Για την κρέμα κάστανου
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1250 γρ. γάλα φρέσκο
125 γρ. ζάχαρη
120 γρ. Βιτάμ σε κύβους και 100 γρ. Βιτάμ λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
4 αβγά χτυπημένα
2 βανίλιες
500 γρ. φύλλο κρούστας ψιλό
400 γρ. έτοιμα βρασμένα κάστανα κομμένα σε μέτριους κύβους
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
½ λεμόνι φρέσκο
χυμό από 1 λεμόνι φρέσκο
2 σφηνάκια λικέρ αμυγδάλου
Διαδικασία
1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου δέσει ελαφρά.
2. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και ρίχνουμε τα αβγά με χαμηλή ροή. Προσθέτουμε το Βιτάμ και τα κάστανα, και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
3. Αλείφουμε ένα ταψί με λίγη μαργαρίνη και τοποθετούμε σταυρωτά τα μισά φύλλα, ραντίζοντας κάθε στρώση με Βιτάμ. Αδειάζουμε την κρέμα κάστανου και τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα, κάνοντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.
4. Χαράζουμε ελαφρά τις μερίδες στο ταψί, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο σε μέτρια θερμοκρασία για 40-45 λεπτά. Μόλις ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει καλά.
5. Για το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ σκεύος και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Περιχύνουμε το χλιαρό σιρόπι πάνω από την κρύα καστανόπιτα.