Γενική

Κάνει λόγο για αλλοτρίωση του θεσμού σε κομματικό «κομπάρσο»

Δήλωση Π. Σγουρίδη για την απουσία του από το 8 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης σχετικά με τον πρόχειρο τρόπο αποστολής της πρόσκλησης για το 8 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών και εξήγησε γιατί δεν συμμετείχε στις εργασίες του. Μάλιστα κάνει λόγο για αλλοτρίωση ενός σπουδαίου θεσμού σε κομματικό «κομπάρσο».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗ
«Με ιδιαίτερη έκπληξη έλαβα την Πέμπτη 13- 8- 09 την πρόσκληση για το 2 ήμερο 8 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που πραγματοποιείται στην πόλη της Κομοτηνής στις 15 και 16 Αυγούστου 2009. Στην αρχή θεώρησα ότι είναι ευχές του κ. Δημάρχου Κομοτηναίων για την ονομαστική μου γιορτή, μετά είδα ότι ήταν πρόσκληση για το Συνέδριο.
Η έκπληξή μου πηγάζει από τον τρόπο και τον χρόνο αποστολής των προσκλήσεων. Εάν πράγματι αυτές απεστάλησαν σε όλους κατά τον ίδιο τρόπο και την ίδια χρονική στιγμή, καταδεικνύουν δύο τινά.
Πρώτον την προχειρότητα της διοργάνωσης του συνεδρίου.
Δεύτερον την μετάλλαξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, σε εργαλείο επικοινωνιακής προβολής της Κυβέρνησης. Γιατί είναι φανερό ότι η καθυστερημένη έκδοση και αποστολή των προσκλήσεων με FAX, οφειλόταν στην προσαρμογή του συνεδρίου στο πρόγραμμα του κ. Πρωθυπουργού, που την έλευσή του την πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες. Βέβαια η απορία μου επεκτείνεται και μέχρι του εάν προσεκλήθησαν όλες οι ομογενειακές Θρακικές οργανώσεις του εξωτερικού και πότε. Λυπάμαι ειλικρινά για την αλλοτρίωση ενός τόσο σπουδαίου θεσμού , σε κομματικό «κομπάρσο».
Γι αυτόν τον χρήσιμο θεσμό αγωνίστηκαν πολλοί. Ένας εξ αυτών και ο υπογράφων, που μαζί με τον αείμνηστο Δήμαρχο Ξάνθης Φίλιππο Αμοιρίδη, συνετέλεσε στην διοργάνωση του προσυνεδρίου των Θρακών από 21 έως 24 Οκτωβρίου 1993, το οποίο κατόπιν θεωρήθηκε και το 1 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών. Και συνέχισα να εργάζομαι και ως Αντιπρόεδρος της Βουλής για όλα τα υπόλοιπα ενωτικά συνέδρια, με παρουσία του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη και συμμετείχα στο μέτρο του δυνατού με προτάσεις για το περιεχόμενο και για τις χρονικές του συγκλίσεις.
Αναρωτιέμαι σήμερα, υπάρχει απολογισμός πεπραγμένων από τις απόψεις του 7 ου Συνεδρίου, ώστε να υπάρχει και καταλογισμός για τυχόν ολιγωρίες;
Αναρωτιέμαι για μια ακόμη φορά, εκφράζεται το σύνολο του πληθυσμού της Θράκης, στα Παγκόσμια Συνέδριά της ή υπάρχουν αποκλεισμοί;
Συνεπώς τυπικοί και ουσιαστικοί λόγοι, αποκλείουν με λύπη την συμμετοχή μου στο 8 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών.
Παρά ταύτα όμως, ευχή μου είναι να έχει επιτυχία, ώστε τα αποτελέσματά του να είναι θετικά για τον τόπο. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ο σκοπός του θεσμού θα έχει τραυματιστεί επικίνδυνα, γεγονός που απεύχομαι».

Σχετικά Άρθρα