Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Καλά έκανε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Θεοδώρα Κόκλα και ασχολήθηκε με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες του Ίμερου, που τα φύκια και άλλα υλικά φράζουν το μικρό αυτό λιμανάκι. Και βρήκε η κυρία Γενική Γραμματέας χρόνο να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό, και καλά έκανε, αλλά της πέφτει πολύ μακριά η Καβάλα για να έρθει μετά από τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ολόκληρος νομός και ίσως να τα θεωρεί και αμελητέα ζητήματα. Δεν διστάζουμε να της επισημάνουμε ότι είναι λάθος να κάθεται σε ένα γραφείο και να εξετάζει όποια προβλήματα βρίσκονται στο διπλανό δρόμο, ή στην πόλη όπου είναι το γραφείο της, δεδομένου ότι δεν είναι ούτε Κοινοτάρχης, ούτε Δήμαρχος. Είναι Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει στην αρμοδιότητά της ΠΕΝΤΕ νομούς και πρέπει να δίνει λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν και την εσχατιά της Περιφέρειας. Θέλουμε να της πούμε, ότι δεν εκπληρώνει σωστά τα καθήκοντά της, αφού η θέση της είναι επιτελική, πρέπει να κινείται σε όλη την περιοχή, να συζητήσει εξαντλητικά με όλους τους Νομάρχες και όλους τους Δημάρχους και τους άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής των περιοχών αυτών και όχι μόνο της Κομοτηνής και το πολύ- πολύ και της Ροδόπης. Εκτός κι αν θέλει όταν φύγει, να την έχουμε καταχωρήσει στη λίστα των αποτυχημένων Περιφερειαρχών μας. Υπάρχει χρόνος να αλλάξει τακτική κι αυτό θα είναι και προς το δικό της συμφέρον (πολιτικό) και προς το συμφέρον της Περιφέρειας.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Τώρα που έφθασε ο κόμπος στο χτένι για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, θυμήθηκαν ότι πρέπει να βοηθήσουν οι άλλες βιομηχανίες στην περιοχή για να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι.
Την ώρα που δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα από την πλευρά του υπουργείου, αλλά ούτε και…φως στα εργοστάσια, αφού το έκοψε η ΔΕΗ.
Τοποθετήθηκαν, όπως πληροφορούμαστε, φύλακες για την αποφυγή πλιάτσικου, αλλά και αν ονειρεύονται κάποιοι να εξαφανίσουν τα μηχανήματα, όπως γινόταν παλιότερα, ας το ξεχάσουν.
Φυσικά δύο χρόνια πριν που ξεκινούσε το πρόβλημα και υπήρχε ενδιαφέρον από εργοστασιάρχες στην περιοχή μας να αγοράσουν τις επιχειρήσεις και να τις λειτουργήσουν με το υπάρχον προσωπικό, δεν συναινούσε κανείς.
Ούτε όταν τα γράφουμε εδώ και πολύ καιρό, ότι καλύτερα είναι να επιδοτηθούν θέσεις εργασίας των απολυμένων από την Εν- Κλω σε υγιείς επιχειρήσεις, ενώ έπαιζαν όλοι ηθελημένα ή αθέμιτα το παιχνίδι των τραπεζών και του Λαναρά.
Που ήθελε να ξεπληρώσει το χρέος του, κάνοντας πειραματόζωα τους εργαζομένους, που δεν φταίνε και σε τίποτα.
Και οι φταίχτες τελευταία, όσοι φυσικά δεν κρύβονται, θέλουν να ανακηρυχθούν και ήρωες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ως κοινωνία ζούμε καθημερινά την κατάσταση του Ομίλου Λαναρά η οποία έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση των εργαζομένων σε αυτόν οι οποίοι με διάφορους τρόπους δηλώνουν την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει. Την τρέχουσα κατάσταση, τα προβλήματα, τις προοπτικές αλλά και προτάσεις για την αναζωογόνηση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας περιλαμβάνει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τον κλάδο, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πριν ένα μήνα, στην οποία βέβαια αποτυπώνονται οι καταστροφικές αδυναμίες του κλάδου.

ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ

Κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν στο άκουσμα της κυβερνητικής εξαγγελίας ότι το Κατάρ ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε σταθμό υγροποιημένου αερίου στον Αστακό. Πίστεψαν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού σταθμού στην Καβάλα. Οι νέες δηλώσεις, όμως, του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Μανιάτη, δημιουργούν νέα δεδομένα.
Ο σχεδιασμός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Β. Ελλάδα δεν εγκαταλείπεται, δίχως από αυτόν το σχεδιασμό να απουσιάζει η Καβάλα.
Ο υπουργός, μετά την πρώτη απάντηση του στον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παναγιώτη Λαφαζάνη που ήγειρε σοβαρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία αυτή τη φορά είναι πολύ προσεκτικός στη διατύπωση της απάντησης του σε δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης και στο ερώτημά του για το σχεδιασμό του υπουργείου στη Βόρειο Ελλάδα. Αυτό που επαναλαμβάνει με έμφαση είναι το στοιχείο της συναίνεσης, ως προϋπόθεση να προχωρήσει ο οποίος σχεδιασμός.

Η ΓΝΩΜΗ

Κοινό υπόμνημα με κύριο αίτημα να καλυφθεί η θέση του παιδιάτρου στα Κέντρα Υγείας Σαμοθράκης, Ιθάκης, Σκοπέλου, Αλοννήσου και Πάτμου με οποιοδήποτε τρόπο μέχρι να διοριστούν μόνιμοι, αναμένεται να παραδώσει λίγο πριν από το Πάσχα στην υπουργό Υγείας αντιπροσωπεία φορέων των νησιών που θα μεταβεί στην Αθήνα.
Η απόφαση να συντονίσουν από κοινού τις δράσεις τους οι πολίτες των παραπάνω νησιών προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, πάρθηκε στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Σαμοθράκη με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Σαμοθράκη Εν Δράσει».
Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα επιδώσουν οι φορείς των πέντε νησιών στην υπουργό Υγείας ζητούν επίσης την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να δοθούν κίνητρα για τον διορισμό γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
«Επειδή πιστεύουμε ότι η υγεία των παιδιών μας δεν παζαρεύεται και επειδή θεωρούμε ότι, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δικαιούμαστε και εμείς δημόσια και δωρεάν υγεία, απαιτούμε από την πολιτεία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί μας», αναφέρεται σε κοινό ψήφισμα. Να σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερα χρόνια που έχει προκηρυχτεί η θέση παιδιάτρου για το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο το νησί εξυπηρετεί μία φορά τον μήνα παιδίατρος από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, τους υπόλοιπους μήνες παραμένει χωρίς παιδίατρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα.

Σχετικά Άρθρα