Γενική

Θα εξανεμιστεί σε ψώνια, δώρα, κάρτες, δάνεια

Εν αναμονή του λεγόμενου 13 ου μισθού που δεν φτάνει πλέον

Αισίως φτάσαμε και στα Χριστούγεννα του 2009, μια γιορτή, την οποία όλος ο κόσμος περιμένει πως και πως. Ο καθένας περιμένει τα Χριστούγεννα για διάφορους λόγους. Κάποιοι τα περιμένουν για την ωραία ατμόσφαιρα, που δημιουργείται. Κάποιοι άλλοι τα περιμένουν για να επισκεφθούν συγγενείς σε γειτονικά μέρη. Άλλοι πάλι περιμένουν την ανταλλαγή των δώρων, που γίνεται τότε. Όλοι όμως τα περιμένουν για έναν κοινό λόγο, που δεν είναι άλλος από τη διάθεση του «δώρου», του λεγόμενου 13 ου μισθού, από τον οποίο εξαρτώνται όλα τα παραπάνω.
Τα τελευταία χρόνια, ο 13 ος μισθός αποτελεί μια ανάσα για τους καταναλωτές, όχι γιατί θα προβούν σε περισσότερες αγορές προϊόντων, αλλά γιατί θα βρούνε την ευκαιρία να «ξελασπώσουν» λίγο από τα χρέη, αφού σύμφωνα με απόψεις κάποιων Ξανθιωτών, το δώρο των Χριστουγέννων, θα καταναλωθεί σε κάρτες και σε δάνεια τραπεζών.
Ξανθιώτες: «Θα δώσουμε κάρτες και δάνεια και αν περισσέψει κάτι, θα περάσουμε τις γιορτές»
Τα Χριστούγεννα είθισται να είναι οικογενειακή γιορτή, με τα μέλη της οικογένειας να ανταλλάσουν δώρα μεταξύ τους και περνούν ευχάριστα στη γιορτινή ατμόσφαιρα. Στις μέρες μας όμως, αυτό φαίνεται ότι είναι πολυτέλεια, αφού τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
«Θα πάρω διπλάσια σύνταξη τώρα. Σχεδόν όλο το δώρο θα φύγει σε πληρωμές καρτών και δανείων, οι οποίες «χτύπησαν» λίγο πίσω τον τελευταίο καιρό. Άρα είναι σα να παίρνω κανονικά τη σύνταξη, όπως τους άλλους μήνες του χρόνου. Δε θα υπάρχει καμία διαφορά», λέει η κ. Δήμητρα, συνταξιούχος του Ι.Κ.Α.
Και στους εργαζόμενους όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
«Ναι. Θα πάρω διπλό μισθό, αλλά τι να το κάνεις. Θα πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας, θα δώσω κάτι παραπάνω στις τράπεζες και ό,τι περισσέψει θα προσπαθήσω να περάσω τα Χριστούγεννα. Όσο για εκδρομή, αυτό είναι μάλλον όνειρο απατηλό», λέει ο κ. Μιχάλης, εργαζόμενος σε κάποιο εργοστάσιο της περιοχής. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι θα διαθέσουν τα έξτρα χρήματα σε διάφορα δώρα ή σε κάποιο ταξίδι, αλλά μάλλον αυτοί αποτελούν μειοψηφία.
Εξάλλου και οι συζητήσεις όλων, δείχνουν ακριβώς πώς έχει η κατάσταση.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα