Γενική

50 τρακτέρ έκλεισαν την γέφυρα του Νέστου

ΟΙ… ΜΕ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΑΙ…ΛΙΓΟ ΜΠΛΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΈΣΤΗΣΑΝ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Σαφέστατη η προσπάθεια των αγροτοσυνδικαλιστών να «περάσουν την εικόνα ότι οι αγρότες είναι ενωμένοι και ότι τα προβλήματά τους δεν έχουν χρώμα.

Οι αγρότες του Ν. Ξάνθης έκλεισαν την γέφυρα του Νέστου χθες Δευτέρα 26-1-09 παίρνοντας μέρος στο γενικότερο κλίμα ξεσηκωμού και αγωνιστικότητας που έχει καταλάβει τους αγρότες Πανελλήνια.
Λίγο αργά σε σύγκριση με τις κινητοποιήσεις των αγροτών της υπόλοιπης Ελλάδος και με συμμετοχή μόνο 50 τρακτέρ (από τα 5.000 που διαθέτει ο νομός Ξάνθης), συγκεντρώθηκαν κατά τις 10.00 π.μ. στον κόμβο του Πετροχωρίου και μετά από συζήτηση για τις περαιτέρω ενέργειές τους αποφασίστηκε ομόφωνα να κλείσουν την γέφυρα του Νέστου από τις 13.30 έως και τις 15.00.
Απόφαση των αγροτών είναι να παραμείνουν στο μπλόκο έως ότου η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεσμευτεί για την πραγματική στήριξή τους. Είναι γεγονός ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στην ΝΔ δεν «κινητοποίησαν» τους αγρότες της παράταξής τους. Οι απόφαση κλεισίματος της γέφυρας του Νέστου πάρθηκε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συνεννόηση με το μπλόκο των αγροτών της Χρυσούπολης για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών. Στην κινητοποίηση των αγροτών συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα συνεταιριστικά εργοστάσια.
Ο κ. Χαράλαμπος Χρυσοχοίδης, «πράσινος» συνδικαλιστής και εργαζόμενος της ΣΕΒΑΘ είπε: «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών σαν άνθρωποι που δραστηριοποιηθήκαμε στον αγροτικό χώρο. Τα προβλήματα των αγροτών δεν αφορούν μόνο τους ίδιους αλλά όλη την κοινωνία». Αναφερόμενος στην συμμετοχή ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι: «Εδώ πρέπει να είναι και άλλος κόσμος. Δεν δείχνουν την συνοχή που θα έπρεπε να δείξουν».
Ο Κωνσταντίνος Γλερίδης μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ ανέφερε: «Και η Ξάνθη δηλώνει παρούσα όπως βλέπετε στις κινητοποιήσεις τις πανελλαδικές. Υφίστανται τα προβλήματα. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι με τους αγώνες μπορούμε να πετύχουμε κάτι» Ευχαρίστησε τους αγρότες που συμμετείχαν στην διοργάνωση λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια προβολής των δικών τους προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Γλερίδη, ο κύριος λόγος των κινητοποιήσεων είναι το απολεσθέν εισόδημα και η μη ύπαρξη διερεύνησης στρατηγικής στον αγροτικό τομέα.
Οι αγρότες ζητούν όχι νούμερα γενικά και αόριστα. Συγκεκριμένα και με χρονοδιάγραμμα. Έκανε προσπάθεια να πείσει ότι για την έλλειψη συμμετοχικότητας φταίει η μεγάλη ηλικία των αγροτών και είναι δύσκολο να μετακινηθούν.
Σε σχετική ερώτηση αν υπήρχαν και… μπλε τρακτέρ απάντησε λέγοντας ότι, «αυτή τη στιγμή συμμέτοχος της κινητοποίησης είναι τα προβλήματα των αγροτών».
Σύμφωνα με τον κ. Γλερίδη, οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν καθυστερημένα με την λογική ότι θα δίδονταν περισσότερη έμφαση και στην προβολή των τοπικών προβλημάτων, όπως το κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης και των συνεταιριστικών εργοστασίων.
Ο Δαλάτσης Κώστας, μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του αγώνα ανέφερε ότι διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που υπάρχουν διαχρονικά στον Αγροτικό κόσμο. Την συμμετοχή την χαρακτήρισε ικανοποιητική αλλά θα περίμεναν και περισσότερους συναδέλφους.
Ο Βασίλης Τσολακίδης, πρώην Δήμαρχος Βιστωνίδας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ξάνθης που συμμετείχε στην κινητοποίηση ανέφερε: «Κάλιο αργά παρά ποτέ. Επιτέλους και οι αγρότες του νομού μας αποφασισμένοι βγήκαν στο δρόμο».
Στην συνέχεια ο κ. Τσολακίδης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Βιστωνίδος ανέφερε ότι θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 25-1-08 να εγκριθεί ψήφισμα στήριξης των αγροτών του Νομού.
Ο Μπεμπεκίδης Άγγελος Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ που ήταν παρών στην κατάληψη ανέφερε: «Ήρθαμε να συμπαρασταθούμε στους αγρότες που είναι στο 20% του Ελληνικού λαού».
Παρών στο κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου και ο Δήμαρχος Τοπείρου ο οποίος σε ένδειξη συμπαράστασης έκλεισε τον Δήμο του: «Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ένας αγροτικός Δήμος προς τους συνδημότες μας αγρότες».
Ο μοναδικός γαλάζιος Δήμαρχος που βρέθηκε κοντά στους αγρότες ο Νίκος Ζλάτκος ανέφερε ότι: «θα πρέπει οι αγρότες να δείξουν σύνεση και να μελετήσουν την οικονομική στήριξη της Κυβέρνησης».
Ο Αχιλλέας Τσαρτσάρας Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, αναφερόμενος στην όχι μεγάλη συμμετοχή των αγροτών ανέφερε ότι: «Κάποιοι πήραν εντολές να μην εμφανισθούν και υπακούουν σε κομματικές εντολές».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα