Τα κομμωτήρια ανέκαθεν ήταν οι «ναοί της ομορφιάς» για κάθε γυναίκα. Ήταν ο χώρος εκείνος που μέσα σε λίγα τετραγωνικά άλλαζαν ολοκληρωτικά την εμφάνισή τους, και παράλληλα περνούσαν κάποιες ώρες κάνοντας «εποικοδομητική» κοινωνική κριτική. Σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας το κομμωτήριο ήταν μια συνήθεια που επαναλαμβανόταν δύο ίσως και τρεις φορές την εβδομάδα. Σήμερα, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα κάνουν πολλές γυναίκες να περιορίζουν τις επισκέψεις τους.
Η «XANTHINEWS» αφουγκραζόμενη τη δύσκολη εποχή για όλους μας, συνεχίζει να μιλά με ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα «φιλοξενείται» ο κλάδος των κομμωτών. Η Ευαγγελία(Λίτσα) Τουτούνη, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στην πόλη μας, μιλά στην εφημερίδα μας και «καταθέτει» τη δική της άποψη για την κρίση.
– Κ. Τουτούνη τι κατάσταση επικρατεί στον κλάδο σας;
Ε. Τουτούνη: Οπωσδήποτε υπάρχει οικονομική κρίση, όπως σε όλους τους κλάδους των επαγγελμάτων. Η κρίση έχει «ακουμπήσει» τους πάντες. Πελάτες που έρχονταν πολύ πιο συχνά, τώρα έχουνε ελαττώσει τις επισκέψεις τους. Υπήρχαν άτομα, που έρχονταν μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Τώρα δυστυχώς με την υπάρχουσα κατάσταση επισκέπτονται τα κομμωτήρια αρκετά πιο σπάνια και μάλιστα οι ίδιοι αυτοί πελάτες, μπορεί να έρθουν και μια φορά το μήνα, εκτός αν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη περίσταση, όπως γάμος ή βαφτίσια. Γενικά ο κόσμος μάλλον ζορίζεται πολύ.
– Η ακρίβεια κ. Τουτούνη έχει αντίκτυπο στο δικό σας κλάδο; Αγοράζετε κάποια προϊόντα ακριβότερα πλέον. Αυτό «μεταφέρεται» στους πελάτες;
Ε. Τουτούνη: Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και στα προϊόντα του κομμωτηρίου. Απλά αυτό που αναγκάζεσαι να κάνεις σαν επαγγελματίας είναι να μειώσεις τις παραγγελίες σου, «βάζοντας» λιγότερα κομμάτια, απ ότι προγραμμάτιζες συνήθως. Το χειρότερο όμως είναι ότι αναγκαζόμαστε και εμείς να ανεβάσουμε τις τιμές. Αλλιώς δε «βγαίνουμε».
– Ο οικογενειακός σας προϋπολογισμός «περνά» και αυτός κρίση;
Ε. Τουτούνη: Σαφέστατα και «περνά» κρίση. Ζοριζόμαστε πολύ. Ειδικά όταν έχεις οικογένεια, δεν ξέρεις τι να πρωτοπληρώσεις. Φροντιστήρια των παιδιών, έξοδα μαγαζιού, έξοδα για το σπίτι. Δυο μισθοί πλέον δε φτάνουν. Στον κόσμο ίσως δε φαίνονται τα έξοδα που έχουμε στο κομμωτήριο. Και όμως. Είναι πολλά. Από τη στιγμή που βάζεις το κλειδί στην πόρτα, τα έξοδα αρχίζουν και «τρέχουν».
– Ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση;
Ε. Τουτούνη: Κοιτάξτε, όλοι «έχουν βάλει λίγο το χεράκι τους» και πάνω από όλους οι πολιτικοί, με τον τρόπο που χειρίζονται την οικονομία. Είναι πάντως και οι συγκυρίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι και στο παρελθόν έχει γίνει σε τέτοιο βαθμό. Για το μέλλον πάντως αισθάνομαι μια αισιοδοξία. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει.
Νίκος Βιδάλης