Γενική

Στήριξη στη Νομαρχία για το μεγάλο αρδευτικό έργο

Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου για κεραία κινητής τηλεφωνίας και αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων
Το δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου συνεδρίασε προχθές το απόγευμα με 17 θέματα στην ημερήσια διάταξη του. Αρχικά αποφάσισε ομόφωνα και ψήφισε ότι συμπαραστέκεται και συμπαρατάσσεται υπέρ της νομαρχίας Ξάνθης στη δικαστική διαμάχη με οικολογικές οργανώσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας, η εκδίκαση της οποίας θα λάβει χώρα την Τετάρτη 9- 5- 2009 και αφορά στο έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο, στην πεδιάδα της Ξάνθης, για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων», καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, που θα δώσει λύση σε χρονίζοντα προβλήματα των αγροτών του δήμου.
«Πυρά» της αντιπολίτευσης για την ενοικίαση κοινόχρηστης έκτασης
Κλίμα έντασης δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία το θέμα για την ενοικίαση κοινόχρηστης έκτασης στην Κυψέλη, σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γεώργιος Παυλακάκης εξαπέλυσε βέλη προς την άρχουσα παράταξη, λέγοντας ότι η κεραία έχει ήδη τοποθετηθεί και το θέμα έρχεται στο συμβούλιο «κατόπιν εορτής». Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φεταχίδης Χρήστος, λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε, ότι η κεραία τοποθετήθηκε νύχτα και σχεδόν στα κρυφά από την εταιρεία, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να γίνει καμία ενέργεια από το δήμο. Ο κ. Παυλακάκης, ανέφερε, ότι υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων του οικισμού, οι οποίες μιλούν για αυθαίρετη τοποθέτηση της κεραίας πολύ κοντά στον οικισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Χαρακτηριστικά δήλωσε, ότι: «Εξυπηρετούνται μεγάλα συμφέροντα».
Στέλιος Χατζηευαγγέλου: «Σας απαγορεύω κ. Παυλακάκη να μιλάτε για μεγάλα συμφέροντα»
Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου μίλησε για αιχμές εναντίον της παράταξής του και πως τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούνται, είναι αυτά των κατοίκων του δήμου. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σας απαγορεύω κ. Παυλακάκη να μιλάτε για μεγάλα συμφέροντα. Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούμε είναι αυτά των συνδημοτών μας», και συμπλήρωσε «μιλάτε για καταγγελίες. Πού είναι αυτές οι καταγγελίες και γιατί δεν υπάρχουν πουθενά στα αρχεία του δήμου;». Το θέμα τέθηκε στο τέλος σε ψηφοφορία με 12 ψήφους υπέρ και 7 κατά.
Γεώργιος Παυλακάκης: «Τι συνέβη με τις απαλλοτριώσεις;»
Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η συζήτηση για τις αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις ακινήτων λόγω κατασκευής της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, υπέβαλαν ερωτήσεις στην παράταξη του δημάρχου, οι οποίες αφορούσαν στην διαδικασία των απαλλοτριώσεων, όπως το πότε έγιναν, αν το ποσό είναι τόσο μεγάλο και πόση έκταση απαλλοτριώθηκε.
Δήμαρχος Τοπείρου: «Δεν υπάρχει σεβασμός στο δημοτικό συμβούλιο»
«Θύελλα αντιδράσεων» ξεσήκωσαν οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι δεν υπάρχει τίποτα το κατακριτέο, μιλώντας για «γκάφα» του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με αυτές τις «δήθεν διαπιστώσεις». Επίσης ο κ. Χατζηευαγγέλου κατέκρινε τον κ. Παυλακάκη, διότι όπως δήλωσε, ο δεύτερος έκρινε σωστό να δώσει τις ερωτήσεις πρώτα σε τοπικές εφημερίδες και ύστερα να τις κοινοποιήσει στους δημοτικούς συμβούλους, λέγοντας συγκεκριμένα, ότι: «Δεν υπάρχει σεβασμός στο δημοτικό συμβούλιο». Το θέμα πάντως δεν έχει λήξει, αφού η αντιπολίτευση δεν ικανοποιήθηκε από τα λεγόμενα του δημάρχου, με αποτέλεσμα να το ξαναδούμε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Πάντως ψηφίστηκε ομόφωνα.
Όλα τα υπόλοιπα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα τόσο από τους συμβούλους της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης.
Την «αυλαία του συμβουλίου» άνοιξε ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, το οποίο αφορούσε στη λειτουργία πολυιατρείου στον Κύρνο. Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να συμφωνήσει ή όχι με την παραχώρηση δημοτικού χώρου στον οικισμό. Η παραχώρηση ψηφίστηκε ομόφωνα.
Απάντηση του Δημάρχου Τοπείρου, Στ. Χατζηευαγγέλου, σε ερώτηση συμβούλων της αντιπολίτευσης
«H απαλλοτρίωση έγινε το 2007 (απόφαση 100/2007) και η αναγνώριση δικαιούχων το 2008 (απόφαση 117/2008). Έχει εισπραχθεί ποσό 900.191,55 ευρώ και εκκρεμεί διόρθωση της αποφάσεως από όπου θα προκύψει και πρόσθετο ποσό αποζημίωσης που σήμερα ακόμη δεν μπορεί να υπολογισθεί επακριβώς.
Οι εκτάσεις αναλυτικά αναφέρονται στις σχετικές προαναφερόμενες αποφάσεις και στις πράξεις αναλογισμού που χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Μαλάκη.
Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία απαλλοτρίωση (αποφάσεις 137/1999 και 126/2000 Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης) την τελευταία δεκαετία και οι αποφάσεις υπάρχουν στην νομική υπηρεσία.
Τον Δήμο εκπροσώπησε ο κ. Καραβέλης που τότε δεν ήταν νομικός σύμβουλος με έμμισθη σχέση. Τότε δεν υπήρχαν πολλοί νομικοί σύμβουλοι με «πάγια αντιμισθία», αλλά και σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί νομικοί σύμβουλοι με «πάγια αντιμισθία», αλλά μόνον ένας νομικός σύμβουλος με έμμισθη σχέση, ο κ. Καραβέλης.
Καταβλήθηκε τότε αμοιβή με βάση τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων και τα ποσοστά που προέβλεπε το Ταμείο Απαλλοτριώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης.
Η υπόθεση ανατέθηκε στον κ. Καραβέλη, γιατί τότε δεν υπήρχε νομικός σύμβουλος με έμμισθη σχέση.
Η τελευταία απαλλοτρίωση ανατέθηκε στο δικηγορικό γραφείο του Κωνταντίνου Μαλάκη που εκπροσώπησε και όλους σχεδόν τους ιδιοκτήτες απαλλοτριουμένων εκτάσεων και κρίθηκε ότι ήταν προς το συμφέρον του Δήμου να υπάρχει ένα δικόγραφο.
Επίσης, ανατέθηκε σε αυτό το γραφείο, γιατί η ενημέρωση στον Δήμο έγινε από αυτό το δικηγορικό γραφείο, γιατί το έγγραφο της αίτησης δεν κοινοποιήθηκε στον Δήμο και δικάσθηκε ερήμην ο Δήμος (κατά έκδοση της 100/2007 απόφασης).
Η ανάθεση έγινε με χρήση της ειδικής δικαιοδοσίας που δίνει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων στον Δήμαρχο για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης για να προλάβει να συμπεριληφθεί στο δικόγραφο της 117/2008 απόφασης.
Δεν συμφωνήθηκε πρόσθετη αμοιβή, ισχύουν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία από το 2003, όπου καθορίζεται αμοιβή 2% πλέον (και όχι εις βάρος της οριζόμενης αποζημίωσης) που καταβάλει πρόσθετα ο διενεργών την απαλλοτρίωση. Δεν επιβαρύνεται πρόσθετα ο δήμος, δεν καταβλήθηκε αμοιβή, ούτε υπάρχει υποχρέωση εξόφλησης πρόσθετης αμοιβής από τον Δήμο, αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος ο Δήμος».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα