Γενική

Βελτίωση επαφών και αμοιβαία πληροφόρηση σε πρώτο πλάνο

Συνάντηση στην Ξάνθη του δικτύου Νομαρχιών Ελλάδας- Τουρκίας- Βουλγαρίας

Στην Ξάνθη βρέθηκαν όλοι οι Νομάρχες της ΒΑ Ελλάδος, της Νότιας Βουλγαρίας και της Δυτικής ευρωπαϊκής Τουρκίας, στα πλαίσια συνάντησης του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών των παραπάνω χωρών.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωριμία των Νομαρχών και των τριών κρατών, οι οποίοι ανεδείχθησαν στις γειτονικές χώρες. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, παραβρέθηκαν οι Νομάρχες Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Καβάλας, Σερρών, Δράμας, Κίρτζαλι, Μπλαγκόεβγκραντ, Σμόλιαν, Χάσκοβο και Αδριανούπολης, οι οποίοι συζήτησαν τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα συνεργασίας τους, αλλά και μελλοντικές σκέψεις.
Σκοπός του δικτύου των Νομαρχιών είναι η βελτίωση των επαφών, η αμοιβαία πληροφόρηση και συνεργασία ανάμεσα στις Νομαρχίες, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και η ενδυνάμωση της συνεργασίας σε διάφορα θέματα.
«Ιστορικό του Δικτύου»
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του δικτύου των Νομαρχιών ανήκει στο Νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη. Στις 8 Νοεμβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν, οι Νομάρχες Έβρου, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών από την Ελλάδα, Χασκόβου, Κίρτζαλι, Σμόλιαν, Μπλαγκόεβγκραντ από τη Βουλγαρία και Αδριανούπολης από την Τουρκία. Στη συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα, η δημιουργία δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας Νομαρχιών. Η συνεργασία αφορά σε θέματα καθημερινότητας κοινού ενδιαφέροντος τοπικού επιπέδου, όπως διασυνοριακές πανδημίες, επιδημίες και παράγοντες μετάδοσης ασθενειών, ζωονόσους, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αντιμετώπιση θεομηνιών, μόλυνση περιβάλλοντος, λαθρομετανάστευση, καθώς επίσης ενδυνάμωση της συνεργασίας για θέματα τουρισμού, πολιτισμού και ανάπτυξης, με ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας, όπως και σε άλλα θέματα όμοιας κλίμακας, σε όλο το φάσμα των προβλημάτων αυτών χωρίς να θίγονται θέματα κυβερνητικής πολιτικής.
Το δίκτυο, πέραν του αισθήματος συνεργασίας- ασφαλείας, στοχεύει να προχωρήσει σε δράσεις που έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη ζωή των πολιτών. Πρόκειται για δράσεις και ενέργειες πρόληψης, επίλυσης και αντιμετώπισης διασυνοριακών προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών, που ενιαία υπεισέρχεται το δίκτυο, που είναι δυσκίνητο να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο κρατών και δεν θίγονται κυβερνητικές πολιτικές.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα