fbpx
Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Με το Νίκο Ζαμπουνίδη, το νομάρχη Έβρου συζήτησε στην εκπομπή του με τίτλο «Αιχμή του Δόρατος» ο Δάμων Δαμιανός. Για κορυφαία ζητήματα του Έβρου, όπως η διευρυμένη επικοινωνιακή καμπάνια της νέας εταιρείας που ανέλαβε να «προωθήσει» το ζήτημα της εξόρυξης του χρυσού του Περάματος, ένα ζήτημα το οποίο η τοπική κοινωνία αλλά και η πολιτειακή ηγεσία του Έβρου, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Νομάρχης, θεωρεί από καιρό λελυμένο, αφού η απόφαση όλων είναι δεδομένα απορριπτική.
Αλλά και οι εξελίξεις στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη που ξαναμπήκε στο τραπέζι από τον πρωθυπουργό μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα, αυτό όμως δεν εμποδίζει τον κ. Ζαμπουνίδη να ανακοινώνει ότι αισθάνεται αρκετά ασφαλής σε σχέση με τον αγωγό, μετά από όσα πέτυχε η τοπική κοινωνία με τη συμμετοχή της στις κεντρικές αποφάσεις μέσω τριμελούς επιτροπής, αλλά κυρίως με την συνεργασία με το Δημοκρίτειο που ενεργοποιείται αυτόν τον καιρό και αποτέλεσμά της θα είναι η ουσιαστική διαβούλευση.

Η ΓΝΩΜΗ

«Σύμφωνα με το μανιφέστο της UNESCO του 1994 για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι το τοπικό κέντρο πληροφόρησης, το οποίο θέτει στη διάθεση του κοινού κάθε είδους γνώση και πληροφόρηση. Είναι η τοπική πύλη που οδηγεί στη γνώση, παρέχει τις βασικές προϋποθέσεις για τη δια βίου εκπαίδευση, την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την πολιτιστική εξέλιξη του ατόμου και των κοινωνικών ομάδων. Το μανιφέστο διακηρύσσει την πεποίθηση της UNESCO ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι μια ενεργός δύναμη για τη μόρφωση, τον πολιτισμό και την πληροφόρηση και είναι ένας αναγκαίος παράγοντας για την εδραίωση της ειρήνης και της πνευματικής καλλιέργειας των ανθρώπων».
Γι αυτό, η UNESCO προτρέπει τις εθνικές και τις τοπικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών.
H Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης είναι υπερήφανη για τα 5920 μέλη της, τους δανεισμούς της, για τις επισκέψεις των Δημοτικών Σχολείων και για τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και καινοτομίας που προσφέρει δωρεάν στην πόλη μας κάθε χρόνο.
Δυστυχώς όμως η βαθιά οικονομική κρίση που περνάει η χώρα αγγίζει και τη Βιβλιοθήκη της πόλης μας. Έτσι, το 2010 εξ αιτίας της κρίσης, αλλά και της απροσδόκητης μείωσης της Δημοτικής Επιχείρησης (Κ.Ε.Π.Α.Δ.Α.) χρειάζεται να εξοικονομήσει πρόσθετα κονδύλια για να καλύψει μέρος των λειτουργικών της εξόδων και να υποστηρίξει βασικές της υπηρεσίες.
Ο κατάλογος με τις ανάγκες για τις διάφορες κατηγορίες δραστηριοτήτων που ακολουθεί αποτελούν τις προτεραιότητες για το 2010. Οι χρηματικές δωρεές, χορηγίες μπορούν φυσικά να αφορούν είτε συγκεκριμένες δράσεις είτε να χρησιμοποιηθούν από τη Βιβλιοθήκη για την κάλυψη των ευρύτερων αναγκών της. Η Βιβλιοθήκη μπορεί να εκδώσει επίσημα παραστατικά με την αποδοχή χρηματικής δωρεάς, που χρησιμοποιούνται στην εφορεία για φορολογικούς λόγους ενώ δέχεται και δωρεές εξοπλισμού, βιβλίων, Ο/Α και άλλου υλικού μετά από συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
«Σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί άψογα, και γρήγορα, τα θέματα συζητιούνται σε βάθος και οι πολίτες δεν ταλαιπωρούνται». Αυτά δήλωσε προχθές ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης να επανέλθει η συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, πριν από τη συζήτηση της ημερήσιας διάταξης. Πραγματικά, οι δημότες (και όχι οι πολίτες) δεν ταλαιπωρούνται, αφού τότε που ίσχυε η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ο Πρόεδρος Παύλος Γεωργιάδης, είχε αποδείξει ότι δεν μπορούσε να κρατήσει αυστηρά το χρόνο της μιας ώρας που όριζε ο κανονισμός. Έτσι πολλές φορές η συζήτηση έπιανε τις τρεις και τις τέσσερις ώρες πριν αρχίσει η συζήτηση της ημερήσιας διάταξης. Η υπερβολή αυτή, και η αδυναμία του Προέδρου να επιβάλει τον κανονισμό, ήταν ο λόγος που η απόφαση να πάει η συζήτηση μετά την η. δ. ήταν ομόφωνη, θέλοντας να δοκιμάσουν μήπως θα είναι έτσι καλύτερα τα πράγματα. Η πράξη απέδειξε, ότι ήταν μεν πιο σύντομες οι συνεδριάσεις, αλλά στην ουσία αφαιρέθηκε ο λόγος από την αντιπολίτευση, δεδομένου ότι κανείς δεν είχε διάθεση να βάλει τέτοια θέματα στις 12 τα μεσάνυκτα, όταν οι μισοί δημ. Σύμβουλοι είχαν φύγει. Μετά τη δοκιμή αυτή, η αντιπολίτευση ζήτησε να επανέλθει η εκτός η.δ. συζήτηση πριν απ’ αυτήν. Ο Δήμαρχος και η παράταξη της πλειοψηφίας, δεν δέχονται κάτι τέτοιο κι αυτός είναι ο λόγος που η αντιπολίτευση αποχώρησε στην τελευταία συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Και βέβαια, κάτι τέτοιο συμφέρει στην δημοτική αρχή, αφού στην ουσία αφαιρέθηκε ο λόγος από την αντιπολίτευση και ο Δήμαρχος δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν. Αν όμως ο Δήμαρχος δεν θέλει να μιλάει η αντιπολίτευση, θα μπορούσε να ζητήσει την κατάργησή της και τότε, ούτε καν συνεδριάσεις θα χρειάζεται να γίνονται. Με τις δημοκρατικές αποφάσεις του ενός, θα κυλούν όλα γρήγορα και χωρίς να ταλαιπωρείται κανείς.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Επίθεση φιλίας και ενημέρωσης προς τον Γερμανικό λαό ετοιμάζει η κυβέρνηση, για να βάλει σε τάξη τα δημοσιεύματα του περιοδικού «focus» που προκάλεσαν δυσάρεστες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο λαών….
Όχι βέβαια το δημοσίευμα που στάθηκε η αφορμή, αλλά οι άστοχες δηλώσεις του υπουργού και κυρίως του αντιπροέδρου την κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου.
Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει κλείνοντας αυτό το θέμα πριν οι κόντρες με την Γερμανική κυβέρνηση, φθάσουν σε σημείο που δεν έχει επιστροφή.
Ειδικά τώρα που η Ελλάδα βάλλεται από παντού.
Τον ρόλο του πυροσβέστη έχει αναλάβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και η αποστολή του στην Γερμανία περιλαμβάνει τριπλό σχέδιο δράσης για να αλλάξει την εικόνα από τις δηλώσεις του Πάγκαλου.
Έτσι ο Γιώργος Πεταλωτής πηγαίνει στην Γερμανία όπου θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις με την ομογένεια, αλλά και σε κομματικές συνάξεις των τοπικών οργανώσεων της ομογένειας.
Παράλληλα βέβαια θα δώσει συνέντευξη και στο επίμαχο περιοδικό “focus” ώστε η Αφροδίτη της Μήλου να επανέλθει στα κανονικά της και να της αφαιρεθεί το προβοκατόρικο δάχτυλο.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια κατά πόσο έχει εντολές να στρογγυλέψει και τις γωνίες στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, ούτε αν θα επιδιώξει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης, αφού σε λίγες ημέρες θα πάει και ο πρωθυπουργός στην Γερμανία για αυτό το λόγο.
Πάντως η πόλη που επέλεξε να πάει ο Γιώργος Πεταλωτής είναι η Νυρεμβέργη, γνωστή από την μεγάλη δίκη κατά του ναζισμού. Και μάλλον θα έχει μαζί του και άλλον συμπολίτη μας.
Που είναι φυσικά ο άνθρωπος του γραφείου του Χάρης Κυριάκου, για να υπάρχει και η σχετική «βαρύτητα» στον αγώνα που θα δώσει, προκειμένου να διορθώσει τις ανακοινώσεις του κ. Πάγκαλου.

Σχετικά Άρθρα