώτο σύμπτωμα είναι το «πνίξιμο» στο λαιμό και τα συμπτώματα που προείπα για την βραδύτητα στο βάδισμα και στην αναπνοή.
Οι νέοι δεν πρέπει να σκέφτονται ότι θα κόψουν το κάπνισμα όταν φτάσουν στα 45 τους. Πρέπει να βασίζονται στην πρόληψη. Και επίσης να αποφύγουν να είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Να μην τρώνε ανθυγιεινό φαγητό.
Εάν έχουν υψηλή χοληστερίνη και δεν αντιμετωπίζεται με δίαιτα και άσκηση πρέπει να χορηγήσουμε φάρμακα.

IDΟ Khaldoon Alaswad είναι καρδιολόγος και ζει στην Αμερική. Έχει ειδικότητα: Interventional Cardiovascular Specialist στο Appleton WI. Επισκέφθηκε την Ξάνθη για επαγγελματικούς λόγους και έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στην Xanthi News για το πώς αντιμετωπίζουν στην Αμερική τα καρδιολογικά προβλήματα και πως είναι το σύστημα υγείας εκεί. Δίνοντας παράλληλα και κάποια στοιχεία για το τι πρέπει να κάνουμε εάν αντιληφθούμε κάποια σημάδια που μας δίνει η καρδιά η οποία νοσεί.

Σχετικά Άρθρα