Γενική

«Η άλλη γεωργία» σε πρώτο πλάνο

Παρουσίαση βιβλίου Αλ. Κοντού στην Αθήνα

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Υπουργού, βουλευτή Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας κ. Αλέξανδρου Κοντού, με τίτλο «η Άλλη Γεωργία και το Περιβάλλον» από τις Εκδόσεις Λιβάνη, πραγματοποιήθηκε προχθές στη Στοά του Βιβλίου.
Για το βιβλίο μίλησαν ο βουλευτής Β Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και π. Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο συγγραφέας και βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Δ/ντής του National Geographic κ. Νίκος Μάργαρης, ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλογλου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο βιβλίο του αυτό που αναφέρεται στην άλλη γεωργία και στο πως αυτή επιδρά θετικά στο περιβάλλον, πρωταγωνιστές είναι οι παραγωγοί όχι των παραδοσιακών μας προϊόντων ( βαμβάκι, καπνός, δημητριακά, λάδι) που ήταν και οι αποκλειστικοί συνομιλητές για πολλά χρόνια του Υπουργείου Γεωργίας, αλλά κάποιοι άλλοι αγρότες, κυρίως νέοι άνθρωποι, που τόλμησαν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο στην αγροτική τους δραστηριότητα, τον δύσκολο δρόμο της «άλλης γεωργίας», τον δύσκολο δρόμο της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας- χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να έχουν τη στήριξη των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Ο κος Κοντός σημείωσε στην ομιλία του: «Πιστέψτε με, το σημαντικό γι αυτούς δε ήταν η οικονομική στήριξη, αλλά η ψυχολογική τόνωση που έλαβαν, το γεγονός ότι η επίσημη Πολιτεία αναγνώρισε το ρόλο τους, ότι ήταν δίπλα τους, ότι τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν πως κινούνται στο σωστό δρόμο, ότι οι κόποι τους δεν πάνε χαμένοι, ότι οι θυσίες τους βρίσκουν δικαίωση».
Στο ερώτημα γιατί έγραψε το βιβλίο επεσήμανε τα εξής: «Γνωρίζοντας λοιπόν από πρώτο χέρι όλα αυτά και αγωνιώντας για την τύχη μιας από τις σημαντικότερες προσπάθειες που έγιναν στα πέντε χρόνια που είχα την τιμή να είμαι υφυπουργός και υπουργός σε ένα από τα πιο νευραλγικά για την επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου υπουργεία της χώρας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της προσπάθειας για την ανάδειξη και στήριξη της «άλλης γεωργίας» με σεβασμό στο περιβάλλον, αποφάσισα να γράψω το βιβλίο αυτό.
… Πέραν αυτών όμως επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι στα Υπουργεία με τις συχνές εναλλαγές Υπουργών ουσιαστικά μόνον βραχυπρόθεσμη διαχείριση γίνεται και η κριτική που συνήθως ασκείται είναι εάν αυτή είναι καλή ή κακή, αποφασίσαμε με εξαίρετους συνεργάτες από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, με στελέχη του Δημοσίου αλλά και φίλους συνεταιριστές να δημιουργήσουμε έναν όμιλο, όχι προβληματισμού, αλλά δράσης στη χάραξη στρατηγικών για την μακρόχρονη αγροτική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Να χαράξουμε ρεαλιστικά σχέδια για τις προοπτικές και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και δασών, έτσι ώστε η προσπάθεια αυτή να βοηθά την κάθε πολιτική ηγεσία στη λήψη αποφάσεων τόσο εντός χώρας μας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

– «Για πέντε χρόνια τα περισσότερα Σαββατοκύριακα η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ήταν στην Ελληνική Ύπαιθρο. Βρεθήκαμε από τον Έβρο έως τα πιο μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, για να τους δείξουμε ότι δεν είναι μόνοι, ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, να τους ακούσουμε, να ζήσουμε από κοντά τις δυσκολίες τους και να προσπαθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο να επιλύσουμε τα προβλήματα τους».

Σχετικά Άρθρα