fbpx
Γενική

Σε εκκαθάριση εν λειτουργία της προχωράει η Αναπτυξιακή Εταιρεία


Εγκρίθηκε η πρόταση του κ. Γιώργου Παραστατίδη για εκκαθάριση σε λειτουργία της Αναπτυξιακής Εταιρείας στην χθεσινή Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημάρχου Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη. Για το ζήτημα της παραμονής της απερχόμενης διοίκησης αποφασίστηκε να γίνει προεργασία και νομική διερεύνηση. Η Γενική Συνέλευση θα συνεχιστεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου. Ξάφνιασε η εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Μαραγκού με την πρόταση να εκχωρήσει η Περιφέρεια τις μετοχές της (9,7%) στους Δήμους γιατί θα επιλεγεί μια αναπτυξιακή σε όλη την Περιφέρεια, σύμφωνα με κεντρική απόφαση, όπως εξήγησε και ζήτησε να γίνει έλεγχος από οικονομικούς επιθεωρητές. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης κ. Δημήτρης Μπένης είπε πως χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και δεν πρέπει να αποποιηθεί τις ευθύνες της η Περιφέρεια, μέχρι να γίνει η εκκαθάριση.

Το 2010 είχε μόνο χρέη και κανένα έσοδο

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Ελεγκτές θα πρέπει να κάνουν μια έκθεση για να δούμε εάν θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ή να τη διαλύσουμε, αλλιώς θα κλαίμε τη μοίρα μας κάθε φορά που θα έχουμε συνέλευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παραστατίδης κάνοντας την πρόταση του να γίνει εκκαθάριση της Αναπτυξιακής Εταιρείας εν λειτουργία της, που είναι παράνομη, λόγω υπερκάλυψης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Συμφώνησαν οι Δήμαρχοι Αβδήρων, Τοπείρου και ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Αντώνης Δαδαλιάρης πρότεινε από την πλευρά του να απαλλαγεί το απερχόμενο Δ.Σ. πριν συζητηθεί το ζήτημα της εκκαθάρισης. Ο Δήμαρχος Αβδήρων και προεδρεύων της γενικής συνέλευσης Βασίλης Τσολακίδης ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι σημαντικό και ότι η πλειοψηφία αποφεύγει να καταψηφίσει την απαλλαγή.
Σημείωσε ότι η εταιρεία είναι εδώ και αρκετό καιρό χρεοκοπημένη και απορεί ακόμη πώς εργάζονται απλήρωτοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. «Να βοηθήσετε για να τελειώνει αυτή η γάγγραινα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Οι εργαζόμενοι της Αναπτυξιακής Εταιρείας και του ΚΕΚ σε επιστολή τους προς τους μετόχους πρότειναν μεταξύ άλλων μεσοσταθμική κλιμακούμενη μείωση των αποδοχών του προσωπικού των εταιρειών από 10% έως και 20% αναλογικά επί των σημερινών καθαρών αμοιβών με αναμενόμενο οικονομικό όφελος περίπου 26.000 ευρώ από την μείωση των αποδοχών και περίπου 12.000 ευρώ από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, άμεση μετακόμιση από το υπάρχον κτήριο σε νέο με αισθητά χαμηλότεροι ενοίκιο (από 2.500 ευρώ σήμερα σε 800- 1000 με αναμενόμενο οικονομικό όφελος 18.000- 20.000 ετησίως), παύση αμοιβών του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Δ.Σ. της ΑΝ.ΞΑ. με αναμενόμενο οικονομικό όφελος περίπου 40.000 ευρώ ετησίως και παύση κάλυψης δαπανών κινητής τηλεφωνίας των διοικούντων με αναμενόμενο οικονομικό όφελος της τάξης των 5000 ευρώ ετησίως.
Ο κ. Πασχάλης Λύρατζης αντέδρασε για τα όσα αφορούσαν στην διοίκηση και είπε πως δεν είναι μεγάλα ποσά.
Η νομική σύμβουλος της εταιρίας Λίτσα Παρλαπάνη υποστήριξε ότι η εκκαθάριση θα οδηγήσει την εταιρία σε λύση και παράλληλα θα χάσει η εταιρεία χρηματικά πόσα εξαιτίας των προγραμμάτων που τρέχουν και δεν θα υπάρχει διοίκηση να τα διαχειριστεί, ενώ προβληματισμένοι εμφανίστηκαν και ο λογιστής Κ . Χατζηκωνσταντινίδης και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πασχάλης Λύρατζης.
ΜΟΝΟ ΧΡΕΗ ΤΟ 2010
Στην αρχή ο λογιστής ανέφερε ότι η εταιρεία δεν εκτέλεσε καμία δραστηριότητα μέσα στο 2010 και δεν είχε κανένα έσοδο, αντιθέτως συσσωρεύτηκαν μεγαλύτερες ζημιές στο οικονομικό αποτέλεσμα, το οποίο ανέρχεται σε 336.000 ευρώ χρέη στη χρήση του περσινού έτους. Τα συνολικά χρέη της εταιρίας ανέρχονται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε 503.000 ευρώ. Εξάλλου, σύμφωνα με τον απερχόμενο Πρόεδρο υπάρχουν συμβάσεις έργου με ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν λογιστικοποιηθεί. Υπολογίζονται σε 37.000 ευρώ και προστίθενται στις οφειλές προς το προσωπικό.

Σχετικά Άρθρα