Γενική

Επιλέξτε την τοπική αγορά και για τα σχολικά

Η αγορά των σχολικών ειδών: Ακόμα ένα βάρος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Του Σταύρου Καρυπίδη
Είμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι περισσότεροι κάνουν τον προγραμματισμό τους για την αγορά των σχολικών ειδών, μια περίοδος που είναι ίσως μια από τις πιο διασκεδαστικές, για τους μικρούς μαθητές. Η περιήγηση στην πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων, που ομορφαίνουν τη ζωή στα θρανία, συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών μας.
Η ποικιλία και η πολυμορφία όλων αυτών των απαραίτητων ή, μερικές φορές, περιττών εφοδίων εκπλήσσει μικρούς και μεγάλους, κάθε χρόνο. Αρκετά από αυτά τα είδη, εκτός από την εμφάνισή τους πρέπει να πληρούν και τις προϋποθέσεις που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης στο σχολείο και στο σπίτι.
«Το τερπνόν μετά του ωφελίμου»
Όλα αυτά τα χαριτωμένα πραγματάκια, που γεμίζουν τις σχολικές τσάντες, έχουν και ένα σημαντικό κόστος και, πολλές φορές, βαρύνουν αρκετά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι Ξανθιώτες πρέπει να φροντίσουν, ώστε οι προμήθειες να συνδυάζουν «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», γιατί υπάρχει μια ποικιλία σε ποιότητες, που μπορούν να εξυπηρετήσουν εξίσου καλά τις ανάγκες των μαθητών. Είναι, επίσης, κοινή η διαπίστωση ότι οι διαφορές τιμών ανάμεσα στα επώνυμα και μη επώνυμα είδη είναι, πολλές φορές, αδικαιολόγητα μεγάλες.
Η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για τον γονέα όσο και για το μαθητή. Είναι μια ευκαιρία και για τους δύο να περάσουν μαζί ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν, οι μικρότεροι με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές και οι μεγαλύτεροι, να συμμετέχουν στην εκπαίδευση του παιδιού και να θυμηθούν τα δικά τους μαθητικά χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε να επιλέξετε καταστήματα της Ξάνθης και όχι την εύκολη λύση της γειτονικής πόλης με το υπερκατάστημα. Μάθετε στα παιδιά σας την τοπική αγορά και στήριξε τους συμπολίτες μας επαγγελματίες. Έτσι θα βγούμε όλοι μας πιο κερδισμένοι.
Πριν ξεκινήσουμε για τις σχολικές μας αγορές πρέπει:
Να συζητήσουμε με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους που οι διάφορες εταιρείες μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό, λοιπόν, να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται για το σχολείο και στο τι θεωρεί ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η «ομορφιά» των σχολικών ειδών δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τη μόδα της εποχής, αλλά σίγουρα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αυτή η εποχή μας προσφέρει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες να εξηγήσουμε στο παιδί μας τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής που πρέπει να έχει απέναντι στην Κατανάλωση αλλά και στην στήριξη της τοπικής αγορά της Ξάνθης.
Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε ένα κατάλογο με τα είδη που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε μαζί μας για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.
Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά το παιδί μας, κάποιες στιγμές να παρασυρθεί από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας Καταναλωτή.
Ας έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι:
Η διερεύνηση της αγοράς και η σύγκριση τιμών για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Οι διαφημίσεις, συχνά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι προσφορές των υπερκαταστημάτων δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Η Ξάνθη έχει δεκάδες βιβλιοχαρτοπωλεία και καταστήματα παιδικών παιχνιδιών που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες σας, απλά θα χρειαστεί μια βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Σχετικά Άρθρα