Γενική

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Χρ. Πούλιου για τον δημόσιο Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Σκληρή η κριτική του

Σκληρή κριτική- όπως ήταν αναμενόμενο- έκανε ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή», κ. Χρίστος Πούλιος, στο δημόσιο Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2008 που έγινε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009.
Σας παρουσιάζουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα γιατί ήταν μακροσκελής:
«Καλούμαστε σήμερα να σχολιάσουμε τα πεπραγμένα του Δήμου για το έτος 2008. Εισαγωγικά να πω ότι φέτος έχουμε μια πρωτοτυπία. Τις προχειρότητες και την ασύντακτη συρραφή των εκθέσεων των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών προσώπων και Οργανισμών που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια και μας προσέβαλαν όλους, πρώτα ως Δημότες και μετά ως Δημοτικούς Συμβούλους, τις αντικατέστησε η Δημοτική Αρχή με ένα καλαίσθητο φυλλάδιο.
Διόρθωσαν το περιτύλιγμα αλλά το περιεχόμενο είναι μια από τα ίδια. Έκαναν, κατασκεύασαν, έδωσαν, διαχειρίστηκαν, τόσα εδώ, τόσα εκεί, τόσοι άνθρωποι εδώ και άλλοι τόσοι από κεί. Έχουμε και ωραίες εικόνες ως background της πολύ ωραίας ατμόσφαιρας που περιγράφεται σ αυτό το φυλλάδιο. Όλα λοιπόν καλώς καμωμένα κι αν κάποιοι γκρινιάζουν, ε τι να κάνουμε τά χει αυτά η Δημοκρατία.
Είναι έτσι όμως τα πράγματα;
Είναι καλά κι απλώς ο καλός μας Δήμαρχος προσπαθεί για το καλύτερο- μιας και αυτό το έχει ως μότο και το λέει συχνά «ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Γιατί πολλοί άλλοι λένε ότι εχθρός του καλού είναι η αλαζονεία, ο εγωισμός, η έπαρση του «τα ξέρω όλα», η έλλειψη οραματικού σχεδιασμού.
Και μια και συζητάμε για το φυλλάδιο. Πόσο κόστισε αλήθεια κ. Δήμαρχε; Και γιατί δεν ζητήσατε έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δαπάνη; Προεκλογικό φυλλάδιό σας τυπώσατε και μοιράσατε στους συμπολίτες μας; Έτσι θα πορευτούμε τη χρονιά που έρχεται και που είναι πονηρή μια και είναι προεκλογική;
Θα το αφήσω στην κρίση των συμπολιτών μας. Πάντως εμάς μας θίγει βάναυσα αυτή σας η πρωτοβουλία με χρήματα των συνδημοτών μας.
Καλούμαστε λοιπόν σήμερα να κριτικάρουμε τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για τη χρονιά που πέρασε. Μια χρονιά που ήταν άχρωμη και άοσμη για το Δήμο μας, όπως είναι εξάλλου άχρωμη, αλλά με έντονη την οσμή της διαπλοκής και της εξυπηρέτησης των ολίγων και του μικροπαραταξιακού της συμφέροντος και η πορεία αυτής της Δημοτικής Αρχής.
Μιας Δημοτικής Αρχής που και αυτή τη χρονιά έδωσε σαφή δείγματα αλλαζονικής συμπεριφοράς, αδιαφανούς λειτουργίας και πελατειακής αντίληψης.
Δεν θέλουν; Δεν μπορούν; Κουράστηκαν; Πολύ λίγο ενδιαφέρει τους δημότες της Ξάνθης τι απ όλα αυτά συμβαίνει. Το γεγονός είναι ότι για μια ακόμη χρονιά υπήρξε στασιμότητα σε πολλά θέματα.
Δεν τόλμησαν ή δεν ήθελαν «να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα». Δείλιασαν ή δεν ήθελαν να πάρουν πρωτοβουλίες στρατηγικού χαρακτήρα που θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης, ελεύθερης κυκλοφορίας, τόνωσης του εμπορικού ιστού της πόλης, ισόρροπης ανάπτυξης και διάθεσης κονδυλίων για τα δημοτικά διαμερίσματα.
Δεν προσπάθησαν καν για μια ακόμα χρονιά όχι να λύσουν (γιατί μαγικές και άμεσες λύσεις δεν υπάρχουν) αλλά τουλάχιστον να θέσουν τις βάσεις επίλυσης μακροχρόνιων προβλημάτων, τα οποία όσο περνάει ο καιρός συσσωρεύονται, μεγεθύνονται και γίνονται δισεπίλυτα.
Έτσι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της ενοποίησης των πλατειών και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα ούτε για την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου δημοτικού παρκινγκ, ούτε για την αξιοποίηση των υφιστάμενων χώρων ώστε να μη αποτελέσει έρημο τοπίο η πλατεία Διοικητηρίου, ούτε για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου.
Βαρεθήκαμε κ. Δήμαρχε και μείς και οι συμπολίτες μας να σας βλέπουμε μ αυτό το δήθεν καθησυχαστικό ύφος να μας «κοιμίζετε» ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι ξέρετε τι κάνετε κι όταν σας ζορίζουμε με επίμονες και ενοχλητικές ερωτήσεις και επισημάνσεις να εκνευρίζεστε, να χάνετε την ψυχραιμία σας και αντί για απαντήσεις να καταφεύγετε στη γνωστή και προσφιλή σας μέθοδο της ειρωνείας, της απαξίας, της προσβολής.
Σας ακούσαμε να μας καταλογίζετε παραφιλολογίες, συγγραφικά αποφθέγματα, κατά φαντασία σκάνδαλα, μας είπατε σε ποια πόλη ζούμε και αλλά τέτοια, ωραία και γραφικά για επίπεδο παρέας καφενείου.
Απαντήσεις βέβαια για την ταμπακιέρα δεν πήραμε ποτέ.
Δεν μας απαντήσατε ποτέ για παράδειγμα- και είμαι βέβαιος ότι ούτε σήμερα θα το κάνετε- για τη σκανδαλώδη προμήθεια καλωδίου από τη ΔΕΥΑΞ σε τιμή 70% ακριβότερα απ’ ότι στις τρέχουσες τιμές του εμπορίου και το παράνομο χαράτσι που την ίδια στιγμή επιβάλατε (20ευρω ανά υδρόμετρο) για να καλύψετε την ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΞ στα έργα που πρέπει να γίνουν.
Δεν πήρατε θέση ούτε για το «πάρτι» που είχε στηθεί σε βάρος του Δήμου σε ό,τι αφορούσε τους ετήσιους διαγωνισμούς προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού.
Πόντιος Πιλάτος και στο μείζον ηθικό και νομικό για μας θέμα της συμμετοχής του κ. Τσέπελη στη μετοχική σύνθεση του ΕΛΙΣΣΩ.
Κουβέντα για όσα συνέβησαν στην ΕΑΠΑΞ και στην παραποίηση των πρακτικών του Διοικητικού της Συμβουλίου, για την αποσιώπηση από τα Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών των θέσεων που μέσω ΟΑΕΔ προκηρύχτηκαν.
Γενικά κ. Δήμαρχε σε ό,τι αφορά τα μεγαλοστελέχη της παράταξής σας, αυτούς δηλαδή που με τις ψήφους τους σας εκλέγουν Δήμαρχο, ποιείτε χρόνια πολλά τώρα την νήσσαν. Τους καλύπτετε πλήρως και για μας είστε απόλυτα συνυπεύθυνος.
Σε όλα τα μείζονα θέματα που ανέκυψαν στο Δήμο μας η Δημοτική μας Παράταξη είχε σαφή και ξεκάθαρη στάση. Με τις ανακοινώσεις μας και τις τοποθετήσεις μας προσπαθούμε να πετύχουμε να έχει ο κάθε πολίτης αμφίπλευρη πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν στο Δήμο. Κάτι βέβαια που συστηματικά του το αρνείστε εσείς επί πολλά χρόνια. Γιατί έτσι σας βολεύει και έτσι τον θέλετε τον Δήμο. Κλειστοφοβικό, ερμητικά κλειστό προς την κοινωνία, με ανοιχτούς διαύλους μόνον προς τους ημετέρους και από ολίγους.
Και έτσι δεν είναι να απορεί κανένας πώς δημιουργήσατε τόσα χρόνια με τις ιδιοτελείς προσλήψεις έναν μηχανισμό προσωπικής και παραταξιακής σας κυριαρχίας. Αλλεπάλληλες προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων κι όταν έρχεται η ώρα για μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ η μοριοδότηση των ημετέρων που έχουν προϋπηρεσία τους κάνει να πλεονεκτούν σαφώς έναντι των κοινών θνητών που δεν είχαν ή δεν θέλουν να έχουν μπάρμπα στην Κορώνη. Η αδιαφάνεια και η έλλειψη ισοπολιτείας στο μεγαλείο της! Ο ορισμός της ρουσφετολογικής παλαιοκομματικής νοοτροπίας.
Ε μα και βέβαια σας κακοφαίνεται που όλ αυτά τα καταγγέλλουμε. Μάθατε τόσα χρόνια να μη λειτουργεί συστηματικά και οργανωμένα η αντιπολίτευση και να κάνετε όργια ρουσφετιού και πάρτι διαπλοκής εν κρυπτώ. Και τώρα σας κακοφαίνεται που αυτά τα στοιχεία δημοσιοποιούνται, που αρκετά απ’ αυτά βρίσκονται στα χέρια της δικαιοσύνης.
Και σε ό, τι αφορά ειδικά τις θέσεις εργασίας έχετε αντιληφθεί κ. Δήμαρχε ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του νομού;
Έχετε συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχετε αυτός ο εργοδότης να είναι κοινωνικά ευαίσθητος και δίκαιος προς όλους και να μη δημιουργεί αίσθηση αδικίας και αποκλεισμών προς τους μη ημετέρους;
Είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο σε όλη την τοπική κοινωνία το μήνυμα που εκπέμπετε εδώ και χρόνια και είναι κρίμα. Ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που έτσι κι αλλιώς είναι απογοητευμένη από μας τους μεγάλους, από την ενασχόληση με τα κοινά, από τις προοπτικές αξιοκρατικής τους αντιμετώπισης.
Και για να κλείνω μ αυτό το μείζον θέμα.
Σας προτείναμε επανειλημμένα να ιδρύσετε δύο ξεχωριστά γραφεία. Το ένα ήταν το Γραφείο Απασχόλησης που ενώ το εντάξατε επιτέλους στο σχεδιασμό σας και σας είπαμε ότι, έστω και καθυστερημένα, καλώς πράξατε, ακόμα δεν το είδαμε και διερωτώμεθα με τι ρυθμούς χελώνας κινείστε, εκτός και αν ισχύει το «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει.
Και περνάω στο θέμα της αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους τους συνδημότες μας πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα. Έτσι θα έχουμε μια υγιή αύξηση των εσόδων του Δήμου που θα τον καταστήσουν οικονομικά οχυρωμένο και με διαθέσιμα κονδύλια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής για τον πολιτισμό, για δημοτικά έργα χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνει τους δημότες με υπέρογκα τέλη ή να εξαρτάται απόλυτα από τις διαθέσεις της πολιτείας.
Δυστυχώς πολύ λίγα πράγματα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν το λέω με αντιπολιτευτική διάθεση. Με το χέρι στην καρδιά πείτε μας κ. Δήμαρχε είστε ικανοποιημένος από την σωστή και ορθολογική αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας; Είστε ικανοποιημένος από τις βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές συγκεκριμμένων συνδημοτών μας;
Γιατί η κοινωνία βοά ότι και δεν αξιοποιείτε σωστά την περιουσία του Δήμου και εξυπηρετείτε ολίγους ημετέρους μη εισπράττοντας ενοίκια επί πολλά χρόνια. Κι αν αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός για τους λοιπούς επαγγελματίες τι είναι;
Σας καταλογίζονται προσωπικές ευθύνες κ. Δήμαρχε για την απαθή στάση σας στα διογκούμενα προβλήματα του κέντρου της πόλης μας.
Μέχρι τώρα πορευτήκατε με μια τελείως αναχρονιστική λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Ε αυτό δεν μπορεί να αποτελεί σχέδιο και στρατηγική (βλέπετε δεν χρησιμοποιώ τη λέξη όραμα γιατί είστε ο μόνος Δήμαρχος στη χώρα που παθαίνει αλλεργία μ’ αυτή τη λέξη και δεν σας εκφράζει καθόλου).
Δεν μπορεί να σχεδιάζετε για παράδειγμα να λύσετε το πρόβλημα του διπλοπαρκαρίσματος της Τσιμισκή μικραίνοντας τα πεζοδρόμια. Κι όταν όλοι- μα όλοι- σας προτείναμε το αυτονόητο να εκνευρίζεστε και να μας λοιδορείτε. Τελικά κάνοντας μια μεγαλοπρεπή κυβίστηση (ή κωλοτούμπα όπως την ερμηνεύει ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του) τα μεγαλώσατε και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Δεν μπορεί να προχωράτε το έργο της ενοποίησης των πλατειών και να μας λέτε ότι μετά θα κάνετε κυκλοφοριακή μελέτη. Δεν μπορεί να μην έχετε προβλέψει την αξιοποίηση και επέκταση του Δημοτικού παρκινγκ και τώρα ξαφνικά να το θέτετε στους σχεδιασμούς σας».

Σχετικά Άρθρα