Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Την Τρίτη στην Αθήνα, οι νομάρχες Έβρου, Λέσβου, Χίου και Σάμου κι εκπρόσωπος από τα Δωδεκάνησα, παρέστησαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον γενικό γραμματέα Πάτροκλο Γεωργιάδη προκειμένου να τού μεταφέρουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών μεταναστών στις περιοχές τους χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές να τους φιλοξενήσουν αλλά ούτε και η στήριξη από την ελληνική πολιτεία για την άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος. Την περασμένη εβδομάδα το κλίμα ήταν ανυπόφορο, ειδικά στο ΚΤΕΛ στην Αλεξανδρούπολη όπου οι μετανάστες αναζητούσαν χρήματα και τρόπο για να κατέβουν στο «κέντρο», καθώς ήταν σε μια ξένη χώρα, χωρίς χαρτιά και χωρίς χρήματα. Στο παρελθόν, μέσα από κονδύλιο του υπουργείου Εσωτερικών και μέσω της νομαρχίας μπορούσαν να μετακινηθούν χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο κι όταν αυτό σταμάτησε γιατί το ΚΤΕΛ μένει απλήρωτο, αναζητούν πλέον χρήματα για το πολυπόθητο εισιτήριο. Στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν έρχεται να προστεθεί και η καχυποψία και ο φόβος κάποιων κατοίκων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, λέγεται ότι κάποια στελέχη του ΛΑΟΣ ήταν σε αναζήτηση των οικονομικών μεταναστών για να διασφαλίσουν την τάξη στην πόλη. Μεταβατικός σταθμός η Αλεξανδρούπολη στο ταξίδι για μια καλύτερη ζωή, με δεύτερο σταθμό ίσως την Αθήνα και επόμενο κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μπορεί να τους διασφαλίσει τα προς το ζην.
Παρατηρητής της Θράκης

Τα μπέρδεψε ο κ. Κοτσάκης ! Θέμα αλαζονείας ή δεν ξέρει τι του γίνεται;;;
Αναφερθήκαμε στο υπ’ αριθμόν 240/01.09.09 φύλλο της «Φωνής της Ροδόπης» σε μια περίπτωση, όπου ο Δήμος Κομοτηνής εμφανίζεται ως χορηγός σε δελτίο ειδήσεων σε νοηματική τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Κομοτηνής Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα κάναμε λόγο για χαριστική επιλογή του Δημάρχου Κομοτηναίων κ. Δημήτρη Κοτσάκη απέναντι στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό προκειμένου να επωμίσει ιδίο όφελος και να εξασφαλίσει την επικοινωνιακή του πολιτική με λεφτά των δημοτών της Κομοτηνής βεβαίως.
Συγκεκριμένα, το δελτίο ειδήσεων του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού εμφανίζεται μια εργαζόμενη, η οποία αμείβεται από τον Δήμο Κομοτηνής !!! Ρωτήσαμε τον κ. Κοτσάκη να μας πει με ποιο σκεπτικό και με ποια κριτήρια έγινε η συγκεκριμένη επιλογή και μας απάντησε επί λέξει πως «δεν είναι χορηγία του Δήμου Κομοτηνής. Είναι μια παράλληλη διαδικασία μαζί με το δελτίο ειδήσεων που αφορά στα άτομα με κώφωση. Νομίζω ότι ένας Δήμος αυτό πρέπει να κάνει.
Η χορηγία του Δήμου είναι να πληρώνει την κοπέλα, η οποία λέει το δελτίο για τους συνανθρώπους μας που είναι κωφοί. Κι αν εσείς θεωρείτε ότι είναι λάθος κατακρίνετε το. Εγώ θα συνεχίσω να το υποστηρίζω μέχρι τέλους (!!!). Ο Δήμος πρέπει να πληρώνει τέτοιου είδους δράσεις γιατί μόνο ο Δήμος μπορεί να τις πληρώσει, ο ιδιώτης δεν μπορεί (!!!). Σας θυμίζω ότι κάτι τέτοιο κάνουν και τα μεγάλα κανάλια που είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί».
Μάλλον ο κ. Κοτσάκης κάπου μπερδεύτηκε και δεν ξέρει τι του γίνεται. Απευθυνθήκαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το οποίο είναι το πλέον αρμόδιο για τις λειτουργίες των τηλεοπτικών σταθμών. Ο νομικός σύμβουλος του ΕΣΡ μας απάντησε επί λέξει ότι : «κάθε τηλεοπτικός ειδησεογραφικός σταθμός έχει την υποχρέωση εκ του νόμου να συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του δελτίο ειδήσεων στη νοηματική». Μάλιστα, ο νομικός μας ανέφερε ότι αυτή η υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών αναφέρεται ρητά στον υπ’ αριθμόν 3592/2007 Νόμο, στο άρθρο 6 παρ.13.
Από που κι ως που λοιπόν ο Δήμος Κομοτηνής εμφανίζεται ως χορηγός σε δελτίο ειδήσεων νοηματικής τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ να το έχει ο σταθμός; Για ποιο λόγο ο Δήμος Κομοτηνής χορηγεί μια εκπομπή την οποία έτσι κι αλλιώς ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είχε ήδη ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός;
Με βάση ποια ΑΠΟΦΑΣΗ δημοτικού συμβουλίου προχώρησε στην παραπάνω επιλογή ο Δήμος Κομοτηνής; Με ποιο ποσό αμείβεται η συγκεκριμένη εργαζομένη; Η «Φωνή της Ροδόπης» θα απευθύνει τις επόμενες μέρες γραπτό αίτημα στον Δήμο Κομοτηνής προκειμένου να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα.
Και τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό. Από άποψη δημοσιογραφικής δεοντολογίας πως να περιμένει ο τηλεθεατής να δει ένα δελτίο ειδήσεων, το οποίο θα είναι προϊόν αντικειμενικής κριτικής όταν ήδη μεταξύ του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ τηλεοπτικού σταθμού και του Δήμου Κομοτηνής έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς οικονομικών συναλλαγών; Πως θα μπορέσει ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού να ασκήσει κριτική στον κ. Κοτσάκη όταν γνωρίζει ότι από τη στάση απέναντί του εξαρτάται ένα εισόδημά του (μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία);
Φωνή της Ροδόπης

Σχετικά Άρθρα