Γενική

Βασικό αίτημα να υλοποιηθεί το αρδευτικό έργο

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες

Η στήριξη της Νομαρχίας Ξάνθης στους αγρότες με την μορφή ψηφίσματος ήταν το κυριότερο θέμα που ξεχώρισε στο προχθεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης. Άλλωστε ο Νομάρχης με δελτίο τύπου είχε ενημερώσει για την επίσκεψη αντιπροσωπείας αγροτών στο γραφείο του την περασμένη Παρασκευή και είχε κάνει σαφές ότι είναι στο πλευρό τους.
Στην συνεδρίαση προχθές τόνισε ότι «στηρίζουμε τα αιτήματα τους και να ικανοποιηθούν στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής των άλλων πολιτών» κάνοντας αναφορά στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο κ. Παυλίδης συνεχάρη τους αγρότες που ανάμεσα στα αιτήματα τους περιλαμβάνεται και η θέση τους υπέρ του αρδευτικού έργου και κατά των οικολογικών οργανώσεων που θέλουν να μπλοκάρουν την υλοποίηση του. Ο Νομάρχης επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά στην ερημοποίηση και την υφαλμύρωση.
Σύμπλευση απόψεων παρατηρήθηκε από την μείζονα αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής κ. Φώτης Καραλίδης πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος και μιλώντας για το αρδευτικό έργο σημείωσε ότι θα στηρίξει την αγροτική παραγωγή και θα συμβάλει στην μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής. Δεν έλειψε όμως και η αρνητική κριτική και δη στο κρίσιμο θέμα του καπνού λέγοντας ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επίτροπος δήλωσε ότι δεν ισχύει τίποτα για τον καπνό, κάτι που ακυρώνει παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων. «Να προσέχουμε τι υποσχόμαστε» παρατήρησε ο ίδιος.
Ο Νομάρχης θύμισε ότι δεσμεύτηκε το αρμόδιο Υπουργείο να δοθεί το 70% των επιδοτήσεων και πιστεύει ότι θα τηρήσει την υπόσχεση του.
Αρνητικός ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Φωτιάδης και καταψήφισε την πρόταση του ψηφίσματος εξηγώντας ότι η κατάσταση έφτασε ως εδώ, «λόγω της κρίσης του καπιταλισμού που την πληρώνουν οι μικροί και οι μεσαίοι». Θα συμφωνούσε εάν στο ψήφισμα καταδίκαζαν τις πολιτικές και τις ενέργειες από το 92 κι έπειτα.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Νομάρχης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του στην Αθήνα. Ειδικότερα είπε πως ο κ. Μαρκόπουλος, ο νέος Υπουργός Τουρισμού ενθουσιάστηκε με την πρόταση περί αποκατάστασης του κτιρίου του μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, υπενθυμίζοντας ότι ο προκάτοχος του ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε υποσχεθεί κονδύλι από το ΕΣΠΑ. Μάλιστα συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Υπολογίζεται πάντως ότι το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται πάνω από 3 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα της διάνοιξης του κάθετου άξονα στον Άγιο Κωνσταντίνο ο Νομάρχης σημείωσε ότι η α φάση τελειώνει και φιλοδοξεί η Νομαρχία έως το καλοκαίρι να τελειώσει ο δρόμος. Μάλιστα, ζητήθηκαν χρήματα από εθνικούς πόρους για να προχωρήσει ο μεθοριακός σταθμός.

Κωνσταντινιά Αντ. Νάκου

Σχετικά Άρθρα