Γενική

Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι

Εκδηλώσεις της ΦΕΞ

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη, μια ακριτική καπνοπαραγωγική πόλη της Ελλάδας.
Ο πατέρας του, Γεώργιος Χατζιδάκις, καταγόταν από τη Μύρθιο Ρεθύμνου και ήταν δικηγόρος.
Η μητέρα του, Αλίκη (Βασιλική), το γένος Αρβανιτίδου καταγόταν από την Αδριανούπολη. «Από την μητέρα μου», όπως έλεγε ο ίδιος, «κληρονόμησα όλους τους γρίφους που από παιδί μ απασχολούν και μέχρι σήμερα κάνω προσπάθειες να τους λύσω. Χωρίς τους γρίφους της δεν θα μουν ποιητής…».
Από την ηλικία των τεσσάρων ετών αρχίζει τα πρώτα μαθήματα πιάνου, με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής…
Η ΦΕΞ με αφορμή τη γενέθλια ημέρα του Μάνου Χατζιδάκι (23 Οκτωβρίου) οργανώνει ένα πρόγραμμα με πολλές εκδηλώσεις.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Από Πέμπτη 15 έως και Σάββατο 24 Οκτωβρίου
Μουσική Χατζιδάκι στους δρόμους της πόλης
Και ένα πλούσιο Ραδιοφωνικό πρόγραμμα με σχόλια αφηγήσεις και πολλή μουσική από το πολιτιστικό ραδιόφωνο της πόλης μας «Ράδιο Ξάνθη 93,5»
Παιδική σκηνή ΦΕΞ
Πέμπτη 15 Παρασκευή 16 και ώρα 17.00 και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και ώρα 10 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Οι μικροί μας φίλοι του εργαστήριου ζωγραφικής της ΦΕΞ ανακαλύπτουν τους ήρωες της Λιλιπούπολης.
«…το χοντρό μπιζέλι χορεύει τσιφτετέλι και τα κολοκιθάκια να χτυπάνε παλαμάκια..» με την εξαιρετική μουσική της Λιλιπούπολης και τη βοήθεια της Μάρθας, οι ήρωες θα πάρουν σχήμα και μορφή.
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Προβολή της ταινίας του Dušan Makavejev «Sweet Movie» (1974), με την εκπληκτική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
… Τα παιχνίδια των εντυπώσεων που μας παίζει το μυαλό μας, το χιούμορ του απόλυτου «κίτς», το ακόρεστο πάθος να δείχνουμε κάτι άλλο από αυτό που ίσως πραγματικά είμαστε. Αυτή η ανάγκη της κοινωνικής αποδοχής και η τρελή κούρσα που κάνουμε για την κατάκτησή της. Η γλυκιά, συναισθηματική, λίγο μελαγχολική μουσική του συνθέτη και οι ανεξάντλητες εικόνες και ιδέες του σκηνοθέτη συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο καλλιτέχνημα εικόνας και ήχου με γλυκόπικρες δυνατές στιγμές αυτογνωσίας.
Παρασκευή 23 και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Συναυλία
Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι με τη Νένα Βενετσάνου και την Έλενα Μουζάλα
Η ΦΕΞ έχει την τιμή να παρουσιάσει στην Ξάνθη σε μια μοναδική βραδιά αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, το ρεσιτάλ δύο ξεχωριστών κυριών. Η Έλενα Μουζάλα στο πιάνο και η Νένα Βενετσάνου στο τραγούδι θα ερμηνεύσουν έργα του Μάνου Χατζιδάκι.
Σάββατο, 24/10/2009, 21:00 στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Good Luck Mr. Gorsky (Θεσσαλονίκη)
inverz (Θεσσαλονίκη)
Δύο συγκροτήματα από την Θεσσαλονίκη που κινούνται στους χώρους της ambient, της πειραματικής electronica, του post- rock, και της ηλεκτρακουστικής μουσικής. Συνδυάζουν φυσικά και ηλεκτρονικά όργανα ακροβατώντας μεταξύ μελωδίας και πειραματισμού. Αμφότερα έχουν πρόσφατες κυκλοφορίες στη Θεσσαλονικιώτικη Granny Records.
http://grannyrecords.blogspot.com

Σχετικά Άρθρα