Γενική

Τελευταία ελπίδα των επαγγελματιών το Πάσχα

Υποτονική η κίνηση στην αγορά της Ξάνθης- Δηλώσεις του Προέδρου της ΟΕΒΕΞ Σ. Τσιακίρογλου στην XanthiNews

Πτωτικές τάσεις στους τζίρους παρατηρούνται καθημερινά στην αγορά της Ξάνθης, ειδικά ύστερα από την περίοδο των εκπτώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης Σωτήρη Τσιακίρογλου.
Η ανεργία, η οποία συνεχώς αυξάνεται, αλλά και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία σήμαναν για πολλούς από τους εμπόρους μια από τις χειρότερες χρονιές με τα μεγαλύτερα «κεσάτια», αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών, σημειώθηκε μόνο την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων.
Σωτήρης Τσιακίρογλου: «Το φωνάζαμε από το 2004, αλλά…»
Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες δεκάδων απολύσεων, αφού βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής μας μειώνουν το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα την έλλειψη χρήματος, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο και στην αγορά, με τους καταναλωτές να προμηθεύονται τα απαραίτητα προϊόντα για τις καθημερινές τους ανάγκες. Οι φωνές που ακούγονταν εδώ και αρκετό καιρό για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην αγορά δεν «έπιασαν τόπο», με αποτέλεσμα να μη ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, για την αποφυγή αυτής της κατάστασης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης, μιλώντας στην «Xanthinews» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ήδη υπάρχουσα κακή κατάσταση την οποία επισημαίναμε από το 2004 εμείς σαν ομοσπονδία, δυστυχώς σ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τα μηνύματά μας δεν τα έλαβαν σωστά οι πολιτικοί, οι οποίοι θα μπορούσαν με διορθωτικές κινήσεις έστω, να είναι πιο ήπια η κρίση που ζούμε τώρα».
Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα φανεί πιο πολύ η κρίση
Οι καταστηματάρχες προβαίνουν και μετά τις εκπτώσεις σε προσφορές, με σκοπό ο τζίρος των καταστημάτων τους «να πάει από το κόκκινο στο πράσινο», όπως δηλώνει ο κ. Τσιακίρογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο η νοσηρή αυτή κατάσταση δεν είναι στο ζενίθ της, τονίζοντας ότι: «Η κρίση θα φανεί πολύ περισσότερο από τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο».
Πρόεδρος ΟΕΒΕ: «Το ΤΕΜΠΜΕ δε λειτουργεί με το σωστό τρόπο»
Αντίθετο, βρίσκει τον κ. Τσιακίρογλου ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, αφού όπως επισημαίνει: «Οι τράπεζες είναι αυτές που έχουν το καρπούζι και το μαχαίρι», για να προσθέσει παρακάτω: «Αφού οι τράπεζες είναι αυτές που εγκρίνουν ή απορρίπτουν τα δάνεια». Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ πιστεύει ότι το ΤΕΜΠΜΕ πρέπει να λειτουργήσει με άλλα κριτήρια, δίνοντας στα δάνεια μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και κάποια περίοδο χάριτος.
Ένας μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός τόσο από τους εμπόρους, όσο και από τους καταναλωτές με τη χρησιμοποίηση, από την πλευρά των πρώτων, υποδομών και παροχών και με τη συνειδητοποίηση από την πλευρά των δεύτερων, της σημαντικότητας για την τοπική οικονομία της στήριξης των τοπικών καταστημάτων, θα δώσει οπωσδήποτε ένα άλλο κλίμα στην τοπική αγορά.

Σχετικά Άρθρα