Γενική

Ολόκληρη η ομιλία του Καραμανλή στη ΔΕΘ

Τον βασικό κορμό του προγράμματός του για την οικονομία εξήγγειλε απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, κατά την ομιλία του στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της κυβέρνησης και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, έθεσε τα πολιτικά διλήμματα ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι βρέθηκε πάντοτε στην πρώτη γραμμή και πρόσθεσε:
«Εκεί βρίσκομαι και εκεί θα βρίσκομαι κυρίως σε δύσκολες ώρες. Αλλωστε, η απόφασή μου να ζητήσω νωπή λαϊκή εντολή δεν ήταν εύκολη».
Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, τη σφοδρότερη των τελευταίων 80 χρόνων, όπως είπε, και στις επιπτώσεις στις ξένες χώρες σε τομείς όπως η ανεργία, η μείωση του ΑΕΠ και το έλλειμμα.
Είναι ήδη αισθητές και στην Ελλάδα οι συνέπειες της κρίσης, είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι επηρεάστηκε η εκτέλεση του προϋπολογσμού, μειώθηκαν τα έσοδα και αυξήθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε, κληροδότησε ένα τεράστιο χρέος για το οποίο η χώρα μας πληρώνει 12 δισ. ευρώ ετησίως και τόνισε ότι δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη συνέχεια οι επιπτώσεις της κρίσης.
Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός και ειδικά το 2010, θα είναι το δυσκολότερο γι’ αυτό οφείλουμε να εφαρμόσουμε άμεσα τις αναγκαίες πολιτικές και να βάλουμε θεμέλια γερά για μακροχρόνια ανάπτυξη, αλλιώς, όπως είπε, «οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά».
Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, πρόθεσή του ήταν να εξαντληθεί η τετραετία μέχρι το 2011 και να υλοποιήσει την πολιτική του που στηρίζεται σε τρεις άξονες: στον έλεγχο και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και στις διαρθρωτικές τομές. Για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών απαιτείται-πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- κατάλληλο πολιτκό περιβάλον, το οποίο δεν υπήρχε, και κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι επέλεξε να προκαλέσει εκλογές και με απαράδεκτη -όπως είπε- στάση εκβίασε τις εκλογές. Ο εκβιασμός αυτός, συνέχισε ο πρωθυπουργός, εγκλώβιζε τον τόπο σε 6μηνη προεκλογική περίοδο με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.
Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση ενθάρρυνε μεγάλες διεκδικήσεις απο τα συνδικάτα, και η κυβέρνηση δεν θα είχε χρόνο να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
«Το εθνικό συμφέρον επέβαλε να μην μπει ο τόπος στη δίνη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Αυτό υπηρετούσα πάντα, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα», είπε ο κ. Καραμανλής.
Έκανε εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό έργο, στα δημόσια έργα, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τους οδικούς άξονες, τα αεροδορόμια, το πρόγραμμα “Θησέας” κλπ.
Αναφέρθηκε επίσης στη λύση για την “Ολυμπιακή” που θα έχει όφελος 1 εκατ. ευρώ την ημέρα για το κράτος, την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη στήριξη κλάδων της αγοράς, καθώς και στο ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο όπως είπε ο πρωθυπουργός χρηματοδοτεί 80.000 με 9,5 δισ. ευρώ.
«Στα επόμεμνα δύο χρόνια εξαιτίας της κρίσης η πορεία της χώρας μπαίνει σε κρίσιμη φάση. Έχουμε δύο επιλογές. Είτε θα υποκύψουμε στο λαϊκισμό, είτε θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις», τόνισε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι είναι προσωρινά ευχάριστος ο λαϊκισμός αλλά μακροπρόθεσμα δυσάρεστος, με δυσβάστακτο κόστος, ενώ οι δύσκολες αποφάσεις σίγουρα θα μας βγάλουν απο την κρίση με πιο γερές βάσεις, με πραγματικά κοινωνικό κράτος.
Αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του οικονομικού του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, και σε μέτρα άμεσης εφαρμογής, μεσοπρόθεσμης αλλά και μακροπρόεθσμης εφαρμογής, για την υλοποίηση των τριών στόχων: τη μείωση των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές δομές.
Μέτρα άμεσης εφγαρμογής
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα μέτρα άμεσης εφαρμογής περιλαμβάνονται:
1ον: Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
2ον: Αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία, έτσι ώστε να αναλογεί μια πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις.
3ον: Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο Τομέα το 2010, με ειδική όμως μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης. Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστεί και από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.
4ον: Κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.
5ον: Περικοπή, για μια διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.
6ον: Περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
7ον: Αναδιάρθρωση των δαπανών του Προϋπολογισμού, με κατεύθυνση τους τομείς που προάγουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, έρευνα, επενδύσεις υποδομής, «πράσινη ενέργεια»).
8ον: Εφαρμογή, από την 1η του χρόνου, της εξαγγελίας για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής αρμόδιας για την καταβολή των αποδοχών όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο.
9ον: Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο Υπουργείο, όποια Υπηρεσία κι αν εργάζονται.
10ον: Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της κυβέρνησης, των νομαρχών και δημάρχων για μια διετία.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ανέφερε την καθιέρωση ρητών αρχών και διαδικασιών, που θα διέπουν την προετοιμασία, την κατάρτιση και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και διευκρίνισε:
· Εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ορισμένων δαπανών (πχ από μηδενική βάση).
· Κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών.
· Επιτάχυνση της εφαρμογής Προϋπολογισμών Προγραμμάτων, μέσα από τους οποίους επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και ακριβέστερη απεικόνιση των δαπανών σε κάθε τομέα δράσης (Παιδεία – Υγεία – Περιβάλλον κλπ.).
· Υποχρεωτική κατάρτιση λεπτομερών ετήσιων ισολογισμών από κάθε φορέα και οργανισμό του Δημοσίου.
· Καθιέρωση ρητών αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων κατά κατηγορία δαπάνης για το απόλυτο ύψος ή το ύψος σε σχέση με το ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει θεσπίσει τέτοιους κανόνες.
«Με μια φράση: Αρχές και κανόνες παντού για το νοικοκύρεμα του κράτους! Αυστηρός έλεγχος και απόλυτη διαφάνεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.
2ος άξονας – πόλεμος κατά φοροδιαφυγής.
Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή είπε ότι «όσοι έχουμε κυβερνήσει έχουμε τις ευθύνες μας», και τόνισε ότι «δεν θα συνεχιστεί αυτό όσοι κι αν ενοχληθούν». Εξήγγειλε συγκεκριμένα τα εξής:
1ον: Δημιουργία Ενιαίας Βάσης Δεδομένων, για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές, όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.
2ον: Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
3ον: Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία». Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.
4ον: Εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το Υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ..
5ον: Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.
6ον: Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο που διαβιούν.
7ον: Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης. Είναι υποχρέωση ισονομίας. Υποχρέωση κοινωνικής ευθύνης. Δημιουργία βάσης δεδομένων για κάθε πολίτη και επιχείργηση, για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.
3ος άξονας πολιτικής – Διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και εξήγγειλε μεταξύ άλλων το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που θεωρούνται κρίσιμα για την οικονομία, καθώς και την άρση του καμποτάζ για την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας. Επίσης, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με τέσσερα στάδια για δημιουργία εταιρείας.
Για τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που απορριφθούν δύο φορές θέσεις εργασίας απο τον ΟΑΕΔ αναστέλλεται το επίδομα, ενώ είπε ότι σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία παρέχεται η δυνατότητα για επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου, κατ’ εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Για το Ασφαλιστικό έκανε λόγο για αναπροσαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών και για αυστηρότερη εφαρμογή κριτηρίων για αναπηρικές συντάξεις,
Αναφέρθηκε στο Εθνικό σύστημα Υγείας, λέγοντας ότι θα θεσπιστεί ένα νέο σύστημα προμηθειών στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση, όπου έκανε λόγο για λιγότερους και ισχυρότερους (συγκεκριμένα 350) δήμους, και για περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.
Τέλος, για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι επείγουσα η ενίσχυση ελέγχου στις δαπάνες, ενώ αναφερόμενος στη δημόσια ασφάλεια, εξήγγειλε αλλαγές για το πανεπιστημιακό άσυλο, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Δεν είναι δυνατόν χώροι εκπαίδευσης να μετατρέπονται σε εστίες ασυδοσίας και εγκληματικότητας», τόνισε.
Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η ΔΕΘ θα μετεγκατασταθεί στη Σίνδο.
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα κάλεσε τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τη σκληρή τους στάση που υπονομεύει το ευρωατλαντικό τους μέλλον, και την Τουρκία να συμβάλλει σε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Είπε επίσης ότι το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει ούτε με προκλήσεις ούτε με απειλές. «Δεν πάμε ούτε ένα βήμα πίσω απο τις κόκκινες γραμμές που χαράξαμε», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτοκριτική, παραδεχόμενος καθυστερήσεις και λάθη.
«Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχθώ αδυναμίες και λάθη. Μπορούσαμε να πάμε πιο γρήγορα, και να κάνουμε πιο βαθιές αλλαγές», είπε και πρόσθεσε: «Κάναμε όμως σημαντικά βήματα αλλά απαιτούντα άλματα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής».
Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αντιτάχθηκε και αντιτάσσεται σε όλες τις αλλαγές και τόνισε ότι εάν εφαρμοζόταν έστω και ένα μέρος των υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ το κόστος θα είναι πολύ βαρύ.
«Ούτε τη συγκυρία κατανοεί ούτε διαθέτει τα εργαλεία για την αντιμετώπισή της» είπε ο κ. Καραμανλής, καταλήγοντας ότι η ΝΔ ξέρει πού και πώς θα πορευθεί.
«Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η κρίση είναι ευκαιρία δημαγωγίας. Για μας, είναι εθνική υπόθεση. Είναι ένα στοίχημα για τον Τόπο, μου επιτρέπετε να πω και για μένα προσωπικά», είπε ο κ. Καραμανλής.
Τόνισε ότι η απόφασή του για εκλογές δεν ήταν εύκολη, αλλά όπως είπε ήταν η μόνη υπεύθυνη για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας, έθεσε το δίλημμα στους πολίτες λέγοντας:
«Θέλουμε να περιορίσουμε το κόστος του Δημόσιου Τομέα ή να συρθούμε σε αύξηση των φόρων και αδυναμία πληρωμών;
Θέλουμε να διασφαλίσουμε φορολογική δικαιοσύνη ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα εκείνοι που πληρώνουν τους φόρους τους;
Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Ασφαλιστικού ή να αφήσουμε τα παιδιά μας χωρίς σύνταξη; Θέλουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση ή να αφήσουμε την ανεργία να γίνει σαράκι της κοινωνίας μας; Τα διλήμματα αυτά γίνονται την ώρα αυτή επίκαιρα και απλά: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη διεθνή κρίση! Ποιος μπορεί να βάλει γερά θεμέλια στην Οικονομία!
Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν πολιτικές και πρωθυπουργό», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Σχετικά Άρθρα