Γενική

Χωρίς χρήματα πολιτισμός δεν γίνεται

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ

Εκδήλωση- συζήτηση οργάνωσαν στο Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου οι δημοσιογράφοι, Μαρία Κώστογλου, Καραμπουγιουκλου Σαμή και Θόδωρος Μπακάλης με θέμα: «Ο πολιτισμός στην Ξάνθη» με αφορμή το ερώτημα πώς αντιλαμβάνονται οι φορείς, οι πολιτιστικού σύλλογοι και οι πολίτες, τον πολιτισμό στην Ξάνθη.
Παρόντες ο κ. Ανταμπούφης Δημοτικός Σύμβουλος ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο κ. Μανόλης Φανουράκης πρόεδρος ΔΕΑΞ, εκπρόσωποι των πολιτιστικών- καρναβαλικών συλλόγων, κάτοικοι της Παλιάς Πόλης και παρατηρητές.
Ακούστηκε ηχογραφημένη συνέντευξη που έκανε ο κ. Καραμπουγιούκογλου ο οποίος φιλοξένησε τον Πασχάλη Λύρατζη πρόεδρο της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ με θέμα τα ποσά που δαπανήθηκαν μέσω του Lidder Plus στον πολιτισμό στην Ξάνθη και επί μακρών συζητήθηκε κατά πόσον «έπιασαν» τόπο ή όχι τα χρήματα που δαπανήθηκαν την προηγούμενη χρονική περίοδο ύψους περίπου 2,7 εκ. ευρώ.
Συμφώνησαν οι παράγοντες ότι υπάρχει πολιτισμός, αλλά δεν δίνεται στους νέους η δυνατότητα και ο πολιτισμός βρίσκεται εγκλωβισμένος στο κέντρο, Αθήνα Θεσσαλονίκη και επίσης ότι η χώρα μας έπαψε να κάνει εξαγωγή πολιτισμού, όπως Μερκούρη, Θεοδωράκη κ.α.
Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων στην συνάντηση- συζήτηση ότι πολιτισμός χωρίς χρήματα δεν γίνεται και ότι ο ιδιώτης παραγωγός πολιτισμού, όπως π.χ. φιλοξενία καλλιτεχνικών σχημάτων σε επαγγελματικούς χώρους οι οποίοι είναι μικροί δεν είναι αδύνατο να σταθούν λόγω του μεγάλου κόστους.
Η Μαρία Κώστογλου επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την παραγωγή πολιτισμού και επίσης η τυφλή χρηματοδότηση πολλές φορές έχει αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο Κ. Καραμπουγιούκογλου επεσήμανε ότι ακόμη ένα αρνητικό στην υπόθεση του πολιτισμού είναι ότι δεν υπάρχει θεσμοθέτηση σχετικά με τις Μ.Κ.Ο και συλλόγους. Χρηματοδοτούνται ανάλογα σε ποιο πολιτικό άρμα είναι δεμένοι. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καραμπουγιούκογλου, έγιναν προσπάθειες για να ενημερωθούν δημοσιογράφοι για το ποσόν των χρημάτων που δαπανά η Νομαρχία Ξάνθης, η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας καθώς και το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσαν να βρουν στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές.
Ο κ. Μπακάλης χαρακτήρισε ως γκάφα ολκής να επιτραπεί οι νόμοι της αγοράς να ισχύουν στον πολιτισμό καθώς επίσης και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών ως προς την παραγωγή πολιτισμού και της τυφλής χρηματοδότησης.
Το ερώτημα αν είναι ορατό ποιοι είναι οι παραγωγοί πολιτισμού και ποιοι οι «μαιμούδες» συζητήθηκε επί μακρών.
Όταν έφθασε το θέμα κατά πόσον συμβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο θέμα της διάδοσης πολιτισμού, στον επαρχιακό ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, βγήκε το συμπέρασμα ότι σίγουρα προηγείται η πολιτική καθημερινότητα παρά ο πολιτισμός και κατέληξαν οι συνομιλούντες ότι σίγουρα οι εκδότες τουλάχιστόν σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν απέκλεισαν παρουσίαση από τους δημοσιογράφους τους, θέματα πολιτισμού και παρουσιάσεις παραγωγών πολιτισμού.
Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι καυτηριάστηκε από τους παρόντες το «Σπίτι πολιτισμού Κώστας Μπένης», το οποίο αντί να προσελκύει τα παιδιά, τα διώχνει με τις διάφορε ενέργειές του και ελλείψεις.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μοιραία η συζήτηση έφθασε και στις δύο μεγάλες πολιτιστικές δραστηριότητες των ΘΛΕ και των γιορτών Παλιάς πόλης και κατά πόσον τελικά υπάρχει παραγωγή πολιτισμού ή όχι. Οι απόψεις πολλές και διάφορες αλλά η αίσθηση Πανελλήνια, είναι ότι κάτι γίνεται στην Ξάνθη.
Στην συνέχεια συζητήθηκε το θέμα κατά πόσον οι γιορτές παλιάς πόλης είναι η αιτία για να εξευρεθούν πόροι οι οποίοι θα στηρίξουν τις ΘΛΕ και σε κείνο το σημείο ακριβώς ενισχύθηκε η άποψη ότι χωρίς λεφτά πολιτισμός δεν γίνεται.
Δίνοντας συνέχεια στο θέμα της συζήτησης, η θέση του κυρίου Φανουράκη ήταν να μην καταργηθούν αλλά να ενισχυθούν και με πολιτικές παρουσίες σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους εκπροσώπους των Καρναβαλικών Συλλόγων πλην της εκπροσώπου των κατοίκων της Παλιάς Πόλης, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε καυτηρίασαν την παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων στην Παλιά Πόλη, θέση πάγια.
Στο τέλος της συζήτησης δόθηκε και μία αριστερίστικη οπτική γωνία του όλου θέματος των ΘΛΕ και των Γιορτών Παλιάς Πόλης από ακροατή και συμμετέχοντα στην συζήτηση συμπολίτη μας ο οποίος είπε ότι οι Πολιτιστικοί- Καρναβαλικοί Σύλλογοι είναι θύματα των πολυεθνικών εταιρειών, αναφέροντας διάφορες μάρκες ποτών και μπύρας. Αξιέπαινη η προσπάθεια των παραπάνω συναδέλφων και το πρώτο λιθαράκι μπήκε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα