Γενική

«Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές γιατί δεν έχει τίποτα να προτείνει»

Πυρά Υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου κατά του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του Γ. Παπανδρέου στην συνέντευξη τύπου στην Ξάνθη

Απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στα πλαίσια της 25 ης Συνόδου των Περιφερειαρχών σε Κεντρικό Ξενοδοχείο της Ξάνθης.
Ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τον σκοπό της επίσκεψής του στην Ξάνθη, την συμμετοχή του στην Σύνοδο των Περιφερειαρχών, τις συναντήσεις του με τους αιρετούς Υπερνομάρχες, τους εκπροσώπους των Ν.Α. και τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.
Την σύνοδο των Περιφερειαρχών την χαρακτήρισε σαν περιφερειακό μοχλό ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Ο λόγος είναι ότι με τις συναντήσεις των Περιφερειαρχών λύνονται κοινά προβλήματα και στοχοποιούνται κοινές δράσεις προς όφελος της Περιφέρειας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι Σύνοδοι πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια».
Επίσης, έκανε αναφορά στην παγκόσμια οικονομική κρίση που αγγίζει και την χώρα μας τονίζοντας ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν η Κυβέρνηση δεν ακολουθούσε σωστή τακτική όπως στήριξη του πιστωτικού συστήματος, ενίσχυση ρευστότητας, στήριξη των αγροτών και σειρά μέτρων από τον κ. Παπαθανασίου για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
Αναφερόμενος στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις προσπάθειες είπε: «Δεν βρήκαμε συμπαράσταση από το ΠΑΣΟΚ».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του χαρακτήρισε «πολιτική ανευθυνότητα την στείρα αντιπολίτευση από πλευράς του ΠΑΣΟΚ χωρίς προτάσεις και μοναδικό γνώμονα την ανάληψη της διακυβέρνησης».
Ο λόγος σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλοπουλο, της παρουσίας του στην 25 η Σύνοδο των Περιφερειαρχών ήταν η διαχείριση του Δ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) γιατί σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού το 80% των κονδυλίων της Ε.Ε. θα το διαχειριστούν οι Περιφερειάρχες της Περιφέρειας Πανελλαδικά. Για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ΠΕΠ και Τομεακά προγράμματα ανεβάζουν το ύψος των κονδυλίων στα 2 δις ευρώ.
Απαντώντας στην αντιπολίτευση ανέφερε ότι επί ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000- 2004 η απορροφητικότητα ήταν μόλις 15, 6 % και μετά από τέσσερα χρόνια με την διακυβέρνηση της ΝΔ η απορροφητικότητα έφτασε το 100%. «Πώς να θεωρηθεί αξιόπιστος ο Γεώργιος Παπανδρέου όταν επί σειρά ετών συμμετείχε στις Κυβερνήσεις και χάραζε πολιτικές»; Αναρωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος και συνεχίζοντας είπε: «Πώς να εμπιστευθείς έναν άνθρωπο όταν πηγαίνει στα μπλόκα και κλαίει δήθεν από τα καπνογόνα; Αυτή την στιγμή πληρώνουμε τα σπασμένα του ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στην πολιτική αποκέντρωσης της Κυβέρνησης ανέφερε ότι δόθηκε στους Ο.Τ.Α. το 60% της διαχείρισης της καθημερινότητας και τα αποτελέσματα είναι καταλυτικά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Στη συνέχεια είπε: «Το ΠΑΣΟΚ, το 1998 έφερε τον Καποδίστρια Ι όπως όπως χωρίς ορθολογικές τομές» για να συμπληρώσει: «Βεβαίως και δεν λύνονται τα προβλήματα και ο δρόμος είναι ανηφορικός, όμως θέλει αγώνα και όποιος αγωνίζεται πετυχαίνει τους στόχους του».
Στην αναφορά του για το τέλος παρεπιδημούντων, τέλη κυκλοφορίας κ.λ.π. δεσμεύθηκε ότι δεν θα κοπεί κανένα έσοδο των Δήμων χωρίς πρώτα να έχει βρεθεί τρόπος να αναπληρωθεί.
Χαρακτήρισε, υπεξαιρεθείς, τους παρακρατηθείς φόρους από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ανέρχονταν στο 1 δις 411 εκ ευρώ: «Και έχει το θράσος τώρα το ΠΑΣΟΚ να μας ελέγχει γιατί δεν τα δώσαμε πίσω στους Δήμους την στιγμή που τα έκλεψε και που μέχρι τώρα έχουμε επιστρέψει μικρό μέρος- είναι γεγονός- και γίνεται προσπάθεια να επιστραφεί συνολικά το ποσόν που παράνομα παρακρατήθηκε».
Για τις μεταφερόμενες κοινωνικές αρμοδιότητες στους ΟΤΑ όπως «βοήθεια στο σπίτι» κ.λ.π. το έπραξε (το ΠΑΣΟΚ) με την χρήση Προγραμμάτων από την Ε.Ε. χωρίς να νοιαστεί τι θα γίνει όταν αυτά (τα προγράμματα) λήξουν και πώς θα συνεχιστούν να υφίστανται και πώς θα πληρωθούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις και κατέληξε: «Το ίδιο έκανε και με την Δημοτική Αστυνομία την θέσπισε χωρίς τους ανάλογους πόρους».
Σχετικά με την Διοικητική Μεταρρύθμιση (Καποδίστριας ΙΙ) δήλωσε ο ΥΠΕΣ ότι θα ξεκινούσαν την υλοποίηση, όμως πρόλαβε η οικονομική κρίση και θα το ξαναδούνε στο Υπουργείο μετά το Μάρτη, ανάλογα με την πορεία της Οικονομικής Κρίσης.
Στην ερώτηση αν γίνονται οικονομικοί έλεγχοι στα οικονομικά των Δήμων, αν γίνουν στα συνεταιριστικά και αν αποδοθούν ευθύνες ανέφερε ότι επειδή ακριβώς γίνονται έλεγχοι αναδεικνύονται τα προβλήματα και ότι «το ρουσφέτι ήταν αυτό που έφερε σε αυτήν την κατάσταση τα συνεταιριστικά εργοστάσια και ήταν νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ».
Εξάλλου, πήρε θέση στο μεγάλο αρδευτικό έργο της πεδιάδας της Ξάνθης το χαρακτήρισε οικολογικό και είπε ότι σύντομα οι πιέσεις από διάφορες κατευθύνσεις θα ελαχιστοποιηθούν και το μεγάλο οικολογικό έργο θα προχωρήσει.
Τέθηκε το θέμα της εκλογολογίας και η απάντησή του ήταν: «Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές γιατί δεν έχει τίποτα να προτείνει. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και η Κυβέρνηση οδεύει προς τις ευρωεκλογές. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει εκλογές έχει την ευκαιρία του στην ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάναμε την πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ να μην ισχύσει ο εκλογικός νόμος του Σκανδαλίδη αλλά ο δικός μας ο οποίος θα δώσει μία σταθερή διακυβέρνηση. Η εκλογολογία είναι μία ανέξοδη πολιτική».

Σχετικά Άρθρα