Γενική

5.000 μουσουλμάνοι στην Ξάνθη γιόρτασαν τα γενέθλια του Μωάμεθ

Τα γενέθλια του Μωάμεθ ήταν η αφορμή για τη συγκέντρωση περίπου 5.000 μουσουλμάνων της μειονότητας στο Αμοιρίδιο Αθλητικό Κέντρο της Ξάνθης το βράδυ της Δευτέρας. Στη εκδήλωση διαβάστηκαν τμήματα από το κοράνι, ενώ τραγούδησαν και γνωστοί τούρκοι στην καταγωγή καλλιτέχνες που κάνουν καριέρα σε χώρες όπως είναι η Αγγλία και τα Σκόπια.
Από νωρίς το απόγευμα το Αμοιρίδιο Αθλητικό Κέντρο άρχισε να γεμίζει με μουσουλμάνους οι οποίοι κατέφταναν στην Ξάνθη από κάθε γωνιά της Θράκης με κάθε μέσω. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αρκετά ήταν και τα λεωφορεία τα οποία μετέφεραν κόσμο στο αθλητικό κέντρο στο οποίο έγινε η εκδήλωση. Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη γέννηση του Μωάμεθ, ο μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, ενώ αντίθετα παρόν στην εκδήλωση ήταν ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο οποίος μάλιστα και μίλησε κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής αυτής τελετής, η οποία όμως ξέφυγε από τα στενά πλαίσια της θρησκείας και επεκτάθηκε και σε ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την πολιτική.
Όπως ήταν φυσικό το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν διάφοροι «μειονοτικοί» παράγοντες, μεταξύ αυτών ξεχώρισε η παρουσία της επικεφαλής της Νομαρχιακής Παράταξης Υπερνομαρχία Πολιτών Γκιούλ Μπεάζ Καραχασάν, η οποία μάλιστα προσήλθε φορώντας μαντίλα. Παρόν ήταν επίσης ο αντινομάρχης Ξάνθης Ντελή Γιουσούφ, ενώ όπως ήταν φυσικό στην εξέδρα των επισήμων καθόταν και ο Γενικός Πρόξενός της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτσζ.
Πάντως για την εκδήλωση πέρα από τη μειονότητα φάνηκε ότι δεν ενημερώθηκε κάνεις άλλος καθώς δεν υπήρξε καμία εκπροσώπηση πολιτικού ή θρησκευτικού φορέα της περιοχής, ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι τοπικές αρχές της Θράκης και ιδιαίτερα της Θράκης είναι ενοχλημένες τόσο από τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση όσο όμως και την χρονική επιλογή για την πραγματοποίηση της καθώς, αφενός, η γέννηση του Μωάμεθ εορτάστηκε πριν από δύο μήνες και αφετέρου, η εκδήλωση έγινε την Δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχημένη εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την Τουρκική Κρατική Τηλεόραση TRT.

Σχετικά Άρθρα