Γενική

Ο Γεν. Πρόξενος των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική της χώρας του και για την οικονομία

Για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα καθώς επίσης και για τις αλλαγές στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς και για την οικονομική κρίση μιλάει στο kavalanet ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Χόιτ Μπράιν Γι. Σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης Ομπάμα, ο κ Γι σημείωσε ότι «είναι λίγο νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά είναι γνωστό ότι έχουμε δώσει πλέον βαρύτητα στα θέματα της μέσης Ανατολής, δηλαδή για το Ιράκ αλλά και στο Αφγανιστάν. Τόσο ο Πρόεδρος μας όσο και η υπουργός Εξωτερικών η Χίλαρυ Κλίντον έχουν πολύ δουλειά για να προχωρήσουν τις δουλειές μας και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Έχουμε πλέον περάσει σε μία νέα φάση πολιτικής σε ότι αφορά το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Πλέον προσεγγίζουμε τις δύο αυτές χώρες ως μία κοινή πρόκληση και αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική».
Η αλλαγή αυτή στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ όπως τονίζει ο κ. Γι οφείλεται στο γεγονός ότι «υπάρχουν ορισμένοι δεσμοί μεταξύ των δύο πλευρών καθώς πολλές ομάδες Ταλιμπάν έχουν πρόσβαση στα εδάφη του Πακιστάν και δεν είναι δυνατό να καταπολεμήσουμε τους Ταλιμπάν όταν έχουν πρόσβαση μετά από τα σύνορα του Πακιστάν και έτσι χωρίς μία πολιτική συνεργασία με την κυβέρνηση του Πακιστάν δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα αυτό».
Πονοκέφαλος για την Κυβέρνηση Ομπάμα (και όχι μόνο ) αποτελεί η οικονομική κρίση. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Χόιτ Μπράιν Γι παρατήρησε ότι «Αυτή είναι μία ακόμη πρόκληση για τον κ. Ομπάμα και νομίζω ότι προτεραιότητα τώρα είναι να έχουμε καλή συνεργασία με τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου και με την Κίνα και με την Ρωσία και με την Ιαπωνία και να κάνουμε κοινές προσπάθειες και να μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Εάν δεν είναι δυνατό να έχουμε μία κοινή οικονομική πολιτική θα πρέπει να έχουμε κοινό συντονισμό. Αλλιώς ίσως να μην μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Βεβαίως υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για τη λύση και τα μέτρα που χρειάζονται αλλά γενικά νομίζω ότι με την Ευρώπη και την Ελλάδα κοινή ανάλυση στο ότι πρέπει να έχουμε μέτρα στήριξης και επίσης μεταρρυθμίσεις στην παγκόσμια οικονομία. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο». Ταυτόχρονα ο πρόξενος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τόσο τους συνεργάτες του για την τρίχρονη συνεργασία που είχαν, καθώς τους πολίτες και τις αρχές της Βόρειας Ελλάδας και αυτό διότι στις αρχές του Ιουλίου ο κ. Χόιτ Μπράιαν Γι αναχωρεί για την Καμπούλ του Αφγανιστάν όπου και θα στελεχώσει εκεί την Αμερικανική Διπλωματική αποστολή.

Σχετικά Άρθρα