Γενική

Ανάψτε ένα κερί, αντί να διαμαρτύρεστε για το σκοτάδι

Σύγκριση σε επίπεδο οργανωτικής δομής: Ξάνθη- Μπρεντά Ολλανδίας

Την έρευνα του ρεπορτάζ έκανε η Μαίρη Δαληκριάδου και την μετάφραση η Αναστασία Σπάρταλη.

«Ανάψτε ένα κερί, αντί να διαμαρτύρεστε για το σκοτάδι», αυτήν την προτροπή κάνουμε στους πολιτικούς της περιοχής μας. Πολιτικούς της Ξάνθης που διαχρονικά αρέσκονται να λένε ότι η πόλη μας είναι μια Ευρωπαϊκή πόλη. Την ίδια ώρα που ελάχιστοι από αυτούς που μας διοικούν έχουν παραστάσεις από Ευρωπαϊκές πόλεις, πόσο μάλλον από την δομή και λειτουργία των Δήμων σε αυτές. Με έναυσμα την τραγική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά στον Δήμο Ξάνθης, με το κυκλοφοριακό, τα σκουπίδια, τα αδέσποτα και τα άλλα προβλήματα της πόλης αναζητήσαμε μια αντίστοιχη πόλη στην Ολλανδία για να δούμε πως οι εκεί αυτοδιοικητικοί αντιμετωπίζουν τα άλυτα για εμάς προβλήματα της καθημερινότητας. Επιλέξαμε την πόλη Μπρεντά της Ολλανδίας (είναι ένας δήμος και μια πόλη στο νότιο τμήμα των Κάτω Χωρών) και με συνομιλητή μας τον Αντιδήμαρχο Ουιλιάμς Βίλμπερτ αναλύσαμε σύντομα και περιεκτικά το επίπεδο οργανωτικής δομής του Δήμου του. Ο Αντιδήμαρχος Ουιλιάμς Βίλμπερτ έχει αρμοδιότητα το περιβάλλον, τον πολιτισμό και το κυκλοφοριακό και συνομιλήσαμε μαζί του με την βοήθεια της τεχνολογίας, μέσω skype για πάνω από μια ώρα!!!
XanthiNews: Πόσες χιλιάδες κατοίκους έχει η πόλη Μπρεντά;
Ο. Βιλμπέρτ: Είναι μια μικρή πόλη της Ολλανδίας και έχει 150 χιλιάδες κατοίκους.
XanthiNews: Κύριε Βιλμπέρτ πείτε μας πρώτα από όλα για την δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλης σας.
Ο. Βιλμπέρτ: Στην Ολλανδία κάθε δήμος έχει τον Δήμαρχο του που τοποθετείται από την Βασίλισσα. Με εκλογική διαδικασία εκλέγονται 39 δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι αναμεταξύ τους επιλέγουν με εκλογές 6 αντιδημάρχους. Οι αντιδήμαρχοι έχουν μόνιμη εργασία στον δήμο και αμείβονται με 8 χιλιάδες ευρώ το μήνα (πληρώνοντας όμως μεγάλη εφορία) και αναλαμβάνουν κάποιους τομείς και υπηρεσίες. Ο Δήμαρχος αμείβεται κάτι περισσότερο από τους αντιδημάρχους και είναι και ο υπεύθυνος της τοπικής αστυνομίας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι αμείβονται για δυο μέρες την εβδομάδα. Κάθε δήμος έχει δυναμικό 2200 εργαζομένων που είναι μόνιμοι. Το παραπάνω σύστημα ισχύει για τις πόλεις της Ολλανδίας. Στα χωριά το σύστημα είναι λίγο διαφορετικό.
XanthiNews: Στην πόλη σας την Μπρεντά, αντιμετωπίζετε προβλήματα αποκομιδής απορριμμάτων, συλλογής και επεξεργασίας;
Ο. Βιλμπέρτ: Κάθε σπίτι στην πόλη μας έχει τα δικά του κοντέινερ (κάδους), το ένα από αυτά είναι χωρισμένο σε δυο μέρη από την μια είναι για τα πλαστικά και από την άλλη για τα οργανικά σκουπίδια και από την άλλη κοντέινερ για τα χαρτιά. Τα απορρίμματα συλλέγονται μια φορά την εβδομάδα από τις υπηρεσίες μας. Τα χαρτιά κάθε δυο εβδομάδες μια φορά. Ο πολίτης πρέπει να τα βγάζει σε συγκεκριμένο σημείο του δρόμου και μετά τους βάζει πάλι μέσα στο σπίτι του. Στις παλιές πολυκατοικίες υπάρχουν ειδικές κατασκευές που από το διάδρομο σου, ρίχνεις τα σκουπίδια μέσω ειδικής οδού που καταλήγουν στο μεγάλο κοντέινερ της οικοδομής. Στις νέες οικοδομές έχει ο καθένας τον δικό του κάδο για τον οποίο έχουμε ειδικό χώρο και ο καθένας έχει το κλειδί του και τα κλειδώνει. Στα εμπορικά κέντρα έχουμε κάδους για άσπρο, καφέ γυαλί, ενδύματα και χαρτί. Αυτά όταν γεμίσουν υπάρχει αυτόματο τηλέφωνο μέσα στο κοντέινερ το οποίο ειδοποιεί τον σταθμό περιβάλλοντος και έρχονται οι υπηρεσίες μας και τα αδειάζουν. Τα γυαλιά, τα χαρτιά και τα ενδύματα ανακυκλώνονται. Τα οργανικά σκουπίδια γίνονται λίπασμα και τα υπόλοιπα καίγονται σε ειδικές εγκαταστάσεις.
XanthiNews: Ένα από τα βασικά προβλήματα της Ξάνθης είναι το κυκλοφοριακό. Αντιμετωπίζει αντίστοιχο κυκλοφοριακό πρόβλημα η πόλη της Μπρεντά;
Ο. Βιλμπέρτ: Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα κυκλοφοριακό, όμως προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με ένα ειδικό σύστημα πινακίδων που οδηγούν τους πολίτες στα ανοικτά πάρκινγκ. Υπάρχουν μέσα στην πόλη 4 χιλιάδες θέσεις στάθμευσης σε ανοικτά και κλειστά πάρκινγκ. Μάλιστα οι επαγγελματίες μπορούν να νοικιάζουν πάρκινγκ με τον μήνα από τον Δήμο με χαμηλή τιμή κοντά στα μαγαζιά τους.
XanthiNews: Μιλήστε μας για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, της αγοράς που έχετε στην Μπρεντά.
Ο. Βιλμπέρτ: Τα καταστήματα λειτουργούν καθημερινά και Σάββατο 10 το πρωί με 6 το απόγευμα, την Πέμπτη μέχρι τις 9 το βράδυ και την Κυριακή 12 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα. Ο καταστηματάρχης έχει την ευκαιρία να κανονίσει μόνος το ωράριο που θα ανοίξει το κατάστημά του μέχρι 60 ώρες την εβδομάδα.
XanthiNews: Στην Ξάνθη αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά. Εσείς στην πόλη σας πως το αντιμετωπίζετε;
Ο. Βιλμπέρτ: Δεν έχουμε αδέσποτα. (γελάει!!!). Έχουμε ειδική αστυνομία για αυτό το λόγο. Κάνουμε ελέγχους και όταν βρούμε ένα αδέσποτα ζώο το μαζεύουμε και το μεταφέρουμε στα άσυλα. Κάθε Δημαρχείο έχει και το άσυλό της που αναλαμβάνει και τα περιθάλπει. Στο άσυλο της Μπρεντά δουλεύουν 25 άτομα, λίγοι είναι αυτοί που πληρώνονται κανονικά, οι περισσότεροι είναι εθελοντές, και κάποιοι εκτελούν κοινωνική εργασία. Όσον αφορά στα κατοικίδια πρέπει ιδιαιτέρα για τα σκυλιά όταν τα βγάζεις έξω θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι δεμένα με λουρί και όταν λερώνουν τον χώρο θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να τα μαζέψει και να τα πετάξει στον ειδικό κάδο. Όταν ένα ζώο κυκλοφορεί χωρίς λουρί το μαζεύει η αστυνομία τον σκύλων και τον μεταφέρει στο άσυλο. Από εκεί δίνονται κάποια και για υιοθεσία.
XanthiNews: Κύριε αντιδήμαρχε περιγράψτε μας λίγο την κατάσταση των πάρκων στην πόλη σας.
Ο. Βιλμπέρτ: Τα πάρκα και οι παιδικές χαρές επιβλέπονται από υπαλλήλους του Δήμου και της διεύθυνσης υγείας, ενώ μια φορά της εβδομάδα τεχνικοί βλέπουν αν είναι όλα καλά και κατευθείαν επιδιορθώνεται ότι πρόβλημα υπάρχει. Πολλά πάρκα μένουν ανοιχτά και το βράδυ για να περπατά ο κόσμος πάντα όμως με την επίβλεψη αρμοδίων. Τα πάρκα έχουν πάρα πολύ καλό φωτισμό. Στα δασώδη πάρκα απαγορεύεται να περπατάς την νύχτα.

Σχετικά Άρθρα