Γενική

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι γιορτές παλιάς πόλης

Καταλυτική είναι η παρουσία των συλλόγων της Ξάνθης- Δηλώσεις στην «XN» του Προέδρου του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ξάνθης

Με πολύ μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι γιορτές παλιάς πόλης, οι οποίες πλέον αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα, όχι μόνο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ίσως όλης της Βορείου Ελλάδος τουλάχιστον.
Καθημερινά ο κόσμος «πλημμυρίζει» τα σοκάκια της παλιάς πόλης, έχοντας πάρα πολλές επιλογές, μέσα στις οποίες είναι οι επισκέψεις σε διάφορες εκθέσεις, η παρακολούθηση συναυλιών, διάφορα άλλα εικαστικά δρώμενα και φυσικά οι επισκέψεις στα στέκια των διάφορων συλλόγων της Ξάνθης.
Οι αρμόδιοι φορείς, καταβάλλουν τα μέγιστα, ούτως ώστε να υπάρχει ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα, για να μπορούμε να λέμε: «κάθε φέτος και καλύτερα». Το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών είναι η ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Πολιτιστικοί και Καρναβαλικοί Σύλλογοι: «Η ψυχή των γιορτών»
Σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη των γιορτών παλιάς πόλης, έχουν οι διάφοροι πολιτιστικοί και καρναβαλικοί σύλλογοι του Νομού Ξάνθης, οι οποίοι προετοιμάζονται για αυτές αρκετό καιρό πριν την έναρξή τους. Τα μέλη τους εργάζονται πυρετωδώς, παραμερίζοντας πολλές φορές άλλες υποχρεώσεις, «θυσιασμένες» για τις γιορτές παλιάς πόλης.
Η «XN» παραβρέθηκε στο στέκι του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ξάνθης, το οποίο βρίσκεται στο γνωστό σε όλους λιμνίο.
«Οι γιορτές παλιάς πόλης είναι μία αξιόλογη δραστηριότητα σα σύνολο, την οποία εμπνεύστηκε ο Φίλιππος Αμοιρίδης. Πιστεύω ότι είναι μία «πνοή» για τους συλλόγους, για πολλούς λόγους, όμως κυρίως είναι μία «ανάσα» πολιτισμού, για όσους τουλάχιστον συλλόγους θέλουνε στο διάστημα αυτό των γιορτών, να δώσουνε πολιτιστικά στοιχεία», είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Χρήστος Τσιακιρούδης, αναφερόμενος στις γιορτές παλιάς πόλης.
Ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Ξάνθης, ο οποίος υπάρχει από το 1996 και απαρτίζεται από 350 και πλέον μέλη ενεργά και μη, παρουσιάζει πάντα ένα δυναμικό παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης, όπως όμως λέει ο κ. Τσιακιρούδης, δεν το διατυμπανίζει ιδιαίτερα. Φέτος για πρώτη φορά, προσέγγισε καλύτερα το θέμα της κοινοποίησης δραστηριοτήτων του συλλόγου, αποστέλλοντας μάλιστα και έντυπα στα μέλη του, στα οποία παρουσιάζονται οι δράσεις του συλλόγου, καθώς και οι μελλοντικές του δραστηριότητες.
Οι μέχρι τώρα δραστηριότητες του Συλλόγου Εβριτών είναι πάρα πολλές, με συμμετοχές σε πολλές εκδηλώσεις, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις στην Κύπρο.
«Ο Σύλλογος ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διατήρηση των εθίμων και των παραδοσιακών χορών στην αυθεντική τους μορφή. Ό,τι κάνουμε προσπαθούμε να το διατηρούμε έτσι όπως το μάθαμε από τις οικογένειές μας. Μέχρι και οι φορεσιές μας, είναι υφαντές, δηλαδή έτσι όπως ήταν φτιαγμένες πριν από εκατό και πλέον χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσιακιρούδης, σκιαγραφώντας τη λειτουργία του Συλλόγου.
Πρόεδρος Συλλόγου Εβριτών: «Η στέγη, είναι ένα πρόβλημα για το σύλλογο μας»
Ο κ. Τσιακιρούδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, το κυριότερο των οποίων είναι αυτό της στέγης του συλλόγου. «Υπάρχουν βέβαια πράγματα, τα οποία μας πονάνε. Ένα πρόβλημα που έχουμε είναι αυτό της στέγης μας. Θα θέλαμε μία μόνιμη στέγη, στην οποία θα μπορούσαμε να στεγάσουμε όλον αυτόν τον πλούτο που έχουμε. Θέλουμε να κάνουμε μια μόνιμη έκθεση, καθώς και μία ομάδα ερευνών, η οποία έχει ήδη συσταθεί. Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει να έχουμε μια στέγη. Ο τωρινός χώρος που μας προσφέρεται, είναι υποτυπωδώς ανεκτός», δήλωσε ο Πρόεδρος Χρήστος Τσιακιρούδης, απευθυνόμενος στους αρμόδιους φορείς, συμπληρώνοντας όμως ότι το πρόβλημα αυτό το έχουν υπόψη τους, ψάχνοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να το λύσουν.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα