Γενική

Περήφανους μας έκανε η νέα γενιά Ποντίων

Στο Αμοιρίδειο πραγματοποιήθηκε το 1 ο παιδικό- εφηβικό φεστιβάλ ποντιακού χορού- Εξακόσια άτομα χόρεψαν στους ρυθμούς της ποντιακής λύρας

Με επιτυχία στέφθηκε η διεξαγωγή του 1 ου παιδικού- εφηβικού φεστιβάλ ποντιακού χορού, το οποίο έλαβε χώρα στην Ξάνθη στο κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκε στο σύνδεσμο ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος είναι ένας από τις πέντε περιφερειακές οργανώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και συμμετείχαν σε αυτή ποντιακοί σύλλογοι από τους νομούς όλης της περιφέρειας. Μάλιστα η διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στον Γιώργο Ταβουλτσίδη και τον Ιωάννη Πενταζίδη. Στο φεστιβάλ παραβρέθηκαν πολλοί τοπικοί άρχοντες, καθώς και πλήθος κόσμου. Οι Πόντιοι χαρακτηρίζονται από τα έντονα στοιχεία παράδοσης και εθίμων που μετέφεραν από τον Πόντο. Οι χοροί, η ποντιακή διάλεκτος και κάποια από τα έθιμα διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Η ποντιακή διάλεκτος περιέχει πολλές λέξεις με αρχαιοελληνική ρίζα, αλλά και τα σημάδια της τουρκικής γλώσσας είναι εμφανή.
Θεόδωρος Ρωμανίδης: «Τα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων διατηρούν την ανάμνηση μιας πατρίδος που χάθηκε»
Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει ως επίσημη αφετηρία την ίδρυση της Σινώπης στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας από Ίωνες ναυτικούς περίπου το 800 π.Χ. Από την Σινώπη ερευνητές ίδρυσαν άλλες πόλεις, με κυριότερη αυτή της Τραπεζούντας. Οι Πόντιοι ζούσαν σε εκείνη την περιοχή από την αρχαιότητα και ήταν αμιγώς ελληνική πριν την κατοχή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Πόντιοι ξέρουν να διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους, προσπαθώντας να μη χαθούν με το πέρασμα των χρόνων. Ο πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου νομού Ξάνθης Θεόδωρος Ρωμανίδης, μιλώντας στην «XANTHINEWS» δήλωσε: «Τα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων σημαίνουν τη διατήρηση της μνήμης και της ανάμνησης μιας πατρίδας που χάθηκε. Οι Πόντιοι είναι ένα ζωντανό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, οι οποίοι με τη βοήθεια όλων κράτησαν τα ήθη και τα έθιμα και προσπαθούν να τα μεταδώσουν στις νέες γενιές. Αυτό κάνουμε και σήμερα».
Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου, όλος ο ποντιακός ελληνισμός θα αποτίσει φόρο τιμής στους σφαγιασθέντες της γενοκτονίας, η οποία ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα