Γενική

«Καλώ όλους να δουν το περιβαλλοντικό όφελος της πεδιάδας»

Μήνυμα του Νομάρχη Ξάνθης για την Παγκόσμια ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, στις 17 Ιουνίου, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, δήλωσε:
«Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 17 η Ιουνίου σαν Παγκόσμια Ημέρα για την Ερημοποίηση, αναγνωρίζοντας ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις γνωστές ερήμους, αλλά απειλεί πολλές περιοχές της γης και βεβαίως και της Χώρας μας. Χωρίς φροντίδα η γη μαραζώνει και χάνεται παίρνοντας μαζί της την ευημερία και την αυτάρκεια που παρέχει σ αυτόν που την έχει.
Μία από τις σημαντικότερες αιτίες της ερημοποίησης είναι η αλάτωση του εδάφους, που προκαλείται κυρίως εξαιτίας της άρδευσης με υφάλμυρο νερό.
Το φαινόμενο αυτό είναι οξύτατο και στον Νομό μας, στις παράκτιες περιοχές και μειώνεται προς την ενδοχώρα του Νομού.
Ως κοινωνία που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, το δικό της περιβάλλον, αναγνωρίσαμε από 10ετίας το πρόβλημα και οραματιστήκαμε το έργο για την μεταφορά και την διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για την αποκατάσταση των υπογείων υδροφορέων. Το έργο προγραμματίστηκε και δημοπρατήθηκε, αλλά επιχειρείται να εμποδιστεί η υλοποίησή του από αβάσιμες ενστάσεις- αιτιάσεις οικολογικών οργανώσεων. Επιχειρήσαμε πλήθος μικρότερης κλίμακας έργων εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων.
Την μέρα αυτή, ζητώ για ακόμη μια φορά από όλους να δουν το πραγματικό περιβαλλοντικό όφελος όλης της πεδιάδας της Ξάνθης, όλου του Εθνικού Πάρκου και να σταθούν δίπλα στην κοινωνία του τόπου μας, που υποστηρίζει το περιβαλλοντικό έργο για την διάσωση της πεδιάδας από την ερημοποίηση.
Οι ευθύνες όλων είναι ιστορικές».

Σχετικά Άρθρα