Γενική

Ορεινά χωριά «ντύθηκαν στα λευκά»

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά του Νομού Ξάνθης

Με άκρως χειμωνιάτικη διάθεση μας αποχαιρέτησε ο Οκτώβριος, αφού την τελευταία μέρα μας επεφύλασσε βροχές, κρύο, καθώς και χιόνια στα ορεινά και μάλιστα σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Από το πρωί του Σαββάτου οι πρώτες νιφάδες έκαναν την εμφάνισή τους, πρώτα στα πολύ ορεινά, άνω των 1.500 μέτρων, ενώ αργότερα χιονοπτώσεις σημειώθηκαν έως τα 700 μέτρα. Τα χιόνια ήταν ορατά και από την πόλη της Ξάνθης, αφού Αχλαδοβούνι, Πυραμίδα και Μαυροβούνι, φόρεσαν τη χειμωνιάτική τους ενδυμασία.
Η θερμοκρασία στα ορεινά του Νομού, έπεσε έως τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ με τον αέρα, ο οποίος έπνεε ισχυρός, η αίσθηση αυτής ήταν κάτω του μηδενός, ο λεγόμενος δείκτης ψυχρότητας.
Και στην πόλη της Ξάνθης οι συνθήκες ήταν καθαρά χειμωνιάτικες, με βροχή έως το μεσημέρι, ισχυρούς ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες.
Κένταυρος, Πάχνη, Μελίβοια και Λειβαδίτης έβαλαν τη λευκή φορεσιά τους
Αρκετά νωρίς φέτος, ορεινά χωριά του Νομού ντύθηκαν στα λευκά, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους, αφού σύμφωνα με τους ίδιους, το φαινόμενο για την εποχή είναι σχετικά σπάνια, όχι όμως απίθανο. Οι παλιότεροι βέβαια θυμούνται και χρονιές, στις οποίες τα πρώτα χιόνια έπεφταν από αρχές Οκτωβρίου. Όπως και να χει πάντως με τα δεδομένα της εποχής, πρόκειται για πρόωρο επισκέπτη, αφού συνήθως οι πρώτες νιφάδες σε κατοικημένες περιοχές του Νομού Ξάνθης, κάνουν την εμφάνισή τους στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Η χιονόπτωση εξέπληξε ευχάριστα τους κατοίκους του Κενταύρου, της Πάχνης, των Μελιβοίων και του Λειβαδίτη, με τη θερμοκρασία να «φλερτάρει» με τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα από τη χιονόπτωση μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Εξάλλου, η Νομαρχία Ξάνθης έχει μεριμνήσει εδώ και πολύ καιρό, για την έγκαιρη προετοιμασία των εκχιονιστικών μηχανημάτων, ούτως ώστε να είναι έτοιμα να επέμβουν όταν αυτό γίνει αναγκαίο.
Καλώς ήρθες χειμώνα!

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα