Γενική

Επιμόρφωση υπαλλήλων για την αναβάθμιση της αγοράς

Δύο σεμινάρια είναι σε εξέλιξη από το Σωματείο Υφασματοπωλών και τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης- «Βουλγαρική γλώσσα και Υγιεινή και Ασφάλεια»

Δύο πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια «τρέχουν» το διάστημα αυτό, στα οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι σε καταστήματα της Ξάνθης.
Το ένα σεμινάριο με θέμα «Βασικές γνώσεις ξένης γλώσσας: Βουλγαρική», αφορά στη βουλγαρική γλώσσα και υλοποιείται από το Σωματείο Εμπόρων Υφασματοπωλών και Νεωτερισμών Νομού Ξάνθης, σε συνεργασία με το Κ.Ε.Κ. Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε., ενώ το άλλο υλοποιείται από τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ξάνθης με θέμα «Υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας». Υπεύθυνος του πρώτου προγράμματος είναι ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων Υφασματοπωλών και Νεωτερισμών Νομού Ξάνθης Ιωάννης Αλεξόπουλος, ενώ την ευθύνη του δεύτερου προγράμματος την έχει ο Α Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Νικόλαος Τσάββας.
Κυριακή Καραγιάννη: «Μεγάλη η απήχηση και των δύο σεμιναρίων»
Τα σεμινάρια που υλοποιούνται και από τους δύο φορείς του Νομού Ξάνθης, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή των εργαζομένων από τα καταστήματα της Ξάνθης, κρίνεται άκρως ικανοποιητική έως απρόσμενη.
«Η βουλγαρική γλώσσα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προσπαθούνε πάρα πολύ. Εξάλλου είναι μία γλώσσα, η οποία προβλέπεται στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί αρκετά και η γνώση της, θα βοηθήσει εργαζομένους και επιχειρηματίες. Πάντως ήταν έκπληξη, ότι υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό και στο μέλλον, για να δώσουμε πρακτικά κάποιες γνώσεις τόσο στα μέλη μας, όσο και στους υπαλλήλους», ανέφερε η Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου και Συντονίστρια των προγραμμάτων Κυριακή Καραγιάννη.
Τα προγράμματα προέρχονται από το Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ.) και είναι χρήματα προερχόμενα από κοινωνικούς πόρους και συγκεκριμένα από τους εργαζομένους και κυρίως από τους εργοδότες. Είναι η εισφορά του 0,45%, η οποία δίνεται στο Ι.Κ.Α., προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για κατάρτιση προσωπικού.
Αιμιλία Τζιβανοπούλου και Σβέτλα Παπαδοπούλου: «Η εκμάθηση της βουλγαρικής γλώσσας είναι εύκολη σχετικά, με κάποια προσπάθεια»
Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται αρκετά χρόνια από τον Εμπορικό Σύλλογο, ενώ φέτος υπάρχει και η συμμετοχή του Σωματείου Εμπόρων Υφασματοπωλών και Νεωτερισμών Νομού Ξάνθης. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκμάθηση της βουλγαρικής γλώσσας, η οποία είναι και μία από τις επίσημες γλώσσες της Ενωμένης Ευρώπης. Τα βουλγάρικα είναι σλαβική γλώσσα και υπάγεται στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.
«Η σύγχρονη βουλγαρική γλώσσα διαφέρει από την ελληνική ως προς το μορφολογικό και φωνητικό σύστημα. Έχει 30 γράμματα, από τα οποία μόνο τα έξι είναι φωνήεντα. Δεν έχει πτώσεις, ενώ έχει εννιά χρόνους, τέσσερις εγκλίσεις και πέντε τύπους μετοχών, καθώς και τρία γένη στα ουσιαστικά. Το βουλγαρικό αλφάβητο, το λεγόμενο Κυριλλικό, μοιάζει αρκετά με το ελληνικό αλφάβητο και έτσι είναι σχετικά εύκολο στην εκμάθησή του. Πάντως σε γενικές γραμμές πρέπει να προσπαθήσει για να μάθει κάποιος τη βουλγαρική γλώσσα, η οποία είναι σημαντική για την περιοχή μας, εφόσον οι δύο λαοί ανήκουν πλέον σε μια κοινή οικογένεια», ανέφεραν οι καθηγήτριες βουλγαρικής γλώσσας Αιμιλία Τζιβανοπούλου και Σβέτλα Παπαδοπούλου, οι οποίες διδάσκουν στο σεμινάριο του Σωματείου Εμπόρων Υφασματοπωλών Νομού Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα