Γενική

Έδώ πολυτεχνείο!!!

Για τις πολιτικές δυνάμεις μέσα στην Πολυτεχνική.
Η σπουδάζουσα νεολαία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επανέλθει στο Κυβερνητικό θώκο. Σε αυτήν την κατεύθυνση οργάνωνε την αντιπαράθεση με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορούσε την απελθούσα Κυβέρνηση ως αντιλαϊκή και πρότεινε στη νεολαία ως διέξοδο την επανεκλογή του «νέου» ,κατά τα λεγόμενά της, ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπό την αρχηγία του Γ. Παπανδρέου. Σήμερα όμως κυβέρνηση είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η πολιτική που εφαρμόζει ελάχιστα διαφέρει από όσα έκανε η Ν.Δ., ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τους προκατόχους της π.χ. αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 2 μονάδες, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Έτσι η αναπροσαρμογή είναι αναγκαστική, πολλές φορές εμφανίζεται στα φοιτητικά αμφιθέατρα να διαφωνεί με τα μέτρα του κόμματός της, να καταδικάζει ορισμένα πρόσωπα ως ανίκανα, να παρουσιάζει τις μεταβολές στα μέτρα της Κυβέρνησης ως δική της πίεση. Όλα αυτά φυσικά σε τίποτα δεν μπορούν να κρύψουν πως την πολιτική ευθύνη ή τα οφέλη μέσα στις σχολές για όσα πράττει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα τη σηκώσει η ΠΑΣΠ.

Η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας μέσα στις σχολές ταυτίστηκε πλήρως με την Κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Ακόμη και σε περιόδους όπου ξέσπασαν μαζικότατοι αγώνες για τα εκπαιδευτικά μέτρα η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ δεν ήρθε σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Η ΔΑΠ απείχε από τους αγώνες ενάντια στην επιχειρούμενη αναθεώρηση του Άρθρου 16 του συντάγματος, που στήριξε τη Μαριέττα Γιαννάκου και τον προωθούμενο νόμο για τα Πανεπιστήμια το 2007, ενώ ακόμη και το περασμένο Δεκέμβριο δεν οργάνωσε ούτε μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16 χρονου νεολαίου από όργανα της τάξεως. Σήμερα αντιμετωπίζει τα επακόλουθα της στάσης της αυτής, κατηγορείται από τις άλλες δυνάμεις για ότι και η Ν.Δ., ενώ σε ότι και να προτείνει έχει να απαντήσει γιατί δεν το έκανε πράξη η Ν.Δ. όσο ήταν στην κυβέρνηση.

Η Πανσπουδαστική ως παράταξη στις φοιτητικές εκλογές και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ως πόλος που συνενώνει συλλόγους και επιτροπές αγώνα που υιοθετούν τη λογική αγώνα που προβάλει η νεολαία του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια συσπειρώνουν περίπου το 16% των φοιτητών Πανελλαδικά. Το χαρακτηριστικό αυτών των δυνάμεων είναι η σταθερότητα στις θέσεις αφού καταδικάζουν και τους δυο κυβερνητικούς εταίρους. Καλούν τους φοιτητές σε συμπόρευση με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καταδικάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμετοχή στη χώρα σε αυτή. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς των διαχωρισμό σε ΑΕΙ- ΤΕΙ, καθώς και η υιοθέτηση του ιστορικού αιτήματος της δεκαετίας του 60 για 15% χρηματοδότησης της παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΑΚ) είναι η παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τοπικά συμπορεύεται με τη νεολαία του Συνασπισμού, αφού η τελευταία έχει ελάχιστες δυνάμεις στην Πολυτεχνική του Δ.Π.Θ. Οι παρατάξεις αυτές έχουν έντονους δεσμούς με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, έδρασαν πλάι του το προηγούμενο διάστημα και ποτέ σε αντιπαράθεση με αυτόν, ακόμη και σε περιόδους όπου η κουκούλα και η σπασμένη βιτρίνα αμαύρωναν τους αγώνες μας. Παραδοσιακά είναι η πολιτική δύναμη που δίνει το περισσότερο βάρος στις μορφές του αγώνα π.χ. καταλήψεις, ενώ θεωρούν ως αντιπάλους των φοιτητών τους καθηγητές των πανεπιστημίων. Έντονες είναι συχνά οι αντιπαραθέσεις του με τις πρυτανικές αρχές.
Τζώτζης Βασίλης
Φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής

Σχετικά Άρθρα