Γενική

Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας στο Δήμο Σταυρούπολης

Ο Δήμος Σταυρούπολης θέλοντας να συμβάλλει ενεργά στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε την συγκρότηση επταμελούς (07) γνωμοδοτικού- συμβουλευτικού Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας. Βάσει του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με το άρθρο 84 που ορίζει τη λειτουργία των ανωτέρω Συμβουλίων και σύμφωνα με τον Ν. 2713/1999 «Υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες Διατάξεις» και το άρθρο16 του ν. 2713/1999 (ΦΕΚ 89 Α).
Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας (Το.Σ.Π.Πα.) δίνουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να καταστούν οι φυσικοί χώροι διαχείρισης και πρόληψης της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και να συμβάλλουν στην εμπέδωση της ασφαλείας του πολίτη στην καθημερινή του ζωή, ως βασικό όρο της ποιότητας ζωής.
Εστιάζουν τη δράση τους στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Έχουν προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη.
Τα τοπικά ΣΠΕ για την εκπλήρωση ,της αποστολής τους συνεργάζονται:
α. Με τα ομοειδή Συμβούλια των άλλων και ιδίως των ομόρων δήμων και κοινοτήτων.
β. Με δημόσιες Υπηρεσίες και ιδίως τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές και την Αστυνομική Επιτροπή Νόμου, με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας καθώς και με τους Ο.Τ.Α. και τη Noμαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
γ. Με Οργανισμούς όπως ο ΟΚΑΝΑ, με Ινστιτούτα Αντεγκληματικής Πολιτικής και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
δ. Με επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς και ιδίως συλλόγους γονέων, θεραπευτικές κοινότητες, δικηγορικούς και ιατρικούς συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
ε. Με σωφρονιστικά καταστήματα και κέντρα ή ιδρύματα αποκατάστασης και θεραπείας.
στ. Με τα Μ.Μ.Ε.
ζ. Με τους Εθνικούς εκπροσώπους της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς ή όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της πρόληψης του εγκλήματος και, εφόσον κληθούν από αυτούς, συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των τελευταίων αναπτύσσοντας τις απόψεις τους.

Σχετικά Άρθρα