Γενική

Σοβαρές θέσεις και απαντήσεις για τον σύγχρονο άνθρωπο

Διάλεξη του φιλόλογου Γιώργου Φραντζολά, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης- «Ο κόσμος της φύσης και η φύση του ανθρώπου στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη, για τους λάτρεις των βιβλίων, δόθηκε από το Φιλόλογο Γιώργο Φραντζολά, η οποία αφορούσε στη φύση και τον άνθρωπο, στο έργο του Συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην αίθουσα του κτιρίου «Π», στα πλαίσια του αφιερώματος: «Η αδιάπτωτη μαγεία του κόσμου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί λάτρεις του συγγραφέα, οι οποίοι παρακολούθησαν με «ζωντανό» ενδιαφέρον τα λεγόμενα του Φιλόλογου Γιώργου Φραντζολά.
Επρόκειτο για μια αναφορά σε ορισμένες πτυχές της κοσμολογίας και ανθρωπολογίας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για τον άνθρωπο που πάσχει και για τη φύση που συμπάσχει. Ο κ. Φραντζολάς, μέσα από τη διάλεξή του, αναφέρθηκε στις απόψεις του Παπαδιαμάντη για το φυσικό περιβάλλον με βάση τα έργα του, στη σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με τον άνθρωπο, καθώς και στους ανθρώπινους τύπους των διηγημάτων του, που είναι ή αισθάνονται ξένοι μέσα στον κόσμο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο, με τον οποίο εμβαθύνει ο Παπαδιαμάντης στο πρόβλημα των ανθρωπίνων σχέσεων.
Γιώργος Φραντζολάς: «Ο Παπαδιαμάντης απαντά για τις σχέσεις των συνανθρώπων και τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα»
Η επιλογή του τίτλου της διάλεξης δεν έγινε τυχαία, από το Φιλόλογο Γιώργο Φραντζολά, αφού όπως λέει ο ίδιος, τον απασχολούσε χρόνια ο άνθρωπος και η φύση στον Παπαδιαμάντη.
«Ο τίτλος βάζει σαν κέντρο τον άνθρωπο και γύρω του τη φύση, τους συνανθρώπους του και τον ίδιο τον εαυτό του στα βάθη της ψυχής του. Με απασχολούσε χρόνια το ζήτημα της οικολογίας και η σχέση του ανθρώπου με τα οικολογικά προβλήματα, το πρόβλημα των σχέσεων των συνανθρώπων μεταξύ τους, τα σύγχρονα προβλήματα του ρατσισμού και των πολυπολιτισμικών κοινωνιών και έβρισκα ότι στον Παπαδιαμάντη υπάρχουν κάποιες σοβαρές θέσεις και απαντήσεις, για τον άνθρωπο του αιώνα μας», ανέφερε ο Φιλόλογος Γιώργος Φραντζολάς.
Σύμφωνα με τον κ. Φραντζολά, η παρηγοριά και η «βαθιά» αίσθηση για τους ανθρώπους, είναι δύο συναισθήματα, τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια, διαβάζοντας έργα του Παπαδιαμάντη.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα