Γενική

Η συμβολή στην εκκλησιαστική ιστορία της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου

Ένας καλαίσθητος τόμος έφτασε στα γραφεία της «Xanthi News» από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης. Δοκίμιο 1167 σελίδων γραμμένο από το βραβευμένο Ξανθιώτη συγγραφέα Πέτρο Γεωργανζή. Το δοκίμιο περιέχει πολλά ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ξάνθης γράφει στον πρόλογο του βιβλίου: «Το βιβλίο αυτό είναι μια συμβολή στην διάσωση της ιδιοπροσωπείας και της ταυτότητας αυτού του ακριτικού τόπου και των κατοίκων του».
Από το 5 αιώνα έχουμε την πρώτη καταγεγραμμένη ιστορική μαρτύρια της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης μέχρι και το σήμερα η τοπική εκκλησιά παρακολουθεί της ιστορικές πτυχές αυτού του τόπου, έτσι έχει ιδιαίτερη σημασία για την κάθε τοπική κοινωνία η διερεύνηση και προβολή της ιστορικής πορείας των κατά τόπους εκκλησιών αφού όχι μόνο προσφέρει στην ανάπτυξη της τοπικής ιστοριογραφίας και στους εξειδικευμένους επιστήμονες αλλά βοήθα και τον λαό κάθε τόπου στο να αναψηλαφήσει τις πολιτιστικές του ρίζες και την ιστορία του.
Ο συγγραφέας κ. Γεωργαντζής στο πρόλογό του τονίζει ότι η θρησκευτική ιστορία κάθε λαού αποτελεί μέρος της καθόλου πολιτισμικής και πνευματικής ιστορίας.
Η παρούσα έκδοση είναι η δεύτερη, η πρώτη προσπάθεια έγινε πριν 30 χρόνια (το 1975) έκτοτε πολλά στοιχεία ήρθαν ακόμη στο φως της δημοσιότητας. Σε αυτή την έκδοση έχουν αποθησαυριστεί όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο συγγραφέας πολλά στοιχεία από άλλες εργασίες και μαζί με τα νέα στοιχεία συνθέτουν το αποτέλεσμα. Η καταγραφή ξεκινά από τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, η διερεύνηση των Χριστιανικών παροικιών των πρώτων χρόνων της διαδόσεως του Χριστιανισμού κηρύγματος στην Θράκη, πέρνα στα πρωτοβυζαντινή περίοδο (330-850 μ.Χ.), στην υστεροβυζαντινή περίοδο (850-1400μ.Χ), αργότερα στις επισκοπικές Μητροπόλεις και αργότερα μέχρι το σήμερα. Ένα βιβλίο θησαυρός για την θρησκευτική ιστορία του νομού μας που αξίζει να έχει ο καθένας.
Μαίρη Δαληκριάδου

Σχετικά Άρθρα