Γενική

«Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στην ΕΑΠΑΞ»

Συνέντευξη τύπου για την πορεία της ΕΑΠΑΞ από τον Θ. Καλαϊτζή- Απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και ζήτησε να σταματήσει η συκοφαντία

Συνέντευξη τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έδωσε χθες το πρωί ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΠΑΞ Α.Ε. και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Θεολόγος Καλαϊτζής, στα γραφεία της εταιρίας στην πλατεία Ματσίνη στην Παλιά Πόλη. Ο κ. Καλαϊτζής αναφέρθηκε στην 12χρόνη λειτουργία της Εταιρίας Αναβάθμισης Παλιάς Ξάνθης, τους σκοπούς αλλά και τις δράσεις μετά από «επίθεση» που δέχτηκε από την αντιπολίτευση του Δήμου Ξάνθης και τον αρχηγό της κ. Χρίστο Πούλιο.
Αναλυτικά ο κ. Καλαϊτζής προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση σας στην πρόσκληση μας σε αυτήν εδώ την συνέντευξη τύπου.
Είναι η πρώτη φορά που η Εταιρία Αναβάθμισης Παλιάς Ξάνθης Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. βρίσκεται στην θέση να απευθυνθεί προς τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της πόλης μας.
Και αυτό γίνεται όχι από υποχρέωση, αλλά από την ανάγκη να μπουν κάποια πράγματα στην θέση τους, να εξηγήσουμε προς όλους τι είμαστε και να παύσουν όλοι αυτοί που νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να μας συκοφαντούν, είτε δημόσια είτε σε κουβεντούλες.
Η εταιρία μας συστάθηκε με το με αριθμό 17.895/5- 11- 1996 συμβόλαιο του Τσελεπίδη μετά από μια εισήγηση δική μου προς τον τότε Δήμαρχο Ξάνθης αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη, την οποία αποδέχθηκε και ενστερνίστηκε, με στόχο να μπορέσει τόσο ο Δήμος, όσο και οι άλλοι φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα να απεγκλωβιστούν από την γάγγραινα του χρονοβόρου και τυπολατρικού δημόσιου λογιστικού και ελέγχου, και να βοηθηθούν όλοι στην παροχή υπηρεσιών, εργασίας, αλλά και εκμετάλλευση πάσης φύσεως προγραμμάτων. Από τότε λειτουργεί αδιάλειπτα.
Μέτοχοι της εταιρίας είναι: ο Δήμος Ξάνθης με 48 % η ΔΕΥΑΞ με 29 % η ΤΕΔΚ Νομού Ξάνθης με 5 %.
Η Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με 10 %
Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης με 5 %
Το Επιμελητήριο Ξάνθης με 3 %
Οι σκοποί της εταιρίας μετά από δύο Τροποποιήσεις είναι :
Γ/9.- Υποστήριξη, ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων της περιοχής στο πλαίσιο δράσεων για την τοπική ανάπτυξη.
Γ/10.- Υποστήριξη, ενίσχυση, προώθηση, ανάπτυξη πρωτοβουλιών με κατεύθυνση την οικονομική, τεχνολογική, παραγωγική, κοινωνική καινοτομία.
Γ/11.- Ανάπτυξη, υποστήριξη, υλοποίηση πρωτοβουλιών για την πολιτιστική ανάπτυξη και μεταλλαγή της πόλης.
Γ/12.- Προώθηση της ηλεκτρονικής διαφήμισης των επαγγελματιών του Δήμου Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής στο Διαδίκτυο και κάθε άλλου είδους διαφήμισης και προβολής.
Δ/1. Η επιστημονική τεχνική υποστήριξη των Ο.Τ.Α. και των ενώσεων τους ή και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης την προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου και της ευρύτερης περιφέρειας, καθώς και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος, τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα ή την εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαδημοτικό η σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.
Δ/2. Η συντήρηση και επισκευή κτιρίων, εγκαταστάσεων, οδών, κοινοχρήστων χώρων περισυλλογής μέσων μεταφοράς, μηχανολογικού εξοπλισμού και λοιπών αντικειμένων του Δήμου Ξάνθης και της ευρύτερης περιφέρειας.
Δ/3. Η επισκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση κάθε είδους ακινήτων που θα ανήκουν στην Εταιρία ή σε τρίτους, με οικοδομήματα που θα υπάρχουν ή θα ανεγείρει η ίδια, ασκώντας κάθε είδους επιχείρηση σχετική, με τα ακίνητα αυτά, όπως τουριστική επιχείρηση, ξενοδοχειακή ή εκμίσθωσης διαμερισμάτων, εκμετάλλευσης κάμπινγκ κ.λ.π.
Ουδέποτε σκοπός της Εταιρίας ήταν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο η Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Η επωνυμία επιλέχθηκε για να τονίσουμε στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το 1996, μόλις είχε δημοσιευθεί το Διάταγμα για την Παλιά Ξάνθη, την σημασία που έχει για την πόλη μας κα τον Νομό, ο Παραδοσιακός Οικισμός, και ότι αυτός είναι ένα σημείο αναφοράς, όχι μόνο των Ξανθιωτών, αλλά και όλης της Ελλάδας. Αυτό σε μια εποχή που ξεκινούσε η Τουριστική ανάπτυξη της Πόλης μας, πράγμα που σήμερα είναι η περιβαλλοντική και πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής.
Γ.- Οι άξονες Δράσεων της εταιρείας για την επίτευξη των στόχων:
Γ/1- Υποστήριξη, διαχείριση, υλοποίηση του προγραμματισμού ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης της πόλης (παλαιάς και νέας πόλης και ευρύτερης περιοχής).
Γ/2.- Υποστήριξη και μέριμνα για την βελτίωση, ολοκλήρωση των δικτύων της τεχνικής, κοινωνικής και πολιτιστικής υποδομής της πόλης με έμφαση στην κοινωνική μέριμνα με την δημιουργία και λειτουργία Παιδικών Σταθμών , Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Ηλικιωμένων και ειδικών ομάδων και κάθε άλλου είδους βελτίωσης των συνθηκών ζωής των πολιτών του Δήμου Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής.
Γ/3.- Υποστήριξη, προώθηση και υλοποίηση των διαδικασιών για την αναδιάρθρωση των αγορών εργασίας και τη βελτίωση των δυνατοτήτων, δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης.
Γ/4.- Υποστήριξη, προώθηση και υλοποίηση των διαδικασιών για τη βελτίωση του επιπέδου πληροφόρησης, ενημέρωσης των πολιτών και των τοπικών φορέων για την ενδογενή ανάπτυξη της πόλης.
Γ/5.- Υποστήριξη και υλοποίηση διαδικασιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αποτελεσματικότητας της επιχειρηματικότητας και των τοπικών παραγωγικών μονάδων και αναπτυξιακών φορέων.
Γ/6.- Ανάπτυξη πρωτοβουλιών και υποστήριξη προϋποθέσεων για το σχεδιασμό και υλοποίηση νέων παραγωγικών μονάδων από την εταιρεία, αλλά και, γενικότερα από τους αναπτυξιακούς φορείς της πόλης και του νομού.
Γ/7.- Ανάπτυξη πρωτοβουλιών και υποστήριξη, υλοποίηση δράσεων για τη δημιουργία και προσέλκυση νέων χρηματοδοτικών φορέων και χρηματοοικονομικών «προϊόντων» που υποβοηθούν την τοπική ανάπτυξη.
Γ/8.- Ανάπτυξη πρωτοβουλιών και υποστήριξη, υλοποίηση προϋποθέσεων και δράσεων για την ενεργοποίηση, συμμετοχή στα περιφερειακά, εθνικά και διευρωπαϊκά «δίκτυα» που προωθούν, υποβοηθούν την τοπική ανάπτυξη.
Α.- Η παραγωγή, αναπαραγωγή, υποβοήθηση, διαχείριση και υλοποίηση των προϋποθέσεων, μέσων, διαδικασιών της ενδογενούς ανάπτυξης στην περιοχή της Παλιάς Πόλης του Δήμου Ξάνθης ειδικότερα, αλλά και ευρύτερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αποβλέπει στη δημιουργία προϋποθέσεων και την υλοποίηση προγραμμάτων, έργων για τη σύμμετρη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της πόλης Ξάνθης και του Νομού Ξάνθης από οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτική και πολιτιστική άποψη. Η επιδίωξη και υλοποίηση της ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης θα συντελείται εντός του πλαισίου του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας στην προοπτική μίας άριστης αξιοποίησης ανθρώπινων και υλικών πόρων. Πόρων (ανθρώπινων, υλικών, χρηματικών) του ενδογενούς και ευρωπαϊκού διεθνικού δυναμικού του δημόσιου, δημοτικού, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα (τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο και επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Ειδικότερα ο προαναφερόμενος σκοπός της εταιρείας επιτελείται με την παραγωγή, αναπαραγωγή, υποβοήθηση, και υλοποίηση των προϋποθέσεων, έργων, προγραμμάτων των ακολούθων στρατηγικών καταστατικών στόχων :
Β/1.- Διαχείριση παρακολούθηση και υλοποίηση του «επιχειρησιακού προγράμματος αστικής ανάπτυξης Παλαιάς Πόλης Ξάνθης στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας URBAN» και κάθε προγράμματος αστικής ανάπτυξης.
Β/2.- Τεχνική και χρηματοοικονομική υποστήριξη στην υλοποίηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων (σχεδιασμός, διοίκηση, εφαρμογή, χρηματοδότηση).
Β/3.- Εκπόνηση μελετών και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη των πρωτοβουλιών της αστικής ανάπτυξης.
Β/4.- Μελέτη, σχεδιασμός, ίδρυση, διοίκηση επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων και καινοτόμων παραγωγικών μονάδων.
Β/5.- Ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων της περιοχής (πληροφόρηση, ενημέρωση, επιμόρφωση, κατάρτιση).
Β/6.- Ανάπτυξη επαφών, συνεργασίας, ανταλλαγών τεχνογνωσίας με όλα τα εθνικά και διευρωπαϊκά δίκτυα προώθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Β/7.- Σχεδιασμός, παρακολούθηση, διαχείριση, υλοποίηση προγραμμάτων, έργων για την οικονομική, κοινωνική, πραγματικότητα και όλοι στην Ελλάδα και πολλοί στο Εξωτερικό αναγνωρίζουν την περιοχή μας με σημείο αναφοράς την παλιά Ξάνθη.
Από την αρχή της λειτουργίας της, μέχρι και σήμερα έχουμε αναπτύξει δράσεις, παρεμβάσεις και προγράμματα. Έχουμε δώσει δουλειά σε περισσότερα από χίλια άτομα κατά καιρούς, έχοντας φθάσει μέχρι και τον αριθμό των 260 εργαζομένων κάποια στιγμή, εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ., εξοικονομώντας χρήματα τόσο στους συνεργαζόμενους φορείς, όχι μόνο του Νομού Ξάνθης, αλλά και του Νομού Καβάλας.
Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στα συνεχιζόμενα προγράμματα των ΑΜΕΑ, που σήμερα είναι και το τελευταίο που συνεχίζουμε.
Δυστυχώς χωρίς την συνεργασία όλων δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τέτοιου είδους προγράμματα, παρόλο που το θέλουμε.
Ακόμη λειτουργούμε εδώ και έξι χρόνια πρότυπο βρεφονηπιακό σταθμό 15 ατόμων, εντελώς δωρεάν για όλους, χρηματοδοτούμενο από διάφορα προγράμματα, πρώτα της Ε. Ε. και σήμερα της Εργατικής Εστίας. Είναι η μόνη δράση που υπάρχει σε όλο τον Νομό.
Στα 12 χρόνια λειτουργίας και δραστηριότητας μας έχουμε συνεργαστεί με προγραμματικές συμβάσεις και αναθέσεις με τον Δήμο Ξάνθης, Αβδήρων, Μύκης, Τοπείρου, Ελευθερών, Πιεραίων, Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, Δικηγορικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο, Τ.Ε.Ε., Επιμελητήριο, Μητρόπολη, Περιφέρεια
A.M. Θ., Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κ.λ.π., Νομαρχία Ξάνθης Ν.Π Δήμου Ξάνθης και Επιχειρήσεις.
Δεν είμαστε δημόσιος φορέας, αλλά Ανώνυμη Εταιρία κερδοσκοπική, με αποκλειστικό σκοπό το συμφέρον της εταιρίας.
Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, τόσο στα οικονομικά, όσο και στα διοικητικά. Δεν μπορεί να υπάρχει δημοσιότητα, παρά μόνο σε αυτά που προβλέπει ο νόμος. Υπάρχουν και ανταγωνιστές.
Οικονομικά και διαχειριστικά είμαστε απόλυτα σύννομοι. Σε δύο συνεχείς ελέγχους του ΣΔΟΕ το 2007 και το 2008 ήμασταν απόλυτα εντάξει. Το ίδιο και σε γενόμενο έλεγχο από την επιθεώρηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Είμαστε εταιρία που κατά τις τελευταίες τέσσερις χρήσεις είμαστε κερδοφόροι. Βρείτε μου πόσες από τις επιχειρήσεις αυτής της μορφής έχουν σήμερα κέρδη.
Έλεγχο μπορεί να μας κάνει ο οποιοδήποτε Μέτοχος και μόνο αυτός και όχι ο οποιοσδήποτε Δημοτικός Σύμβουλος. Σε ερωτήσεις απαντούμε μέχρι εκεί που δεν θίγονται τα συμφέροντα της εταιρίας. Μάλλον μερικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας νομίζουν ότι μπορεί να μας κάνουν κακό, πιστεύοντας ότι έτσι μας αντιπολιτεύονται. Αντιπαρέρχομαι κάθε είδους κακόβουλη προσωπική επίθεση.
Όσον αφορά εμένα προσωπικά από την θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου ασκώ τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και τις εξουσίες που μου έχει εκχωρήσει το Δ.Σ. και η Γ.Σ. της Εταιρίας, που είναι δημοσιευμένα στο ΦΕΚ. Όσο τις έχω δεν είμαι διατεθειμένος να τις εκχωρήσω σε κανένα.
Για το πολυσυζητημένο Δ.Σ., αυτό εκλέγεται από την Γ.Σ. των μετόχων και πουθενά δεν προβλέπεται συμμετοχή σε αυτό μέλους της μειοψηφίας. Είμαστε τόσο όμως ανοικτοί που εμείς ζητήσαμε από τον κ. Πούλιο να μας υποδείξει κάποιο άτομο για να το εκλέξουμε στο Δ.Σ. με την λήξη της θητείας του προηγούμενου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε.
Τέλος σήμερα τρέχουν προγράμματα, ετοιμαζόμαστε να τα προτείνουμε και ήδη έχουμε αναλάβει από την Περιφέρεια το Πρόγραμμα του Έξυπνου Οικισμού, ύψος 2.000.000 ευρώ που αποδέκτης και ωφελούμενος είναι ο Δήμος Ξάνθης και οι Δημότες ενός μεγάλου μέρους της Πόλης μας.
Όσο και για την έκδοση βιβλίου για την πόλη της Ξάνθης σε συνεργασία με το ΠΑΚΕΘΡΑ εκεί που ο νομοθέτης θέλει την συμμετοχή της μειοψηφίας το λέει ρητά:
«Οι αποφάσεις του ΔΣ είναι σύννομες και σύμφωνα με τους Νόμους. Δεν δημοσιεύονται, παρά μόνο όταν το ΔΣ αποφασίζει».
Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίες απαντήθηκαν από τον κ. Θεολόγος Καλαϊτζή.

Μαίρη Δαληκριάδου

Σχετικά Άρθρα