Μια λιτή, αλλά άκρως ουσιαστική τελετή, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Δημαρχιακό Μέγαρο και αφορούσε στη βράβευση συμπολιτών μας, από το Δήμο Ξάνθης, για την προσφορά τους στον Ξανθιώτικο λαό. Η τελετή αποτελεί πλέον θεσμό, αφού πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την ίδια ημέρα με την απελευθέρωση της πόλης.
Με ειδικές πλακέτες της Ξάνθης, βραβεύθηκε ο ιστορικός- συγγραφέας Θωμάς Εξάρχου, για το ιστορικό του έργο, ο ιατρός Λεωνίδας Χριστοφορίδης, για την προσφορά του στον τομέα της υγείας, ο κ. Φίλιππος Στεργίου, για την προσφορά του στην ανακύκλωση, καθώς και ο Σύλλογος Αιμοδοτών, για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.
Στην τελετή βράβευσης στην κύρια αίθουσα του δεύτερου ορόφου του Δημαρχείου Ξάνθης, παραβρέθηκαν αρχές και φορείς, καθώς και πλήθος κόσμου, ως ένδειξη τιμής στους συμπολίτες μας, οι οποίοι με κόπους και αγώνες προσέφεραν και προσφέρουν στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης. Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους ήταν ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργος Πεταλωτής, ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Κοντός, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ξάνθης και πολλοί άλλοι.
Φίλιππος Στεργίου: «Υπάρχουν απίστευτα ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες για την ανακύκλωση»
Γνωστό είναι σε όλους το πόσο σημαντική είναι για την ανθρωπότητα η ανακύκλωση και μάλιστα σε μια εποχή, στην οποία κατά πολλούς ο πλανήτης «πνέει τα λοίσθια». Ο κ. Στεργίου, ο άνθρωπος, ο οποίος κατά πολλούς έμαθε στους Ξανθιώτες την ανακύκλωση, δήλωσε: «Η ανταπόκριση των 1.500 με 2.000 οικογενειών και η ποσότητα του χαρτιού, που ανακυκλώνεται, δείχνουν την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Όλο αυτό το σημαντικό έργο, δε διαφημίστηκε καθόλου και έγινε γνωστό μόνο από στόμα σε στόμα». Αυτό που περιμένει τώρα ο κ. Στεργίου, όπως ο ίδιος λέει, είναι η υλοποίηση δύο πραγμάτων. Το ένα είναι η δημιουργία ενός δευτέρου σημείου συγκέντρωσης χαρτιού με κοντέινερ και το δεύτερο είναι η τοποθέτηση πινακίδων, για να ξέρει κανείς το τι γίνεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Δήμαρχος Ξάνθης: «Όποτε και να πήγαινα στο νοσοκομείο, ο κ. Χριστοφορίδης ήταν εκεί»
Καταλυτική όμως στον τομέα της υγείας ήταν επί πολλά χρόνια και η παρουσία του ιατρού Λεωνίδα Χριστοφορίδη, ο οποίος βοήθησε χιλιάδες Ξανθιώτες, στο πολυσήμαντο έργο του. Τα λόγια του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη «πήγαινα στο νοσοκομείο πρωί, ο κ. Χριστοφορίδης ήταν εκεί. Πήγαινα απόγευμα ήταν πάλι εκεί. Πήγαινα την άλλη μέρα και ήταν και πάλι εκεί», δείχνουν την προσφορά του κ. Χριστοφορίδη στους Ξανθιώτες, στον τομέα της Υγείας.
Όσο αναφορά στο Σύλλογο Αιμοδοτών, τα λόγια περιττεύουν. Το έργο του θεωρείται από τα πιο σημαντικά στο κοινωνικό σύνολο, αφού από αυτό το έργο εξαρτώνται χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας.
Σημαντικότατο κρίνεται επίσης και το έργο του ιστορικού Θωμά Εξάρχου, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια συγκεντρώνει υλικό για την ιστορία της Ξάνθης τόσο από τα δύσκολα της κατοχής, όσο και από τα χρόνια της οικονομικής άνθησης της πόλης.
Ο Δήμος Ξάνθης βράβευσε Ξανθιώτες για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο
Τιμητικές διακρίσεις για προσφορά στα γράμματα, στην ιατρική, στην ανακύκλωση και γενικότερα στην κοινωνία