Γενική

Συνάντηση φιλοζωικών σωματείων ΑΜΘ στην Καβάλα

Γράφει η Χριστίνα Μπαλτά- Πούλιου*

Μ ένα κοινό όραμα που «στοχεύει» στην αρμονική συνύπαρξη και ειρηνική συμβίωση με τους τετράποδους φίλους μας, αλλά και με κοινό γνώμονα την αγάπη μας προς αυτούς, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (12/09/2009) στην Καβάλα συνάντηση εκπροσώπων κάποιων φιλοζωικών σωματείων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Το κλίμα ήταν πολύ «ζεστό» μέσα στο φιλικό περιβάλλον που δημιούργησε η οικοδέσποινα κ. Πόπη Σιμιτσή, γραμματέας του σωματείου «ΑΙΣΩΠΟΣ» της Καβάλας, η οποία ανέλαβε προσωπικά τη φιλοξενία των προσκεκλημένων με την προσφορά καφέ και στη συνέχεια γεύματος στο σπίτι της τιμώντας έτσι όλους τους παρευρισκόμενους.
Η γενικότερη κατάσταση με τα αδέσποτα, ο τρόπος αντιμετώπισής τους, η στάση της κοινωνίας των πολιτών της εκάστοτε πόλης, η στάση της Δημοτικής Αρχής και η συνεργασία της ή όχι με τους κατά τόπους φιλοζωικούς συλλόγους, τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης και βιαιοπραγίας κατά αθώων ζώων, αλλά και η λειτουργία των φιλοζωικών συλλόγων, όπως και η λειτουργία των κεντρικών συντονιστικών οργάνων των πανελλήνιων συλλόγων, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν όλους τους εκπροσώπους.
Ξεκινώντας από τους «οικοδεσπότες» της συνάντησης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο φιλοζωικός σύλλογος Καβάλας «ΑΙΣΩΠΟΣ», δραστηριοποιείται αρκετά στην καθημερινή ζωή της πόλης. Κι αυτό, χάρις στο επικοινωνιακό ταλέντο, τις άριστες δημόσιες σχέσεις και τις γνώσεις της κ. Λένας Λέχη, προέδρου του συλλόγου.
Διακριτική κι αξιόλογη παρουσία, με πνεύμα θέλησης και συνεργασίας για προσφορά, ήταν αυτή της κ. Ασημίνας Κουλουκούρη, ψυχολόγου και ιδρύτριας των φιλοζωικών ομάδων Psychanimal και Γατοομάδας, που εδρεύουν στη Θεσ/νίκη και οι οποίες διατηρούν κι αξιόλογες ιστοσελίδες. Μέσα στις ιστοσελίδες αυτές ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί για οτιδήποτε αφορά στα ζώα, από οργανωμένες δραστηριότητες και σεμινάρια ενημέρωσης του κοινού, θέματα συμπεριφοράς κι εκπαίδευσης των ζώων, αλλά και προσωπικές μαρτυρίες και τοποθετήσεις, κοινές εμπειρίες και συζητήσεις. Αξιοσημείωτο είναι το ότι η κ. Κουλουκούρη έχει προσφέρει τη βοήθειά της στην ίδρυση πολλών φιλοζωικών ομάδων.
Παρ ότι νεοεμφανιζόμενη στο φιλοζωικό χώρο,-έχει μόλις ένα χρόνο δράσης-, κατάφερε, με την ενεργητικότητά της και την έντονη δραστηριότητά της, να κάνει αισθητή τη δράση της σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για την πρόεδρο και ιδρυτή της Himaira, κ. Χριστιάνα Μπεργκ, η οποία ήρθε από τη Λέρο, τιμώντας έτσι με την παρουσία της τη συνάντηση.
Η κ. Μπεργκ μας ενημέρωσε για τον τηλεμαραθώνιο υπέρ των ζώων, που είχε προγραμματιστεί για την παγκόσμια μέρα των ζώων (4 του Οκτώβρη), αλλά, λόγω των εκλογών, αναβλήθηκε. Η ίδια με τη βοήθεια του κ. Καφέ από Αθήνα, είχαν αναλάβει, εδώ κι αρκετούς μήνες, την πρωτοβουλία για την πανελλήνια διοργάνωση αυτή, την οποία στήριξαν όλα σχεδόν τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το ΣΩ.ΖΩ της πόλης μας.
Η κ. Λαλέ Αλατλή, από το φιλοζωικό σωματείο της Βέροιας, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας Ενωμένων Ενεργών Φιλοζωικών Σωματείων που δημιουργήθηκε από το Φιλοζωικό Συνέδριο της Καρδίτσας. Είναι υπεύθυνη για την τεχνική υποστήριξη της ομάδας, επιδεικνύοντας έτσι τις καταπληκτικές ικανότητές της και στον τομέα αυτό. Μας ενημέρωσε για τη λειτουργία της ομάδας, τον τρόπο με τον οποίο κάποιο σωματείο ή κι ένας φιλόζωος πολίτης, μπορεί να γίνει μέλος, καθώς επίσης και για την έγγραφη διαμαρτυρία που κατατέθηκε πρόσφατα, εν όψει της ψήφισης της Νέας Τροπολογίας του 3170/2003.
Σ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η παρέμβαση της κ Πόπης Σιμιτσή, η οποία έχει αναλάβει επάξια τη γραμματειακή υποστήριξη του σωματείου «ΑΙΣΩΠΟΣ» της Καβάλας. Η κ. Σιμιτσή μας ανακοίνωσε ότι όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί εκ μέρους των φιλοζωικών Συλλόγων, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό ύφος της Νέας Τροπολογίας του νόμου 3170/2003, έχουν ήδη ψηφιστεί μεμονωμένα και το μόνο που απέμεινε είναι η τελική του μορφή, η οποία θα ψηφιζόταν σύντομα, αν δεν υπήρχε θέμα εθνικών εκλογών. Οπότε, το μόνο που μας μένει να κάνουμε είναι να αισιοδοξούμε για την τελική έκβαση των αγώνων μας.
Μετά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο φιλοζωικός όμιλος Σερρών, παρά το γεγονός της καταπληκτικής ιστοσελίδας που είχαν δημιουργήσει, αναλαμβάνει ξανά τη δράση του με ανανεωμένο, πλέον, το ανθρώπινο δυναμικό του Διοικητικού του. Η κ. Ζωή Κοντού μας ανακοίνωσε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των μελών και το μόνο τους μέλημα είναι η αντιμετώπιση καθημερινών καταστάσεων, αλλά και καταστάσεων που «χρονίζουν», και αφορούν στα ζώα της πόλης τους.
Το «ισχύς εν τη ενώσει» απέδειξε με την πολυμελή εκπροσώπησή του το φιλοζωικό Σωματείο Δράμας με την παρουσία της γλυκύτατης προέδρου, κ. Υβόννης Κουφαλιτάκη και των ικανότατων μελών, κ. Δέσποινας Βαφιάδου και κ. Ελένης Μπόικου, οι οποίες, από το δικό της «μετερίζι» η καθεμιά, έχουν αναλάβει αξιόλογη δράση και φάνηκαν «δεκτικές» στις προτάσεις που συλλογικά τέθηκαν.
Αξιόλογες προτάσεις με επιχειρηματολογικό λόγο, κατέθεσε η κ. Ελένη Γερνά από το Σωματείο της Ολυμπιάδας. Ζήτησε από τα παρευρισκόμενα Σωματεία τη γνώμη τους για την περαιτέρω κοινή δράση υλοποίησης αυτής. Αναφέρθηκε σε δυο κύρια Πανελλήνια Φιλοζωικά Σωματεία που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δηλαδή στα 100 Φιλοζωικά Σωματεία και στην ομάδα Ενωμένων Ενεργών Σωματείων που δημιουργήθηκε από το συνέδριο της Καρδίτσας.
«Μεταφέροντας»τη γνώμη κι άλλων συλλόγων, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι, καλό θα ήταν να υπάρχει ένας ενιαίος φιλοζωικός Σύλλογος, αφού οι στόχοι και οι σκοποί και των δυο είναι κοινοί. Την άποψή της αυτή τη στήριξε και στο γεγονός ότι πολλά Σωματεία που συμμετέχουν στον έναν σύλλογο είναι γραμμένα και στον άλλον, οπότε, εφ όσον οι αγώνες έχουν την ίδια αιτιολογία, θα μπορούν να δρουν το ίδια ενεργά κι από έναν ενιαίο, δυναμικό φορέα.
Ακούστηκαν, βέβαια, και οι απόψεις που υποστηρίζουν την ύπαρξη και των δυο, για το γεγονός και μόνο, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ευγενής άμιλλα δράσης, που φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην επιτυχή επίτευξη των κοινών, κατά τ άλλα, στόχων μας.
Μια ακόμη σημαντική πρόταση που έκανε η κ. Γερνά, αφορά στη λειτουργία της συντονιστικής των 100 Φιλοζωικών Σωματείων. Μέχρι τώρα, τα υπεύθυνα άτομα που απαρτίζουν τη συντονιστική, τοποθετήθηκαν εκεί με προσωπική τους πρωτοβουλία, επιδεικνύοντας μια σοβαρή, αξιόλογη και ικανότατη δράση σε όλους τους τομείς των ανάλογων αρμοδιοτήτων του Συλλόγου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί η αξιόλογη παρουσία και η πετυχημένη δράση στη συντονιστική της κ. Όλγας Κήκου, μέλους των Οικολόγων Πράσινων ,της κ .Ρόζας Μινιακούλη και της κ. Μάριζας Χριστοδούλου, μελών της ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.
Η κ. Γερνά πρότεινε, τη νέα συντονιστική να την απαρτίζουν μέλη που θα ψηφιστούν από όλα τα συμμετέχοντα Σωματεία. Συγκεκριμένα, ο κάθε φιλοζωικός σύλλογος θα προτείνει ένα ή δυο μέλη, ανάλογα της δυναμικότητάς του σε αριθμό μελών, τα οποία θα συμμετάσχουν, ως εκπρόσωποι, στην πανελλαδική φιλοζωική συνέλευση που θα έχει σα σκοπό την εκλογή της νέας συντονιστικής, καθώς επίσης, τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων και τη διευθέτηση διάφορων προβλημάτων που προκύπτουν.
Σ’ αυτή την πρόταση συμφωνήσαμε όλοι και η κ. Γερνά δεσμεύτηκε να «μεταφέρει» τη συλλογική αυτή απόφαση και στα άλλα σωματεία της υπόλοιπης Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής της…
«Βλέποντας» τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα στο παρελθόν, «λαμβάνοντας» υπ όψη το «ώριμο», πλέον, παρόν, κι «ατενίζοντας» με αισιοδοξία το μέλλον…όλα μπορούν να επιτευχθούν!!
Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη, δικαιοσύνη και σεβασμός στα ζώα!!

* Δασκάλα- Μέλος Φιλοζωικού Σωματείου Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα