fbpx
Γενική

Χωρίς γιατρούς τα Επείγοντα σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο

Από τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση

Δεν θα έχουν γιατρούς στα Επείγοντα και στις Κλινικές τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Ξάνθης, προς το τέλος του μήνα. Προειδοποιεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης σε ανακοίνωση της, εξηγώντας ότι από αυτόν τον μήνα μετά από απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών η οποία δεσμεύει και την Ένωσή τους, κατατίθενται προγράμματα 4 εφημεριών ανά γιατρό. Δεν πρόκειται για κινητοποίηση, αλλά για εφαρμογή του Νόμου. Μάλιστα σημειώνεται από την Ένωση: «Το ΕΣΥ, μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του ελληνικού λαού των τελευταίων 30 ετών, βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού».
Όσον αφορά στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης τονίζονται τα παρακάτω:
«Τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την αντιμετώπιση της κρίσης, επέπεσαν αδιακρίτως επί δικαίων και αδίκων. Αναγκαία κατά πολλούς (τους κυρίως υπεύθυνους για την κρίση πολιτικούς, τραπεζίτες και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ), επαχθή και δυσάρεστα για το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα για τον συνήθη ύποπτο, καρπαζοεισπράκτορα Δημόσιο Τομέα. Οι εργαζόμενοι έμφοβοι, βλέπουν εισοδήματα και εργασιακά δικαιώματα να καταβαραθρώνονται, χωρίς φυσικά να έχουν συμμετάσχει στο πάρτυ που προηγήθηκε. Και χωρίς δήθεν να έχουν αντίρρηση- κάθε άλλο- αφού έτσι λέει το MEGA και η Metron Analysis. Εν μέσω αυτού του Αρμαγεδώνα, πέρασε απαρατήρητη η σχεδόν εμπαθής αντιμετώπιση ενός υποσυνόλου εργαζομένων, των γιατρών του δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Μόλις πριν ένα χρόνο είχαμε υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) με το Υπουργείο Υγείας, η οποία ρύθμιζε χρόνια ζητήματα με κυριότερο την εναρμόνιση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναφορικά με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας μας. Προέβλεπε μεταξύ άλλων τον διορισμό στο ΕΣΥ 2000 γιατρών εντός του 2009, τον τρόπο επαγγελματικής μας εξέλιξης, ορισμένες μισθολογικές αυξήσεις μετά από 10ετή καθήλωση των αμοιβών, και ειδική φορολογική αντιμετώπιση του επιδόματος βιβλιοθήκης και των εφημεριών. Ενημερωτικά, η εφημερία πληρώνεται με το 60% του ωρομισθίου υπερωρίας οποιουδήποτε δημοσίου υπαλλήλου, είναι υποχρεωτική, ενώ δεν προσμετράται σαν συντάξιμος χρόνος! Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ο μισθός ενός διευθυντή του ΕΣΥ να υπολείπεται κατά τι του θυρωρού του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι συνολικές του απολαβές με 7 κανονικότατες ενεργές εφημερίες, να υπολείπονται κατά τι- με όλον τον σεβασμό- ενός αποφοίτου Λυκείου υπαλλήλου του ΟΣΕ, τελωνείου, εφορίας κοκ. Και δεν αναφερόμαστε καθόλου στους χρυσοκάνθαρους της δημόσιας τηλεόρασης ή τα χρυσόπαιδα άλλων δημοσίων οργανισμών με προκλητικές αμοιβές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Μολονότι ελάχιστα από τα προβλεπόμενα στη ΣΣΕ εφαρμόστηκαν, τα νοσοκομεία- ιδίως αυτά της περιφέρειας- συνέχισαν χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, να λειτουργούν με σοβαρότατες ελλείψεις τόσο σε γιατρούς, όσο και νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους σε πείσμα και πλήρη αντίθεση με τη φιλολογία περί πλεονάζοντος προσωπικού στο Δημόσιο. Η αόρατη και βουβή πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ «πτυόμενη και συκοφαντούμενη, με μύριες αντιξοότητες υπηρεσιακές, με εχθρική ή αδιάφορη πολιτική ηγεσία», που προσπαθεί να ζήσει αξιοπρεπώς από τον μισθό της φροντίζοντας για την υγεία του «κόσμου του μόχθου, του αγρού, του εμπορίου, των υπηρεσιών», συνέχισε να κουβαλάει το ΕΣΥ στους ώμους της. Και είναι έτοιμη- πάντα ήταν- αυτή την ύστατη ώρα να βάλει πλάτη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς στο χώρο, την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του Συστήματος. Όχι όμως να πληρώσει με τα ήδη ανακοινωθέντα πρώτα μέτρα, από τα ούτως ή άλλως κινούμενα σε επίπεδα γελοιότητας εισοδήματά της, 500 και 600 ευρώ το μήνα (και όχι τον χρόνο κ. Τρέμη) για τους κλέφτες, είναι παράλογο. Ευρωζώνη και καπιταλισμός με μισθούς Σοβιετικής Ένωσης δεν γίνεται».

– Η αόρατη και βουβή πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ «πτυόμενη και συκοφαντούμενη, με μύριες αντιξοότητες υπηρεσιακές, με εχθρική ή αδιάφορη πολιτική ηγεσία», που προσπαθεί να ζήσει αξιοπρεπώς από τον μισθό της φροντίζοντας για την υγεία του «κόσμου του μόχθου, του αγρού, του εμπορίου, των υπηρεσιών», συνέχισε να κουβαλάει το ΕΣΥ στους ώμους της».

Σχετικά Άρθρα