Γενική

Οι φύλακες άγγελοι που κυκλοφορούν ανάμεσα μας

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης.
Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού λειτουργεί στην χώρα μας από το 1932. Αποτελεί σήμερα το πιο μάχιμο και πολυπληθέστερο ένστολο εθελοντικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη πρώτων βοηθειών και διάσωσης της χώρας μας.
Στελεχώνεται από νέους κυρίως, άνδρες και γυναίκες με όριο ηλικίας εγγραφής από 17 έως 45 ετών, δραστηριοποιείται σε 38 πόλεις της Ελλάδος και αριθμεί περίπου 4.500 εν ενεργεία Εθελοντές (Πρώτων Βοηθειών, Διασώστες Γενικών Καθηκόντων, Διασώστες Αστικής Διάσωσης, Διασώστες Παραϊατρικής Διάσωσης, Διάσωστες Τεχνικής Διάσωσης, Ναυαγοσώστες, Διεθνής Ναυαγοσώστες, Επόπτες Κολυμβητικών Δεξαμενών, Εκτιμητές Επικινδυνότητας Παραλίας, Συνοδούς Διασωστικών Σκύλων, Ιατρούς, Εκπαιδευτές όλων των ειδικοτήτων και Ειδικούς Συνεργάτες).
Διαθέτει σχολές Πρώτων Βοηθειών 15μηνης διάρκειας, σχολές Διάσωσης 3 μηνης διάρκειας και σχολές Ναυαγοσωστικής 3μηνης διάρκειας, στις οποίες διδάσκουν ιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των πανεπιστημιακών και νομαρχιακών νοσοκομείων της χώρας μας.
Επίσης στις ανώτερο σχολές διδάσκουν Εκπαιδευτές Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Διεθνής Εκπαιδευτές Ναυαγοσωστικής της I.L.S.E., Εκπαιδευτές Επικινδυνότητας Παραλίας της I.L.S.E., Εκπαιδευτές του E.R.C., Εκπαιδευτές Ιατροί και Διασώστες του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, Εκπαιδευτές Ορεινής Διάσωσης και Εναέριας Διάσωσης του Νορβηγικού Ερυθρού Σταυρού, Εκπαιδευτές Ψυχολόγοι του Γαλλικού Ερυθρού Σταυρού και Εκπαιδευτές Συνοδών Διασωστικών Σκύλων του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού.
Σε όλες ανεξαιρέτως τις σχολές εκπαίδευσης των Εθελοντών, προβλέπεται υποχρεωτική πρακτική εξάσκηση, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για τους Εθελοντές Σαμαρείτες, Εθελοντές Διασώστες και Εθελοντές Ναυαγοσώστες. Επίσης προβλέπεται υποχρεωτική πρακτική εξάσκηση στις παραλίες και στα κολυμβητήρια για τους Εθελοντές Ναυαγοσώστες.
Οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι Εθελοντές Διασώστες και οι Εθελοντές Ναυαγοσώστες πέραν της εξειδικεύσεώς τους, εκπαιδεύονται στα μαθήματα :
Ιστορία του Ερυθρού Σταυρού, Θεμελιώδεις Αρχές, Δεοντολογία
Διεθνές Κίνημα, Έμβλημα, Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο
Ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών
Ανατομία, Πρώτες Βοήθειες, Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Διοίκηση Ομάδων του Ερυθρού Σταυρού
Καθήκοντα και Υποχρεώσεις του Υπευθύνου Αποστολής
Έρευνα και Διάσωση
Αστική, Ορεινή, Εναέρια και Θαλάσσια Διάσωση
Αντιμετώπιση Τροχαίου Ατυχήματος
Ειδικές Μεταφορές με Φορεία
Οργάνωση και Λειτουργία Καταυλισμών Ψυχολογία στις Καταστροφές
Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης τους, οι Εθελοντές Σαμαρείτες εκπαιδεύονται θεωρητικά και πρακτικά για 100 ώρες, πραγματοποιούν 100 ώρες πρακτικής εξάσκησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των οικείων πανεπιστημιακών ή νομαρχιακών νοσοκομείων και επιπλέον 300 ώρες για την απόκτηση δεξιοτήτων, στην παροχή πρώτων βοηθειών στις υγειονομικές, διασωστικές και ανθρωπιστικές αποστολές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Υποβάλλονται σε γραπτές, προφορικές και πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση του πτυχίου τους.
Οι Σχολές εκπαίδευσης των Εθελοντών Σαμαρειτών, ξεκινούν το πρώτο 10 ήμερο έκαστου Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται το τρίτο 10ήμερο έκαστου Δεκεμβρίου του επόμενου έτους.
Η συνολική 15μηνη εκπαίδευση των Εθελοντών Σαμαρειτών, ολοκληρώνεται σε πεντακόσιες (500) ώρες, θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.
Οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι Εθελοντές Διασώστες και Εθελοντές Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εργάζονται καθημερινά σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, συμμετέχοντας σε πλήθος υπηρεσιών ή αποστολών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως :
1. Κινητοποιούνται και επεμβαίνουν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων.
2. Κινητοποιούνται και επεμβαίνουν σε αποστολές αντιμετώπισης καταστροφών, θεομηνιών, επιδημιών, κ.λ.π.
3. Παρέχουν πρώτες βοήθειες σε πάσης φύσεως αθλητικούς αγώνες όπως : ποδοσφαιρικούς, κολυμβητικούς, ποδηλατικούς, δρόμου, rally, πυγμαχίας, ιστιοπλοϊκούς, μπάσκετ, πόλο, καράτε, beach volley, κ.λ.π.
4. Παρέχουν πρώτες βοήθειες σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως υπαίθριες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, κ.λ.π.
5. Εκπαιδεύουν και πιστοποιούν στις βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών στην βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, κ.λ.π. μαθητές σχολείων, δασκάλους, μέλη συλλογών, προσωπικό εργοστασίων, εταιριών, σωματείων, πολίτες.
6. Οργανώνουν δεντροφυτεύσεις και καθαριότητα των ακτών με υποβρύχιο καθαρισμό.
7. Οργανώνουν ομιλίες, ημερίδες και εκδηλώσεις για τα τροχαία ατυχήματα, την ασφαλή κολύμβηση, την καθαριότητα των ακτών, την προστασία του περιβάλλοντος, τον εθελοντισμό, την διαχείριση καταστροφών, τις πρώτες βοήθειες, κ.λ.π.
8. Εκπαιδεύονται σχολικοί τροχονόμοι και αναλαμβάνουν εθελοντική υπηρεσία σε πολλά δημοτικά σχολεία της χώρας μας.
9. Συνεργάζονται με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, την Ελληνική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές, τον Ελληνικό Στρατό και άλλες κρατικές υπηρεσίες σε καταστάσεις ετοιμότητας, κινητοποίησης ή επέμβασης για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων.
10. Στελεχώνουν παράκτιους σταθμούς πρώτων βοηθειών και ναυαγοσωστικής τους θερινούς μήνες και κινητές υγειονομικές μονάδες τις εορταστικές περιόδους των μαζικών εξόδων των κατοίκων των μεγάλων πόλεων, στις εθνικές οδούς.
11. Συμμετέχουν μαζί με τον στρατό, την αστυνομία και την πυροσβεστική σε μικτά περίπολα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για την προστασία των δασών.
12. Εκπαιδεύουν πολίτες και προσωπικό ξενοδοχείων και θαλάσσιων πάρκων στην ναυαγοσωστική και στις πρώτες βοήθειες και δημιουργούν Ναυαγοσώστες και Επόπτες Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών για τα ξενοδοχεία και τις παραλίες της Ελλάδος.
13. Δημιουργούν και διατηρούν τράπεζες αίματος για την κάλυψη των αναγκών των Εθελοντών τους, στις κατά τόπους υπηρεσίες αιμοδοσίας.
Οι Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες, Ναυαγοσώστες, Ιατροί, Εκπαιδευτές και Ειδικοί Συνεργάτες, βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να κινητοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί, στην Ελλάδα και στο κόσμο.
Από πολύ νωρίς είχε διακριθεί για το δυναμισμό του, την ευελιξία του, το εθελοντικό δυναμικό του, τις διεθνείς διασυνδέσεις και συνεργασίες του, τα μέσα και τον εξοπλισμό τα οποία διέθετε, ενώ με την πάροδο των ετών και την συμμετοχή του σε πλείστες καταστροφές, είχε αναδειχθεί ως το πιο ικανό και αποτελεσματικό επιχειρησιακό τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη την επικράτεια της χώρας μας.
Ταυτόχρονα αυτή τη χρονιά ξεκινούν και οι εγγραφές για Έφηβους Σαμαρείτες.
Η Σχολή των Εφήβων Σαμαρειτών αφορά ηλικίες 12 έως 14 ετών και τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο ή Κυριακή στα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ξάνθης (Ελ. Βενιζέλου 1. Τ.Κ. 671 00) καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00- 14:30 και Δεύτερα, Τετάρτη, Παρασκευή 18:00- 21:00
Τηλέφωνο / fax επικοινωνίας : 25410.272.58 και 6973.495.245.
Ηλεκτρονική διεύθυνση : www.samarites.gr
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : samarites- [email protected]

Σχετικά Άρθρα