Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων που πραγματοποιούνται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2012- 20 1 3 θα είναι η Πολιτική και Κοινωνική Φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της, από τους Προσωκρατικούς ως το Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Διδάσκων καθηγητής είναι ο γνωστός σε όλους μας Φιλόλογος- Συγγραφέας κ. Θανάσης Μουσόπουλος, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Θα μελετηθούν κείμενα της ελληνικής γραμματείας, ασχολούμενοι με την ελληνική γλώσσα στο διάβα των χιλιετηρίδων, δίνοντας έμφαση στη γραμματική και συντακτική δομή, στο λεξιλόγιο και ιδιαίτερα στην ετυμολογία των λέξεων. Αρχίζοντας, θα εστιάστεί το ενδιαφέρον σε αποσπάσματα του Ξενοφάνη, του Ηράκλειτου και κυρίως του Αβδηρίτη Δημόκριτου.
ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ: Σήμερα Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012. Προκειμένου να προσεγγιστούν πλευρές της και του Θρακικού Πολιτισμού κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής, ο κ. Μουσόπουλος θα ξεκινήσει εξετάζοντας προβλήματα θεωρίας στην επιστήμη της ιστορίας: τόπος, ιστορικός χρόνος, το άτομο και το σύνολο στην ιστορία, οι πηγές και η αξιοποίησή τους για την παραγωγή ιστορικού λόγου.
Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18 :00- 20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20 :00- 21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.