Γενική

«Η Περιφέρεια αυτή είναι παράδειγμα προς μίμηση»

Τι είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος για την Περιφέρεια ΑΜΘ ευρισκόμενος στην 25 η Συνδιάσκεψη των Περιφερειαρχών

Στα πλαίσια της παρουσίας του Υπουργού Εσωτερικών καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου στην 25 η Συνδιάσκεψη των Περιφερειαρχών στην Ξάνθη το απόγευμα της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ελισσώ, στην προγραμματισμένη του ομιλία παρουσία των αρχών είπε: «Σε ένα ακριβώς μήνα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που οι Έλληνες πολίτες μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους».
Στην συνέχεια ο ΥΠΕΣ είπε ότι αυτή η αναφορά είναι χρήσιμη για να γίνει αντιληπτό το έργο που προωθήθηκε από το ενοποιημένο ΥΠΕΣ, παρ όλες τις δυσκολίες.
Παραμένει σαν στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών η Δημόσια Διοίκηση να εγγυηθεί παροχές υψηλού επιπέδου στον πολίτη καθώς και την δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά τόνισε ο ΥΠΕΣ: «Από τον Μάρτιο του 2004 σε αυτή την Ακριτική Περιφέρεια που μας φιλοξενεί, έγιναν πολλά και αξιοσημείωτα βήματα».
Στην συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στο (Περιφερειακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) που από τα προβλεπόμενα 1.610 έργα υλοποιήθηκαν τα 1.200 που υπερβαίνουν τα 1,64 δις εκ. ευρώ και έτσι επιτυγχάνεται το δημιουργικό κλείσιμο του Γ. ΚΠΣ.
Επίσης αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, είπε ότι θα αξιοποιηθούν συνολικά 36,4 ευρώ και από τα οποία το 80% θα διοχετευθεί στην Περιφέρεια για να συμπληρώσει: «Εδώ, ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες για τους Οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τις Περιφέρειες».
Αναφερόμενος στην Περιφέρεια ΑΜΘ η οποία έχει και πολλές ιδιαιτερότητες, πέτυχε πολλά σε λίγο χρονικό διάστημα: «Από το 14, 82% που ήταν η απορροφητικότητα των κονδυλίων τον Μάρτιο του 2004, μετά από 4 χρόνια λειτουργίας του έφθασε επί των ημερών μας το 106%».
Στην συνέχεια ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην έμφαση που δόθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ στην στήριξη των ορεινών μειονεκτικών περιοχών που το ύψος φτάνει τα 298,85 εκ ευρώ και την αντιπλημμυρική Προστασία στον Έβρο και στον ορεινό όγκο του Νομού Ξάνθης.
Ενισχύθηκε η επιχειρηματικότητα με 129 εκ ευρώ.
Σημαντικές παρεμβάσεις από την περιφέρεια έγιναν στην κατασκευή των 35 χιλιομέτρων του Εθνικού δικτύου και βελτίωση άλλων 60 χιλιομέτρων του παλιού Εθνικού Δικτύου.
Με 92 εκ ευρώ χρηματοδοτήθηκαν οι αποκαταστάσεις παράνομων χωματερών και η στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων που αγγίζουν τούς 7500 κατοίκους.
Εγκρίθηκαν 1500 επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια ΑΜΘ για την γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε επί μακρών στην αναβάθμιση του «Βοήθεια στο σπίτι», αναβάθμιση των υποδομών στην Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς επίσης στις παρεμβάσεις και την εξοικείωση των ΟΤΑ με το σύνολο της διαδικασίας ωρίμασης των έργων που δικαιούνται ύψους 33,7 εκ. ευρώ.
Στα θετικά των δράσεων των ΟΤΑ κατέταξε την Σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και για τον λόγο αυτό δόθηκαν σε 15 ΟΤΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ ποσά συνολικό ύψος 1.672.000 ευρώ.
Αναφερόμενος στα Προνοιακά Επιδόματα που έδιναν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και που απορροφούσαν το 90% περίπου των πόρων, η ΝΔ μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης καθιέρωσε την κάλυψη της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να έχουν την άνεση οι Ν.Α. να παράγουν αναπτυξιακό έργο και το σύστημα της χρηματοδότησης προς τις ΝΑ είναι αντικειμενικό.
Για το Νομαρχιακό διαμέρισμα Ξάνθης ανέφερε ότι μέχρι το 2004 πήρε 1.262.000 ευρώ ενώ το 2008 πήρε 4.865.000 ευρώ.
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα όπου οι περισσότεροι ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού έκαναν χρήση διευκολύνοντας και εξυπηρετώντας άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη.
Τελειώνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε: «Όπως προανέφερα και χωρίς να θέλω να συγκαλύψω τα υπαρκτά προβλήματα, η Περιφέρεια αυτή τουλάχιστόν, όσον αφορά την διοικητική προσαρμογή της στις απαιτήσεις των καιρών είναι παράδειγμα προς μίμηση».

Σχετικά Άρθρα